Otcové stejného jména, děti stejného jména, jiné obce

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Otcové stejného jména, děti stejného jména, jiné obce

Příspěvekod máculka » pon říj 21, 2013 19:00

Jak by jste postupovali dál? Mám dva Františky Petrů, narozené v rozmezí dvou let v obcích - Senožaty a Děkančice. Jejich otcové se jmenují Josef Petrů jeden z Teškovic a druhý z Děkančic. Jeden z nich bude ten "můj" ale který? Oddací listy jsou na úřadě, ještě 30 let nepřístupné. Jak by jste postupovali? Syn mého Františka se také narodil někde jinde....
Dle mapy by se víc hodily Děkančice ale podle toho to brát nemůžu..
máculka

Oblast pátrání: Průhonice, Praha Smíchov, Staré město, Dunice okr.Humpolec, Vráž u Berouna, Pěnčín u Turnova a okolí

Re: Otcové stejného jména, děti stejného jména, jiné obce

Příspěvekod ozana » pon říj 21, 2013 19:06

Já jsem hodně čerpal z katolických ohlášek místního farního úřadu.
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod máculka » pon říj 21, 2013 19:09

Děkuji, podívám se a snad najdu toho svého.
máculka

Oblast pátrání: Průhonice, Praha Smíchov, Staré město, Dunice okr.Humpolec, Vráž u Berouna, Pěnčín u Turnova a okolí

Příspěvekod Pichnat4 » pon říj 21, 2013 19:24

máculka píše:Jak by jste postupovali dál? Mám dva Františky Petrů, narozené v rozmezí dvou let v obcích - Senožaty a Děkančice. Jejich otcové se jmenují Josef Petrů jeden z Teškovic a druhý z Děkančic. Jeden z nich bude ten "můj" ale který? Oddací listy jsou na úřadě, ještě 30 let nepřístupné. Jak by jste postupovali? Syn mého Františka se také narodil někde jinde....
Dle mapy by se víc hodily Děkančice ale podle toho to brát nemůžu..

Můžu se zeptat co myslíte tím "oddací listy jsou na úřadě"? Na úřadě je matriční kniha, kde je zápis o sňatku. A 30 let nepřístupné? Na to jste přišla jak?
Pichnat4

Oblast pátrání: Rakovnicko, Lounsko, Žatecko, Berounsko, Rokycansko

Příspěvekod hozacwa » pon říj 21, 2013 20:00

vyhledat narození jejich sourozenců, porovnat u obou matky, kmotry, faráře, porodní báby, ev.porovnat i rukopisy zapisovatele. pokud oba zcela náhodou nebyli jedináčci a neměli matky stejného jména, měl by to vyjít.
ještě může být jeden háček: ověřit, zda ten starší nezemřel jako dítě před narozením druhého; pak by se mohlo jednat (při stejných jménech rodičů- i když v jiné obci) o stále stejné rodiče.
hozacwa

Příspěvekod máculka » pon říj 21, 2013 22:33

Myslela jsem tím, že matriční kniha je stále uložená na obecním úřadě, a digitalizovat ji bude možné až za dlouho, do té doby se k záznamům bez rodných listů předků asi nedostanu, mám to přes celou republiku...
Každý František má jiné sourozence, jinou matku - stejnou jako jeho sourozenci- i kmotři jsou jiní. Evidentně to jsou různé rodiny. I oba Josefové mají jiné rodiče. Vyřešil by to zřejmě záznam o sňatku, protože Františkovu ženu znám.
Ještě mě můžou "zachránit" dokumenty co jsou na cestě z jiného archivu, tam by mohlo být uvedeno Františkovo datum narození.
máculka

Příspěvekod Pichnat4 » úte říj 22, 2013 5:30

Pokud je matriční kniha ještě na úřadě, není přeci problém napsat mail a požádat o kopii zápisu. Myslím, že spoustu lidí chápe lhůty jako jakousi bariéru, ale nahlížet a pořizovat výpisy formou fotokopie lze normálně
Pichnat4

Příspěvekod máculka » úte říj 22, 2013 14:14

Ale k tomu potřebuji přeci rodné listy jako doložení, že jsem příbuzná. Alespoň tak mi to paní na úřadě řekla.
máculka

Příspěvekod Pichnat4 » úte říj 22, 2013 15:12

máculka píše:Ale k tomu potřebuji přeci rodné listy jako doložení, že jsem příbuzná. Alespoň tak mi to paní na úřadě řekla.

Nepíšete přesné období kterého se to týká, ale vše lze vyřešit. Minimálně máte rodné listy svých rodičů či prarodičů, kde jsou uvedeny nějaké údaje, pak získat jejich zápisy z matriky a takhle se posunete až k vámi požadovaným zápisům. K prokázání příbuznosti mi v minulosti posloužila kombinace kopií rodných listů a zápisů z matrik. Ale může každá matrikářka přistupovat jinak. I když v zákoně je dáno, že se musí doložit příbuznost, už tam není napsáno jakým způsobem.
Pichnat4

Zpět na Otázky a odpovědi