povolání hajný - vyřešeno

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

povolání hajný - vyřešeno

Příspěvekod máculka » pát pro 20, 2013 18:02

že je to tzv. stěhovavé povolání už jsem pochopila ale zajímalo by mě, jestli se stěhovali za prací jen po sousedních vsích, nebo mohli po vypršení smlouvy i do jiného panství? Pokud se to tady někde už probíralo, budu ráda za nasměrování. Zajímá mě konkrétně Humpolecko - Senožaty a okolí.
Naposledy upravil máculka dne sob pro 28, 2013 11:32, celkově upraveno 1
máculka

Oblast pátrání: Průhonice, Praha Smíchov, Staré město, Dunice okr.Humpolec, Vráž u Berouna, Pěnčín u Turnova a okolí

Re: povolání hajný

Příspěvekod jirkabart » ned pro 22, 2013 0:38

Já mám jen jeden případ hajného v rodokmenu a ten se mi přestěhoval 50 km cca v roce 1750. Naštěstí u zápisu narození jeho posledních dvou dětí (narozených v novém působišti) bylo uvedeno, k jakému panství patří, takže i jeho předchozí děti a předkové se dohledali.

Pravda, je to jiná oblast (plzeňsko) a co se mi podařilo zjistit, majitelem panství jeho původního a nového působiště nebyla ta samá osoba (rodina).
Pátrám především na jižním plzeňsku, klatovsku a královehradecku.
jirkabart

Oblast pátrání: plzeňský kraj: přešticko, švihovsko, žinkovsko, nepomucko
královéhradecký kraj: severně od Nechanic

Příspěvekod máculka » ned pro 22, 2013 13:42

Já mám v rodokmenu dva, otce a syna ale zdá se mi, že se i jejich předkové hodně stěhovali ač byli chalupníci. Pokaždé najdu narozené dítě jinde než v rodišti rodiče.
Děkuji za odpověď
máculka

Oblast pátrání: Průhonice, Praha Smíchov, Staré město, Dunice okr.Humpolec, Vráž u Berouna, Pěnčín u Turnova a okolí

Příspěvekod Semik » ned pro 22, 2013 17:44

Zkuste tento web. I já mám v polovině 17. století v rodu panského myslivce a dumám, jak se dostal tam, kde později dožil.
Semik

Oblast pátrání: Smrdov
Sázavka
Ovesná Lhota
Bačkov
Leština u Světlé

Příspěvekod Zora » ned pro 22, 2013 19:14

Je třeba vědět, u koho byl hajný.
Hajný panský, městský, obecní .... zda byl poddaný nebo svobodný, od toho se odvíjí pátrání. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Rozina » úte pro 24, 2013 16:14

Např. Colloredo Mansfeldi měli zámek v Opočně, ve Zbirohu a na Dobříši. Takže své hajné (myslivce) přesouvali kam se jim to hodilo. Můj bývalý šéf pocházel ze Skalky (Podbřezí u Dobrušky) a sloužil na Dobříši. Ptom se vrátil do Opočna.
Rozina

Příspěvekod Martin Jílek » úte pro 24, 2013 16:22

Rozina píše:Můj bývalý šéf pocházel ze Skalky (Podbřezí u Dobrušky) a sloužil na Dobříši. Ptom se vrátil do Opočna.

To bude nejspíš Skalka z Jiráskova Temna, že?
Martin Jílek

Oblast pátrání: Šumperk, Telč, Mrákotín, Studená a okolí

Příspěvekod Rozina » úte pro 24, 2013 16:31

Je tomu tak. Moji předci odtud také pocházejí.
Rozina

Příspěvekod lerak » úte pro 24, 2013 19:20

Záznamy o Vašich hajných by jste také mohla nalézt v zámeckých účtech, protože jen hajný mohl chytat a prodávat ptáky na zámek.
lerak

Příspěvekod máculka » sob pro 28, 2013 10:46

U nás se traduje, že ten jeden před 1.sv. válkou odešel s knížetem pánem do Vídně ( bylo mu kolem šedesáti) ale pak jsem tady zjistila, že to panství patřilo klášteru Želiv. Navíc na Vídeňském hřbitově jsem jeho jméno nenašla, takže bůh ví, jestli se vrátil do Čech nebo zemřel jinde v Rakousku. Odkaz od Semika už jsem viděla a moji tam napsaní nejsou, možná jejich působení bylo krátké a co se týká zámeckých účtů, tak já zatím stejně nevím, kde je hledat. V tomhle rodě je to s tím povoláním stejně takové divoké :-) syn, otec - hajný, jeho otec krejčí, jeho otec pastýř, další otec chalupník. U jiné větve rodu se mi střídali jen sedláci s pár chalupníky.
máculka

Příspěvekod Zora » sob pro 28, 2013 11:01

Napadá mě jedna podivnost... jakpak se asi oslovoval syn šlechtice, který vstoupil do kláštěra. Teoreticky to stále mohl být pro obyvatelsvo kníže pán.... A pokud třeba začal působit ve Vídni, mohlo to mít souvilost třeba i s politickou karierou... Je to ničím nepodložená úvaha, takže spíš nápad než vodítko...
ještě jeden nápad -
On mohl odejít do Vídně s jakýmkoliv knížepánem, nemusel to být právě majitel panství, kde předek bydlel..Mohl si ho vyžádat kdokoliv, za úplatu vše možné, teoreticky taky nemusel být Váš předek ani poddaný.
A že jste ho nenašla na vídeňských hřbitovech, to naprosto nic neznamená. Odešel sice do "Vídně", ale tohle slovní spojení určitě označovalo spíše širší oblast kolem Vídně.

Z.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod máculka » sob pro 28, 2013 11:11

Děkuji Zoro, nenapadlo mě o tom takhle přemýšlet. V té Vídni ale opravdu byl, šla s ním i minimálně dvě dcery a dodnes tam máme příbuzné. Bohužel s nimi byla ve styku jen moje babička. Já i vím jejich příjmení ale Bartošů je tam dost :-) a možná by to ani nevěděli. Ale nevadí, však třeba někde ten údaj o úmrtí vyplave na povrch a když ne, nedá se nic dělat.
máculka

Příspěvekod Zora » sob pro 28, 2013 11:24

ano, já si Vašeho "vídeňského Bartoše pamatuji, stejně jako spoustu jiných zde zveřejněných příjmení se vztahem k mé oblasti... Někdy se něco namane, pak reaguji. :-))) Zora
Zora

Příspěvekod Zora » sob pro 28, 2013 11:35

Vídenský adresář pro roky 1911 - 1920
stránky s příjmením Bartoš - Bartosch
http://www.digital.wienbibliothek.at/wb ... oom/130464
Zora
Zora

Re: povolání hajný - vyřešeno

Příspěvekod máculka » sob pro 28, 2013 11:50

Děkuji Zoro ale mě ani tak nejde přímo o Bartoše, to byl zeť mého Františka Petrů ( nar.21.9.1850) u kterého bych ráda věděla kdy zemřel.
máculka

Další

Zpět na Otázky a odpovědi