Dobry den,
rozhodla jsem se vypatrat sveho biologickeho pradedecka. Pochazel s nejvetsi pravdepodobnosti ze Zdaru nad Sazavou, kde se take narodila moje babicka, jako nemanzelske dite. Znam jeho prijmeni a na svou dobu mel pomerne vyjmecnou profesi - byl pravnik. Toto vse se odehralo v letech 1917 / 1918. Pozdeji - cca ve 20.-30.tych letech minuleho stoleti probehl soud v Brne, kde biologicky pradedecek uznal mou babicku jako svou dceru a vyplatil jednorazove alimenty me prababicce. Toto jsou bohuzel vsechny informace, ktere znam. Prarodice jiz neziji a muj otec vi stejne, jako ja, protoze toto tema bylo ze strany me babicky rodinne tabu. Z jakych zdroju jsem schopna dohledat informace z pocatku 20.stoleti? Kdyz napr. zajdu na faru, kde predpokladam, ze mohl byt pradedecek pokrten, poskytne mi fara informace, nebo to zalezi na konkretnim cloveku. Pochopila jsem, ze existuji digitalizovane archivy - jsou verejne pristupne, nebo to opet zalezi od mista? Existuji v dnesni dobe jeste kronikari? Je mozne se v mem konkretnim pripade, kdy v podstate nemam temer zadne informace, se neceho smysluplneho dopatrat? Dekuji za kazdou odpoved