Záhada s Beckovými

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Záhada s Beckovými

Příspěvekod bibi » ned říj 20, 2013 17:19

Pěkné odpoledne přeji,
mám jednu záhadu v kácovské matrice. Na stránce jsou záznamy z vesničky Vranice a kromě prvního se všechny týkají rodiny Beckových. Jde o tři děti Jakuba Becka narozené v č.p. 2 (Barbora 1834, Abraham 1836 a Theresie 1838) a dále děti Salomona Becka narozené v č.p. 6 (Rosalie 1831, Theresie 1833, Aloisia 1837 a Barbara 1840). Jakub a Salomon byli synové Izáka Becka a jeho ženy Magdaleny Marie roz. Stránské. Ovšem čemu vůbec nerozumím je druhý záznam vlevo. Nevím, zda čtu dobře, ale mám pocit, že jde o narození Abraháma (1931) v č.p. 6, syna Izáka Becka a Magdaleny Stránské. Což by ovšem znamenalo, že Izák měl dítě v době, kdy měli děti jeho synové, tedy v dost pozdním věku. Dává to smysl? Nebo čtu špatně? Záhada je o to větší, že na stránce jeden záznam není...totiž narození mého praprapradědečka Ignáce, který se narodil (a vím to jistojistě) v roce 1831 Jakubovi Beckovi (výše jmenovanému otci dalších tří dětí). Sedím nad tím už tak dlouho, že si připadám jako při luštění Einsteinovy hádanky - Švéd bydlel v modré domečku a nevlastnil kočku - ale dobrat se nemůžu ničeho. Neměli byste nějaký nápad, řešení, cokoli?

http://badatelna.eu/reprodukce/?fondId= ... Id=3673140
zde odkaz na kýženou matriku, fungoval mi, tak snad bude v pořádku.
bibi

Re: Záhada s Beckovými

Příspěvekod Slim » ned říj 20, 2013 17:53

Ano, dává to smysl a dokonce to není nic až tak nezvyklého.
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod bibi » pon říj 28, 2013 22:29

Už jsem se začínala smiřovat s představou, že si Marie Magdalena pořídila syna ve stejném roce v jakém se jí narodil vnuk, ale potom jsem narazila v Kácovské matrice na záznam o jejím úmrtí v roce 1852. Podle matriky zemřela v 95 letech, což by ovšem znamenalo, že měla syna v čtyřiasedmdesáti. A ačkoli byli mí příbuzní čilí až do pozdního věku, tohle se mi přeci jen nezdá.

Odkaz na matriku zde, pátý záznam shora:
http://badatelna.eu/reprodukce/?fondId= ... Id=3865160
bibi

Příspěvekod Slim » pon říj 28, 2013 22:34

Údajům u úmrtí nevěřte, doposud jsem se u takových vysokých věků úmrtí setkával výhradně s tím, že tam bývala nepřesnost i 20 let. Na vysloveného kmeta jsem doposud ve svém rodokmenu nenarazil, přestože věky u úmrtí bývaly uvedené hodně vysoké. Netvrdím, že to nemůže být správně, ale osobně tomu moc nevěřím.
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon říj 28, 2013 23:01

u toho "podivného" Abrahama se píše, že byla dcera Salomona (Stránského) ze Zderadin (matrika s narozením Magdaleny samozřejmě není)
jenže v kácovské matrice, kde jsou všechny odkazy od Vás jsou taky Stránští- nemohlo prostě dojít k omylu?

a že by se v zápisu věku v době úmrtí sekl rabi o 30 let se mi nezdá....
skoro mi to přijde jako omyl posunutý o minimálně jednu generaci
a najít něco dál o tom Abrahámovi? jeho sňatek, děti- zda tam nebude mít jiné rodiče?
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Zpět na Otázky a odpovědi