Jak pokračovat dál?Patová situace.

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Jak pokračovat dál?Patová situace.

Příspěvekod airdesigner » stř říj 09, 2013 13:57

Vážení badatelé, dostal jsem se v některém bádání do slepé uličky, mohl by jste někdo poradit nebo navrhnout co s tím dál.

1) nedaří se mi dohledat datum sňatku: předek r.n.1900, manželka r.n.1907 oba deportování do KT 1941 ze stejné adresy, se stejným příjmením. Oba z Prahy. V ž.m. nejsme sňatek nenašel, prohledal jsem všechny dostupné. Aby se oddali někde jinde než v Praze? Mohlo to být smíšené manželství? Ženich byl z žid. rodiny. Pak tam, ale nesedí deportace manželky. Nevím její rodné příjmení. Napadá mě jedině zkusit poptat doklady okolo trasporu do KT. Ženich přežil KT, manželka NE.

2) podobný problém, nedaří se najít datum sňatku a příjmení nevěsty: předek r.n.1901, manželka r.n.??? vím jen jméno a přesné datum rozvodu, po rozvodu ženich deportován do KT 1943. Zahynul. Sňatek jsem nenašel, asi bude smíšené manželství. Ženich bydlel Petrovice u Prahy.

3) nemohu najít v matrikách: předek narozen 1864 a 1866 bratri, dle ruzných odkazu (polic. přihl., domov. hlašení) pocházejí-narozen Pravonín hejt. Ledeč n. Sázavou, některé prameny uvádějí původ Dolní Královice. Prošel jsem všechny ž.m. spojené s okolím Pravonína. NIC. :(

pokuste se nějak poradit. Děkuji.
airdesigner

Re: Jak pokračovat dál?Patová situace.

Příspěvekod Slim » stř říj 09, 2013 14:17

Pravorozeným Židem se člověk stává podle náboženství matky (na rozdíl kupříkladu od islámu), takže pokud nevěsta nebyla židovského vyznání a k judaismu nekonvertovala, hledal bych sňatky spíše v křesťanských nebo civilních matrikách bydliště nevěsty.

Nedávno jsem Vám četl v tématu "Pravonín 188? heimatscheines" Štěnovice (Plzeň-Jih, okres Plzeň byl uveden i v té přihlášce, takže obec je správně), pokud je Moric Kraus jeden z těch bratrů, prověřoval jste i ty Štěnovice?
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod Zora » stř říj 09, 2013 14:35

Poz.
deportovalo se z adres, na kterých byli Židé povinni se shromáždit, na holocaust.cz je vždy uvedeno - adresa před deportací.
Nemusí tedy ve Vašem případě jednat o původní adresu.
Myslím, že na holocaust.cz se dá vyhledávat i podle adresy, obejví se jména, která se na dané adrese vyskytovala.
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod airdesigner » stř říj 09, 2013 14:45

Zora píše:Poz.
deportovalo se z adres, na kterých byli Židé povinni se shromáždit, na holocaust.cz je vždy uvedeno - adresa před deportací.
Nemusí tedy ve Vašem případě jednat o původní adresu.
Myslím, že na holocaust.cz se dá vyhledávat i podle adresy, obejví se jména, která se na dané adrese vyskytovala.
Zora

podle mě "adresa/místo registrace v Protektorátu:" = adresa posledního pobytu, resp. kde jsou hlašeni, před nástupem.

na holocaust.cz nelze hledat podle adresy, jen podle obce...Praha, Brno...atd.
airdesigner

Příspěvekod airdesigner » stř říj 09, 2013 14:49

Slim píše:Pravorozeným Židem se člověk stává podle náboženství matky (na rozdíl kupříkladu od islámu), takže pokud nevěsta nebyla židovského vyznání a k judaismu nekonvertovala, hledal bych sňatky spíše v křesťanských nebo civilních matrikách bydliště nevěsty.

Nedávno jsem Vám četl v tématu "Pravonín 188? heimatscheines" Štěnovice (Plzeň-Jih, okres Plzeň byl uveden i v té přihlášce, takže obec je správně), pokud je Moric Kraus jeden z těch bratrů, prověřoval jste i ty Štěnovice?

netuším zda byla ž.v., ale v prvním případě byla v KT a zahynula, možná to bylo podmíněno, že manžel byl ž.v.

bratři se jmenují Josef a Heindrich, Josef měl firmu s Mojžíšem, ale zatím netuším zda to byl bratr, strýc...nevím o něm nic, mám jen možnost získat informaci z archivu okresního obchodního soudu, kde je uveden majitel firmy, bydliste, ale uz ne asi vek atd. nedostal jsem se jeste na Chodovec.
airdesigner

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř říj 09, 2013 15:31

podmíněno to asi nebylo- mám to tak půl na půl....
na holocaust se podle adresy vyhledávat nedá, ale napište do židovského muzea- v podstatě komukoliv- mají svou databázi holokaustu a umějí vyhledávat podle adresy.... já jsem kontaktovala paní Pavlu Neuner....

