Výklad povolání - němčina - vyřešeno

Zdy by se měl postupně vytvořit slovník pojmů jak v češtině, tak i v jiných jazycích často užívaných jazycích, jako je němčina a latina.

Výklad povolání - němčina - vyřešeno

Příspěvekod doukar » sob led 18, 2014 17:22

Zaujalo mě v zápisu http://actapublica.eu/matriky/praha/pro ... /?strana=1 povolání otce a děda narozeného Franze Pidrmana ( poslední zápis dole ). Otec byl Maurergesellen a děda Schneidergesellen. První části složenin jsou jasná – zedník a kovář. S druhou částí jsem měl značné problémy a po dlouhém hledání jsem náhodou v česko-německém slovníku našel překlad družit se – sich gesellen. Podle toho by pak to byl zedník, nebo kovář ve sdružení, nebo možná přidružený k jinému.
Protože němčina není moje silná stránka, rád bych, aby se vyjádřili zkušenější, zda překládám správně, nebo je to jinak.
Naposledy upravil doukar dne ned led 19, 2014 16:39, celkově upraveno 1
doukar

Re: Výklad povolání - němčina

Příspěvekod stanley4 » sob led 18, 2014 17:38

odkaz je na 1. stránku matriky :(, každopádne "Geselle = tovaryš"
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod luko » sob led 18, 2014 18:09

Schneider určitě není kovář,to je krejčí... :)
Ty LuKo
˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
luko

Oblast pátrání: Oslavany,Ivančice,Rosice,Křižanov,Vysoké Popovice,Čučice,Mohelno,Troubsko,Dolní Kounice,Neslovice,Budišov,Tasov,Velké Meziříčí,Netín
Bystřice n. Pernštejnem, Boskovice, Olešnice, Štěpánov n. Svratkou, Kunštát, Sulkovec, Prosetín, Doubravník, Nedvědice, Sebranice, Strážek, Zábrdovice, Svratka, Dolní Loučky, Lysice, Kuřim

Příspěvekod Brasl » sob led 18, 2014 19:25

Přesně by to mělo znamenat že je řádně vyučený (absolvoval tovaryšské zkoušky) , ale není to mistr. Tedy česky se psalo později xxx pomocník.
xxx = příslušné řemeslo.
Brasl

Příspěvekod doukar » sob led 18, 2014 21:16

Dobrý večer,
Děkuji všem za vysvětlení, že se jedná o tovaryše by mě u děda Franze Pidrmana nenapadlo. Zase jsem chytřejší.
Omlouvám se za chyby. Zkopíroval jsem adresu z adresního řádku stránky ( Lišany 02, snímek 45) asi dělám něco špatně. Sám nevím, jak se mě do textu dostal kovář místo krejčího, ta slova znám. Ještě jednou děkuji.
doukar

Příspěvekod stanley4 » pon led 20, 2014 22:42

doukar píše:Omlouvám se za chyby. Zkopíroval jsem adresu z adresního řádku stránky ( Lišany 02, snímek 45) asi dělám něco špatně...

najlepšie je vždy odkaz, ktorý vložíte, skontrolovať... http://actapublica.eu/matriky/praha/prohlizec/7794/?strana=45
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Zpět na Výklad pojmů