vůz se třemi řetězy

Zdy by se měl postupně vytvořit slovník pojmů jak v češtině, tak i v jiných jazycích často užívaných jazycích, jako je němčina a latina.

vůz se třemi řetězy

Příspěvekod manon » pon bře 24, 2014 10:12

V gruntovních knihách jsem narazila na pojem, kterému nerozumím -"Sestře Margareth musí doživotně poskytovat oděv, 1 krávu, 3 ovce a špatný vůz se 3 řetězy"" Netušíte někdo, co je vůz s řetězy?
manon

Re: vůz se třemi řetězy

Příspěvekod Zora » pon bře 24, 2014 10:28

http://is.muni.cz/th/145349/ff_m/Magist ... _prace.txt
Zkuste se podívat, co tvořilo vybevení statku. Řetězy byly důležitou součástí denní práce na statku, např. stahování dřeva, či odvalování kamenů. Vaším zápisem se jen zpřesňuje, jak měl být půjčovaný vůz vybaven.
Spíš mě mate slovo špatný, netuším, proč by se měl půjčovat jen špatný vůz :-)))

Možná chyba ve čtení?
Z.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod manon » pon bře 24, 2014 12:10

Je to napsané někde tady. Překládala to genealožka.
Přílohy
vůz.jpg
vůz.jpg (147.09 KiB) Zobrazeno 5501 krát
manon

Příspěvekod stanley4 » pon bře 24, 2014 13:17

v druhom riadku: ...und der schlechtere Wagen mit 3 Ketten...

preklad nechám na nemčinárov - ale asi to znamená horší voz, tada ak má dva, tak ten horší má požičať, nie zlý (pokazený)
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod Zora » pon bře 24, 2014 13:31

špatný - schlecht
schlechter - horší, (tedy 2. stupeň přídavného jména špatný)
Přesně , jak píše Stanko, měl se půjčovat horší z (dvou) vozů.
Zora

PS - zajímavé je, že právě takový mylný překlad, v určitých případech zavádějící, (při nesprávném použití) je uveden na:
http://slovnik.cz/
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Tylda » pon bře 24, 2014 17:01

Dobrý den.

Ve slovníku od Josefa Ranka je: zlý, špatný, prostý, sprostý.

Přikláním se k významu prostý vůz se 3 řetězy!

Zdraví Tylda :)
Tylda

Příspěvekod Zora » pon bře 24, 2014 17:06

Souhlasím, to je určitě nejlepší a logické vysvetlení, rozhodně ne slovo špatný :-)))
Z.
Zora

Příspěvekod Věra Mátlová » pon bře 24, 2014 19:26

samá voda, samá voda. Je tam SCHLECHTERN nikoliv schlechten
Schlechter (zdrobnělý tvar schletterle) byl ve švábské němčině vůz na svážení sena nebo zelené píce.
Ty řetězy- no umím si představit, že když naložili tu fůru, tak to seno nějak museli upevnit aby jim cestou nespadlo (jel jste někdy někdo na fůře sena? já jo)
kozulena
Věra Mátlová

Příspěvekod Zora » pon bře 24, 2014 19:39

Jsem ráda, že se to takhle vyjasnilo, na čtení nevidím a sama jsem se domnívala, že jde o nějaký vůz s plachtou:-)
řetezy bych se odvážila tvrdit, že mohou být použity na spoustu dalších věcí, osobně si pamatuju, že se tím stahovaly postranice k sobě, takže určitě i to seno, ale zcela jistě další uplatnění našly.
Důležité je, že přes "profesionální"práci genealoga dnes tedy zásluhou členů fóra ví Manon o trochu víc, nebo lépe řečeno - vyjasnil se jeden dílčí problém
Zora

Příspěvekod stanley4 » úte bře 25, 2014 8:00

Věra Mátlová píše:Je tam SCHLECHTERN nikoliv schlechten
Schlechter (zdrobnělý tvar schletterle) byl ve švábské němčině vůz na svážení sena nebo zelené píce.
klobúk dolu pred Vašimi znalosťami... a vďaka za info
stanley4

SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod Zora » úte bře 25, 2014 8:13

Především by si tuto diskusi měl přečíst ten autior přepisu a překladu - profesionální geneaolog, mohl by si u Kozuleny zaplatit nějaké doučování...
Nebo by se se aspoň mohl naučit přemýšlet nad tím, co bez logiky věcí sesmolí.... (pokud slovo nezná, stačila by nějaká poznámka o neporozumění)
Díky všem účastníkům za to, že (asi nejen já) jsem se poučila.
Z.
Zora

Příspěvekod stanley4 » úte bře 25, 2014 8:44

Zora píše:Především by si tuto diskusi měl přečíst ten autior přepisu a překladu - profesionální geneaolog, mohl by si u Kozuleny zaplatit nějaké doučování...
Nebo by se se aspoň mohl naučit přemýšlet nad tím, co bez logiky věcí sesmolí.... (pokud slovo nezná, stačila by nějaká poznámka o neporozumění)
Díky všem účastníkům za to, že (asi nejen já) jsem se poučila.
Z.

100%-ný súhlas
stanley4

SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod Slim » úte bře 25, 2014 9:06

Koukám, že tady bych mohl uspět s jedním nástrojem v dávné pozůstalosti mého předka

Eine schlechte Radscheib, bylo mi profesionálním čtečem a překladatelem kurentu přečteno z pozemkové knihy jako Jeden špatný kotouč

Obrázek

Není mi jasné, k čemu by se špatný kotouč dědil, teda pokud to nebyl nějaký pamětní kotouč se zvláštním významem k dějinám jižního slezska nebo alespoň k historii rodu. Třeba s ním nějaký praSlíva zahnal na ústup turecké hordy, kdo ví. Když tady vidím, jak se zde ze špatného vozu vyklubal vůz na seno, třeba i na mne se usměje štěstí a pochopím, co to vlastně bylo :)
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod Kašpar » úte bře 25, 2014 9:55

Co když se jen předával ( chcete-li dědil) jako součást vybavení, mimo jiné nářadí, hospodářství ( a že byl kolikrát výčet nářadí a podobných věcí dosti podrobný, takřka do posledního hřebíku)
Kašpar

Příspěvekod Slim » úte bře 25, 2014 10:08

Ano, to je mi jasné, ale nějak mi tam nezapadá ten kotouč, nechápu k čemu v hospodářství byl. Jedná se mi o upřesnění, třeba byl to brusný kotouč, nebo nějak tak.

Jinak pro ilustraci, co je vyjmenováno při tom dědictví (jednalo se opravdu o dědictví, jeho otec zemřel)

Kód: Vybrat vše
Jako přídavek dostane přejímatel při tomto chalupnickém gruntu včetně toho, co je hlínou a hřebem připevněno, podle inventáře po otci Tomáši Slívovi ještě jeden stůl, jednu lavici, jednu lucernu, dvě židle, sedm cepů, jedno drátěné a jedno lýkové síto, jednu konev, jeden kbelík, jednu žebřinu, jedno vědro, jednu řezačku s nožem, jeden špatný kotouč, jednu kosu, dvě lopaty a další nářadí okolo domu a zahrady.

Ono si pak člověk nějak uvědomuje, že nežijeme v až tak špatné době a nemáme se až tak špatně.
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Další

Zpět na Výklad pojmů