Pavla Neuner
Kurátorka sbírky Rozhovory s pamětníky / Curator of the Oral History Collection
Oddělení pro dějiny šoa / Shoah History Department
Židovské muzeum v Praze / Jewish Museum in Prague
T: +420 222 749 227
www.jewishmuseum.cz

Taky Vám v badatelně žid. muzea v bývale synagoze na Smíchově poradí, kam se ještě kouknout- takže to je určitě zajímavá cesta....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř říj 09, 2013 15:39

A ten link na seznam z hřibitova, jak jsem sem dneska dávala, by nepomohl?
Nějací Krausové tam jsou....
http://freepages.genealogy.rootsweb.anc ... x/idxk.htm

Často se na hroby dopisovali ti, co byli zavražděni v období šoa/holocaustu.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník

Příspěvekod airdesigner » čtv říj 10, 2013 7:04

Karolina Vernerova píše:podmíněno to asi nebylo- mám to tak půl na půl....
na holocaust se podle adresy vyhledávat nedá, ale napište do židovského muzea- v podstatě komukoliv- mají svou databázi holokaustu a umějí vyhledávat podle adresy.... já jsem kontaktovala paní Pavlu Neuner....

Pavla Neuner
Kurátorka sbírky Rozhovory s pamětníky / Curator of the Oral History Collection
Oddělení pro dějiny šoa / Shoah History Department
Židovské muzeum v Praze / Jewish Museum in Prague
T: +420 222 749 227
http://www.jewishmuseum.cz

Taky Vám v badatelně žid. muzea v bývale synagoze na Smíchově poradí, kam se ještě kouknout- takže to je určitě zajímavá cesta....

děkuji, do muzea jsem napsal, na hrbitove mam jasno, na nahrobcich nic neni.
airdesigner

Příspěvekod airdesigner » čtv říj 10, 2013 7:06

dohledal jsem v snatekk Jindricha a Josefa, pokud se nepletu misto narozeni zenicha je uvedeno nad datem narozeni, u obou je stejny čmaropis, který samozřejmě nepřečtu.
Přílohy
57.jpg
57.jpg (244.06 KiB) Zobrazeno 3645 krát
56.jpg
56.jpg (215.47 KiB) Zobrazeno 3645 krát
airdesigner

Příspěvekod Slim » čtv říj 10, 2013 7:38

jenom tip, Rožmitál pod Třemšínem, pak zaniklá obec Růžodol (u Mostu). Jinak by bodlo zobrazení celého názvu. U prvního písmene v obou snímcích chybí klíčová část, jestli se jedná o K (počáteční čára nad písmenem směřuje vpravo, jako u toho slova Kaufman) nebo R (vlevo).

Jinak kdybych měl dát hrubá čtecí data co vidím bez nějakých úprav, tak čtu Kasolmenthal, ale nic podobného nemohu nikde najít
Naposledy upravil Slim dne čtv říj 10, 2013 8:28, celkově upraveno 2
Slim

Příspěvekod Karolina Vernerova » čtv říj 10, 2013 7:44

no zní to logicky, že je to rosenthal....ale zdá se mi, že to slovo je XYohnanthal..... ale fakt je, že t první h není jako to druhé.... no nejsem čtec...
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod airdesigner » čtv říj 10, 2013 8:30

zkusím to ještě jednou a lépe, jestli to je Rožmital, to je docela dálka do Pravonína, který je uvedený u jmen v jiných dokumentech :roll:
Přílohy
57.jpg
57.jpg (166.14 KiB) Zobrazeno 3623 krát
56.jpg
56.jpg (162.57 KiB) Zobrazeno 3623 krát
55.jpg
55.jpg (177.18 KiB) Zobrazeno 3623 krát
airdesigner

Příspěvekod Slim » čtv říj 10, 2013 9:15

U toho třetího obrázku vidím jasně napsáno Brandeis (Brandýs), je jich sice více, ale nejbližší je jenom 25km
Slim

Příspěvekod airdesigner » čtv říj 10, 2013 11:23

Slim píše:U toho třetího obrázku vidím jasně napsáno Brandeis (Brandýs), je jich sice více, ale nejbližší je jenom 25km

tak to už jsem z toho úplně jelen. Orientačně jsem prošel matriky Rožmitálu a Brandýsa u Zruče n. S. bohužel nic.
airdesigner

Příspěvekod Slim » čtv říj 10, 2013 12:21

Tož tady toho Vašeho Josefa máte :)

http://www.badatelna.eu/reprodukce/?fon ... Id=3807090

a hned na další straně je i narození bratra Heinricha.

Ukázkové fungování Occamovy břitvy, nakonec je to tam, kde má uváděno bydliště otec Ignác - v Michli :)
Slim

Další

Zpět na Otázky a odpovědi