Pátrání v Dobrušce a okolí před 1799

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Pátrání v Dobrušce a okolí před 1799

Příspěvekod linhart.lukass » úte říj 22, 2013 8:11

Dobrý den,

mám dotaz ohledně možností a zdrojů pro další vyhledávání předků v případě, že byli z okolí Dobrušky před 1799, kdy matriky vyhořely.

Můj předek Václav Linhart se v roce 1790 oženil v Bílém Újezdě a v oddacím listu stojí, že byl krejčím z Dobrušky. Jaké jiné zdroje by se v tomto případě daly použít? Pokud jsem správně luštil materiály, byl krejčím-podruhem, takže podle nějakých pozemkových knih toho zřejmě moc nenajdu.

Jiná větev Linhartů v okolí byla z Ohnišova, ale tam v Zámrsku nacházím první matriky od 1784. Byly matriky z farního úřadu Bystré také skladovány v Dobrušce? Bohužel se mi to nikde nedaří najít, ale vypadá to tak...

Pokud jste se již někdo do takové situace dostal, můžete mi poradit, jak by se dalo postupovat dál? Nebo se mám smířit s tím, že dál se již prostě nedostanu?

Díky moc a pěkný den,
Lukáš
linhart.lukass

Re: Pátrání v Dobrušce a okolí před 1799

Příspěvekod Bartoloměj » pon lis 18, 2013 18:10

Dobrý den, taky mě ta Dobruška trápí a doufám že nevyhořely gruntovní knihy :?
Bartoloměj

Příspěvekod Ewka » pon lis 18, 2013 18:53

Hezký den,
od roku 1794 se k matričním zápisům pořizovány opisy.. Ty by měly být v okresních archivech. Ale nevím, jestli jsou dochované pro Dobrušku.
Ewka

Oblast pátrání: Broumovsko, Policko, Náchodsko, Dobrušsko, Podřipsko

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon lis 18, 2013 18:54

já asi nechápu, proč se nenaskenovaly ty opisy- nevíte?
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Slim » pon lis 18, 2013 19:06

Z Dobrušky je v archívu k dispozici

Název fondu (sbírky): Cech krejčích Dobruška
Uloženo v archivu: Státní okresní archiv Rychnov nad Kněžnou
Místo vzniku fondu (sbírky): Dobruška
Časový rozsah: 1606-1860
Metráž: 0,24 bm zpracováno (z toho 0,24 bm inventarizováno), 0 bm nezpracováno
Přístupnost: Archivní soubor je přístupný pro nahlížení
Původce fondu(sbírky): Cech krejčích Dobruška (Cechy byly zrušeny od 1. 5. 1860.)
Tematický popis: Artikule cechu, registra mistrovská a učednická, cechovní účty, cechovní pečetidlo. Fondu lze využít při studiu dějin řemesel, zaměstnání obyvatel a společenského života ve městě.
Archivní pomůcky:

JUZA J.: CECH KREJČÍCH DOBRUŠKA, 1606 - 1860. Sdružený a skupinový inventář (část), 1987, s. 3, ev.č. 15/3.
HASOŇ K.: ARCHIV MĚSTA DOBRUŠKA - KATALOG LISTIN, 1320 - 1793. Katalog, 1982, s. 145, ev.č. 517.

a dobrý zdroj informací může být i

Název fondu (sbírky): Děkanský úřad Dobruška
Uloženo v archivu: Státní okresní archiv Rychnov nad Kněžnou
Místo vzniku fondu (sbírky): Dobruška
Časový rozsah: 1604-1945
Metráž: 5,65 bm zpracováno (z toho 5,65 bm inventarizováno), 0 bm nezpracováno
Přístupnost: Archivní soubor je přístupný pro nahlížení
Původce fondu(sbírky): Děkanský úřad církve římskokatolické Dobruška (K r. 1350 Dobruška uvedena jako plebánie a sídlo dekanátu.)
Tematický popis: Pamětní knihy, seznamy obyvatel, náboženské změny, ohlášky služeb Božích, mešní nadace, katechese, protokoly snoubenců, ohlášky snoubenců, členská matrika Křesťanské jednoty sv. Václava v Dobrušce, matrika vikariátu opočenského /rkp./, A. Flesar: poznámky k dějinám dobrušských gruntů v 16. a 18. století - rukopis. Smolná kniha města Dobrušky /opis Flesara/. Spisy různých temat. Pozemková kniha dobrušských polí s vyznačením desátku, desátky děkanského záduší, výkaz staré školy, rejstřík osevu, sklizně, výmlatu a další účetní knihy. Materiál ke studiu rodopisu, dějin umění, sociálních poměrů, regionálních dějin.
Archivní pomůcky:

MATOUŠ V.: DĚKANSKÝ ÚŘAD DOBRUŠKA, 1604 - 1945 (1965). Sdružený a skupinový inventář (část), 1970, s. 11, ev.č. 20/11.
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod Ewka » pon lis 18, 2013 19:07

To nevím, ale zkuste napsat do SOkA Rychnov, třeba Vám napíšou jestli se nějaké opisy dochovaly.
Ewka

Oblast pátrání: Broumovsko, Policko, Náchodsko, Dobrušsko, Podřipsko

Příspěvekod Bartoloměj » pon lis 18, 2013 20:32

Děkuji :) Také jsem slyšela tak se zeptám jak je to s povolením sňatku od vrchnosti? (Co to vlastně znamená? Třeba v Opočně bylo panství, ale Dobruška?) V jakém období se vydávalo a v jakých je archivech uložené?
Bartoloměj

Zpět na Otázky a odpovědi