Svobodná matka??

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Svobodná matka??

Příspěvekod Otakar » čtv lis 21, 2013 10:38

Dobrý den, v zápisu narození jednoho ze svých předků - Oldřicha Nevíma, jsem v místě u otce našel následující: otec "Eduard Nevím, podruh z Hunčovic, syn Františky Nevímové, dcery Jiřího Nevíma, domkaře ze Střemeníčka". Nějak mi z toho plyne, že matka Eduarda Nevíma nebyla vdaná a že otce Eduarda Nevíma buď neuvedli anebo neznali. Je tohle v zápisech z matrik častá věc? Díky za vaše zkušenosti, Otakar
Otakar

Re: Svobodná matka??

Příspěvekod ozana » čtv lis 21, 2013 10:43

ano, bude to nemanželský syn (ten Eduard)
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod tewby » pát lis 22, 2013 10:43

S tímto už jsem se v matrikách setkal. Nemanželské děti mám v rodokmenu u 2 osob. Ta jedna dělala sužku na statku a takto porodila 3 děti, u všech 3 je otec neznámý, nebo neuveden:-) Asi nějaký zbohatlický pacholek!!!:-)
tewby

Příspěvekod hozacwa » pát lis 22, 2013 20:46

skoro v každé druhé matrice nějaká svobodná matka je k nalezení.
např. děvečka se jménem Markyta Divoká, povila dceru.
ovšem málokdy tam farář splní "svoji občanskou povinnost" a hrdě doplní otce, v tomto případě jednoho mého předka (v té době ženatého otce 5 dětí).
díky tomuto zápisu jsem zjistil, jaký byl předek proutník. jestli to někdy zjistila jeho manželka, nevím.
hozacwa

Příspěvekod Zora » pát lis 22, 2013 21:48

Nebo měl farář na spořádaného předka spadeno, tak si to s ním takhle vyřídil....
Nějak nechápu, jak to farář mohl stoprocentně vědět, zpovědní tajemství nesměl zveřejňovat, že by dal na drby nebo snad se účastnil?...
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Zpět na Otázky a odpovědi