Hrdlořezy, Nové Vysočany - kde hledat matriky?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Hrdlořezy, Nové Vysočany - kde hledat matriky?

Příspěvekod janinax » pát pro 27, 2013 14:44

Dobrý den, nemám problém s matrikami SOA Zámrsk, Třeboň, Litoměřice...ale ta Praha mi nějak dává zabrat...
Prosím o radu, nějak se mi nedaří najít matriky pro Hrdlořezy - okres Žižkov a Nové Vysočany - okres Karlín. Kde je mám hledat?
Když do vyhledávače SOA Praha zadám tyto obce, tak mi to vyhledá úplně něco jiného... Potřebuji najít matriky narození pro léta 1907 - 1911. Jsou přístupné a digitalizované? Moc děkuji za pomoc a přeji příjemný zbytek roku 2013.
janinax

Oblast pátrání: Semilsko, Krkonoše, Turnovsko, Třebechovice p. O., Jablonecko, Jičínsko

Re: Hrdlořezy, Nové Vysočany - kde hledat matriky?

Příspěvekod Karolina Vernerova » pát pro 27, 2013 15:13

:-)
kouzlo
http://www.ahmp.cz/page/docs/matriky_vnejsi_obce.pdf
vyhledejte si Hrdlořezy a Nové Vysočany (vnější pražské obce)
pak jděte na ahmp.cz, klikněte na horní liště na Fondy a pomůcky, pak na Archivní katalog...
pak na Sbírka matrik
pak se přehoďte na záložku "Procházet a hledat" a tam zadejte signaturu, kterou jste si vyhledala v tom pdfku.
Akorát že hledáte čerstvá data a ta mohou být součástí matriky v níž jsou ještě živá data (mladší 100 let), tak tam matriky možná nebudou....

Jaké jméno hledáte? V Praze se dobře hledá přes policejní přihlášky a soupis domovských příslušníků (bohužel zatím digi jen do písmene S)
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod janinax » pát pro 27, 2013 16:51

Moc děkuji za radu, už se v tom začínám trochu orientovat...ale stejně se mi nic nedaří najít. Možná je to tím, že to co hledám, bude nejspíš v civilní matrice a ty v tom seznamu, který jste mi poradila, nejsou... Do policejních přihlášek jsem taky koukala už dříve, ale ani tam jsem nic nenašla, protože těch se asi tyto vnější obvody netýkají, ne?
janinax

Oblast pátrání: Semilsko, Krkonoše, Turnovsko, Třebechovice p. O., Jablonecko, Jičínsko

Příspěvekod Zora » pát pro 27, 2013 17:36

r. 1922, kdy byly Hrdlořezy připojeny k Praze ...
V roce 1922 se Vysočany staly součástí tzv. Velké Prahy, v roce 1923 se staly správním centrem nového obvodu Praha IX
viz wiki

Bohužel v policejních přihláškách, které končí k r. 1914, je najdete pouze tehdy, pokud by bydleli v Praze přechodně, s domovským právem k Vámi udaným obcím - přestěhování na čas, za prací...
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Karolina Vernerova » pát pro 27, 2013 17:44

Civilní matriky jsou na úřadu Prahy 1- aspoň myslím, že jednou jsem si s nimi o tom psala.... Zkuste se na ně obrátit mailem....Psala jsem si s paní Rejmonovou.
Je to jen pokus....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník

Příspěvekod Karolina Vernerova » pát pro 27, 2013 17:50

Jinak ale katolickou matriku Hrdlořezy 1905- 1911 jsem na ahmp.cz našla digitalizovanou....
Ale došla jsem k ní jinudy :-)
Dejte Sbírka matrik, pak procházet a hledat a v červeném seznamu vyberte katolické/vnější obvody a listujte k HLB N11 (Hrdlořezy jsou pod Hloubětínem)....
Civilní matriky jsou evidetně jen v jedné řadě- pod magistrátem- to si jen vyberete civilní místo katolické, jenže asi nejsou digitalizované a jsou právě na úřadu Prahy 1.....

edit: Vysočany jsem zatím neobjevila- ještě se kouknu
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod Karolina Vernerova » pát pro 27, 2013 17:55

aha, Vysočany jsou pod Prosekem, taky vnější obvody, ale nejsou digi.... opět stejný problém....
Je potřeba zjistit, zda ty matriky jsou na Praze 1 (protože jsou živé) nebo už v archivu ahmp na Chodovci....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod jakub_m » úte srp 25, 2020 21:07

Karolina Vernerova píše:Jinak ale katolickou matriku Hrdlořezy 1905- 1911 jsem na ahmp.cz našla digitalizovanou....
Ale došla jsem k ní jinudy :-)
Dejte Sbírka matrik, pak procházet a hledat a v červeném seznamu vyberte katolické/vnější obvody a listujte k HLB N11 (Hrdlořezy jsou pod Hloubětínem)....
Civilní matriky jsou evidetně jen v jedné řadě- pod magistrátem- to si jen vyberete civilní místo katolické, jenže asi nejsou digitalizované a jsou právě na úřadu Prahy 1.....

edit: Vysočany jsem zatím neobjevila- ještě se kouknu

Nemáte pravdu, v té době tam měli tam dvě řady, zvlášť pro Hrdlořezy a zvlášť pro Hloubětín. Ačkoliv Hrdlořezy byly pod Hloubětínem, tak HLB N11 se týká jen Hloubětína.
jakub_m

Zpět na Otázky a odpovědi