Nedohledatelný předek?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Nedohledatelný předek?

Příspěvekod LucieZach » stř led 22, 2014 14:05

Ahoj všem, hledám předka z jedné z mých hlavních větví. Mám jeho svatbu, úmrtí, všechny jeho děti. Vím, že se narodil zhruba od roku 1773 do roku 1776. Ale jeho narození ne a ne najít. U jeho svatby a dětí není jeden jediný údaj o rodičích nebo místo, kde se narodil. Všechny vesničky v okolí svatby i narození dětí už mám prohledané. Vždy je uvedené jen jméno a že byl podruh. Žádný záznam, že by byl vdovcem jsem též nenašla. Je vůbec možné pohnout se dál a dohledat jeho rodiče? Děkuji za každou radu nebo zkušenost. Pořád se k němu vracím zpátky, ale pořád jsem ve slepé uličce. :(
LucieZach

Re: Nedohledatelný předek?

Příspěvekod Zora » stř led 22, 2014 14:14

Nechat odležet a pak zkoušet znova v kruzích kolem původní obce.
Zkoušet, zda se jeho jméno neobjevuje v jiných písemnostech , cizích rodokmenech, "vyždímat" google, myheritage, geni.com, diplomové práce, histore obcí, zkoušet, zda se původ otce neobjevuje v zápisech u jeho dětí, případně vnuků. Rozsah zápisu v matrikách se lišil, najdou se období, kde se u ženicha zapisoval nejen otec, ale i dědeček a babička. (jde ale o obec , kde dědeček bydlel, ne, kde se narodil, ale i to může pomoci). Hledat na stejném panství, později na vedlejších, pokud se jedná o JIžní Čechy myslet i na možnost změny příjmení tzv. po chalupě, po střeše...
Hledat výskyt příjmení, odlud mohl rod pocházet...hledat jeho ¨možné sourozence... zda ve vsi nesloužila sestra...
Běh na dlouhou trať, ale budu držet palce :-))) Z.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod LucieZach » stř led 22, 2014 14:22

Děkuji Zorko, plno už jsem toho zkusila. Už se k němu vracím snad po dvacáté :-) dneska jsem zase vyhledala všechny děti (a že jich měl požehnaně) a nikde ani malá zmínka. Ani u vnoučat. Mám ten dojem, že se přistěhoval odněkud z větší dálky, když nikde nejsou jeho rodiče. Spoustu okolních vesnic jsem prohledala a nikde nic. Příjmení se v dané oblasti vyskytuje opravdu hojně, takže těžko k němu můž někoho přiřadit. Ještě mrknu na ten výskyt příjmení. Internet ždímu a ždímu a nic. Ale znáš to - láká mě to :-) hlavně proto, že je to moje hlavní větev. Děkuji za rady :-)
LucieZach

Příspěvekod Zora » stř led 22, 2014 14:27

Zkus napsat údaje do rubriky - hledá se - jméno, příjmení a obec, oblast, třeba se s ním někdo potkal, nebo přehlížíš něco podstatného.
Mně takhle kdysi pomohla jedna dobrá duše a po roce a půl byl prapraprapra... dědeček nalezen. (60 km od Brna, kde žil v době narození dětí)
Teď jsem se zadrhla u jeho dědečka....
Mohl se narodit jako nemanželský, zkoušej v matrikách zjistit, kam se zapisovaly nemanželské děti, bývá to velice různé... na konci matriky, na konci kažedého roku... mezi manželské děti... někdy takhle předek asi uníká.
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod LucieZach » stř led 22, 2014 14:39

Kupodivu už jsem myslela i na tohle a všechny nemanželské děti prohledala. Asi sem napíšu na fórum o koho se jedná, možná se někdo tímto rodem také zabývá. Děkuji za radu, je to dobrý nápad. Držím ti palce, ať se ti ho povede najít, někdy je to fakt o náhodách. Děkuju :-)
LucieZach

Příspěvekod airdesigner » stř led 22, 2014 14:40

mám ten samý problém.

zatím mám plán hledání tento:

1) zkusit projít dokumenty o sňatku na faře, pokud nějaké jsou, případně sňatek jeho dětí.
2) kronika obce, archiv obce
3) archiv daného panství
4) katastr nemovitostí, mohla na něj být napsána chalupa...apod.
5) dle živnosti...cechy
airdesigner

Příspěvekod LucieZach » stř led 22, 2014 14:52

Držím palce :-)
LucieZach

Zpět na Otázky a odpovědi