Stejné křestní jméno u dalšího potomka

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Stejné křestní jméno u dalšího potomka

Příspěvekod Marcus » úte pro 03, 2013 15:42

Měl bych dotaz. Předkovi zemřel syn Jan v 1 roce. Krátce na to mu zemřela manželka. Znovu se oženil a 3 roky po smrti syna Jana se mu narodil s novou manželkou syn, kterému dal opět jméno Jan. Otec byl Matěj. Setkáváte se s tím občas?
Marcus

Oblast pátrání: Přestavlky, Chrastná, Radlice, Kruty a okolí, Praha- rod Drahota

Re: Stejné křestní jméno u dalšího potomka

Příspěvekod Pichnat4 » úte pro 03, 2013 16:14

Marcus píše:Měl bych dotaz. Předkovi zemřel syn Jan v 1 roce. Krátce na to mu zemřela manželka. Znovu se oženil a 3 roky po smrti syna Jana se mu narodil s novou manželkou syn, kterému dal opět jméno Jan. Otec byl Matěj. Setkáváte se s tím občas?

Ano, je to zcela běžné. Pokud dítě zemřelo, jméno se běžně dávalo dalšímu.
Pichnat4

Oblast pátrání: Rakovnicko, Lounsko, Žatecko, Berounsko, Rokycansko

Příspěvekod IvoD » úte pro 03, 2013 16:32

Marcus píše:Měl bych dotaz. Předkovi zemřel syn Jan v 1 roce. Krátce na to mu zemřela manželka. Znovu se oženil a 3 roky po smrti syna Jana se mu narodil s novou manželkou syn, kterému dal opět jméno Jan. Otec byl Matěj. Setkáváte se s tím občas?

Docela běžně, není to nic vyjímečného. Někdy přežil do dospělosti až třetí syn stejného jména (to je můj rekord, ale věřím, že se najdou i vyšší počty). Úmrtnost byla v minulosti dost vysoká, mám rodinu, kdy ze 13 narozených dětí přežily do dospělosti jen 3 děti.

IvoD
IvoD

Příspěvekod Míla » úte pro 03, 2013 16:37

V mém rodokmenu to bylo velice časté,dokonce mam případ, že dvě Mariany zemřely a až ta třeti přežila,babička měla dvě sestry Terezky a obě zemřely.Taky jsem slyšela takovou-nevim jak to nazvat-snad pověru, že by se jména neměly dávat opakovaně. Asi na tom něco bude.Je stejně zajimave, jak se stále opakuje to, že v určité době byly některé jména časté a i v dnešní době je to tak.
Míla

Oblast pátrání: okres Frýdek Místek

Příspěvekod Marcus » úte pro 03, 2013 16:48

Děkuji za odpověď. Já se s tím teď setkal prvně, proto ten dotaz. O té pověře také vím a asi k ní přispěly letité zkušenosti, protože ani druhý Jan nedožil 1 roku. Ta móda křestních jmen mě dnes také zaujala u matrik kolem roku 1780, kdy je třeba celá stránka popsána pouze Wenceslaus, u dívek třeba Catharine. O pár let později je to samá Barbora nebo Joannes či Magdalena :-) Překvapivě, za celou dobu pátrání po předcích v okolí Radlic jsem dnes prvně viděl v zápise narozených Evu a to až u roku 1780.
Marcus

Oblast pátrání: Přestavlky, Chrastná, Radlice, Kruty a okolí, Praha- rod Drahota

Příspěvekod Míla » úte pro 03, 2013 17:04

Horší je, když se Vám stejná jména opakuji v jednom rodu i jedno a půl století jak je tomu u mne.V každém pokolení Andreas,Ignác, Jan,František.Barbora,Mariana nabo v lepším případě pro změnu Marina,Hedvika a Anna,nějaka Johana a Veronika a stěmi jmény si vystačili skoro 200 let.Chvílemi jsem se v tom úplně stratila.
Míla

Oblast pátrání: okres Frýdek Místek

Příspěvekod Marcus » úte pro 03, 2013 17:10

Opakujou. A dokonce zřejmě 3 generace na jednom čísle popisném. Samý Václav, Jan a Josef a manželky Barbory a Magdalény. A manželky za svobodna snad jen dvě rodiny, takže sestry, sestřenice, vdovy, no cirkus :-)
Marcus

Zpět na Otázky a odpovědi