Jak zjistit místo úmrtí?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Jak zjistit místo úmrtí?

Příspěvekod janinax » pát lis 01, 2013 17:11

Dobrý večer,
chtěla bych Vás poprosit o radu. Snažím se zjistit úmrtí mého pradědy, ale nedaří se mi...
Měl by zemřít až někdy po roce 1942, protože v tomto roce zemřela jeho žena a byla uvedena jako manželka, nikoliv vdova. Vím, kde se praděda narodil, vím o dvou místech kde žil. Vím, kde žily jeho děti, u kterých mohl dožít...
Byla jsem již na třech matričních úřadech, ke kterým patří dané obce, ale nic jsme nenašli. Zkoušeli jsme prohledat i okolní obce, civilní matriky i jiná vyznání...nic. Co dál? Co když matrikářky něco opomněly? Matričních knih tam měly mnoho a někdy si nebyly úplně jisté, kde vlastně hledat...
Dá se nějak spolehlivě zjistit, kde praděda zemřel? Existuje nějaká evidence, databáze třeba pro úřední účely? Lze to nějak oficiálně nebo neoficiálně zjistit? Prosím poraďte. Předem moc děkuji za tipy! Jana
janinax

Oblast pátrání: Semilsko, Krkonoše, Turnovsko, Třebechovice p. O., Jablonecko, Jičínsko

Re: Jak zjistit místo úmrtí?

Příspěvekod Zora » pát lis 01, 2013 17:21

http://www.mvcr.cz/clanek/zprostredkova ... 11838.aspx

Kromě dalšího:
..........
Ministerstvo vnitra, na základě žádosti o zprostředkování kontaktu, písemně vyrozumí kontaktující osobu (žadatele) o výsledku hledání pouze v následujících případech:
pokud se kontaktovanou osobu nepodaří v informačním systému evidence obyvatel jednoznačně identifikovat.
pokud kontaktovaná osoba nemá trvalý pobyt na území České republiky.
pokud kontaktovaná osoba zemřela a zároveň byla ve vztahu ke kontaktující osobě osobou blízkou.

Je to za poplatek, doporučuji, aby zažádala matka(otec?), je to bližší příbuzná.

Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Karolina Vernerova » pát lis 01, 2013 18:02

mého dědu jsem našla na matrice nemocnice, kde zemřel.... takže to je patálie. držím palce.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod janinax » pát lis 01, 2013 18:13

Zora: A opravdu mi sdělí, kde hledaná osoba zemřela? Abych nezaplatila 500,- Kč a nenapsali mi "bohužel, Vámi hledaná osoba zemřela". :-)
janinax

Oblast pátrání: Semilsko, Krkonoše, Turnovsko, Třebechovice p. O., Jablonecko, Jičínsko

Příspěvekod Zora » pát lis 01, 2013 18:27

Netuším, ale přesný postup by měli vědět na matrice, nebo by se měli na přesném podrobnosti zeptat přímo před podáním žádosti. Divím se, že to na žádné matrice neporadili, jako jednu z možností.
Když jsem si kdysi vyřizovala český rodný list, poradila mně správně, jasně a srozumitelně až třetí matrikářka, ještě zvedla telefon a ověřila si to, když jsem potřebovala razítko do občanky, že jsem občan ČR, tak mně ho dokonce naše matrikářka odmítla dát s odkazem, že nesplňuji podmínky :-)))
Pochodila jsem na jiné matrice, kde mně to dali automaticky ...., neb nárok jsem pochopitelně měla.
Takže těžko soudit. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Brasl » pát lis 01, 2013 19:43

A což takhle požádat o kopii úmrtního listu. (nemám s tím zkušenost) Poplatek je podstatně nižší.

Citace : Žadatel se obrátí osobně nebo písemně na matriční úřad, do jehož správního obvodu spadá obec, ve které se fyzická osoba, o jejíž matriční doklad jde, narodila, uzavřela manželství nebo zemřela. (není uvedeno upřesnění o jakou kopii čeho jde)

Nehledě na to, musí existovat způsob, kterým toto dohledávají notáři v případě znovu otevření dědických řízení. To např. v případě že jsou některé pozemky nepřepsané na dědice. K tomu je ten úmrtní list třeba. Nebo např. na odstranění věcného břemene v důsledku úmrtí v minulosti.
Brasl

Příspěvekod Brasl » sob lis 02, 2013 17:48

Vlastně jednu zkušenost mám. Úřední kopie oddacího listu mých prarodičů z. r. 2002 (děda zemřel v r 1941). Čtvrtina všech zápisů buď nebyla vyplněna vůbec, nebo slovy "nečitelný údaj". :cry:

To je o tom, jak matrikáři dnes umí číst kurent. Již o tom byla tady někde zmínka v souvislosti s restitucemi.
Brasl

Příspěvekod Zora » sob lis 02, 2013 18:47

Problém spočívá v tom, že tazatelka nezná obec, kde onen pán zemřel, takže neví, kde (ve které obci, na které matrice) se ptát, či žádat...
Zora
Zora

Zpět na Otázky a odpovědi