Jen ryze soukromě - moje matka četla v době těhotenství zcela vyjímečně Červenou knihovnu (jinak byla vášnivou čtenářkou a znalkyní klasické krásné literatury) Padla jí do ruky kniha s názvem - Zorka se nebojí života. a ejhle, moje jméno jí bylo asi přímo podstrčeno

)
Svého syna Jakuba jsme pojmenovali proto, abychom měli taky husu... Tedy - v Ivančicích je pouť na sv. Jakuba. Kromě bohuslužeb, prvorepublikových procesí, a poválečných "šouklí" se scházejí rodinní příslušníci a v rodinách se peče, vaří, většinou ta husa...
Mí rodiče zabalili svačinu, termosku s čajem a šlo se na výlet. To mě sice bavilo, ale husu to nenehradilo, ani zákusky, které si pak nosily spolužačky do školy by nebyly k zahození. a tak jsme si donesli domů s manželem Jakuba a mně nastaly dvakrát do roka starosti a práce. Stoupnout k plotne, napéct, navařit, sezvat příbuzné, servírovat, likvidovat nádobí. Manžel ale pravidelně nosil , posléze vodil Jakuba k poutnímu kostelíčku, s příbuznými jsme probrali vše, co se v rodině událo a i přes všechnu vynaloženou námahu na ty roky moc ráda vzpomínám . Pekla jsem poschodové dorty, v šesti letech jsem začala péct dva - víc poschodí neumím. Skončili jsme vlastně proto, že příbuzní už jsou tak zdravotně omezení, že cesta k nám je namáhala... nebo odešli úplně jinam. a snad taky proto, že tři poschoďové dorty bychom už asi nepojedli a nerozdali

))
šoukle, po našem šókle jsou kolotoče, houpačky, lochnesky, střelnice a další ...