Vých. Čechy - FLÍDR, PROKOP (Litomyšl, D. Újezd...)

Zde je prostor pro zapsání příjmení, která se vyskytují ve vašich rodokmenech. Pro nově nalezená příjmení upravte, prosím, původní záznam.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Vých. Čechy - FLÍDR, PROKOP (Litomyšl, D. Újezd...)

Příspěvekod KackaCT » stř bře 27, 2013 9:45

Dobrý den,

prozatím bádám v oblasti východních Čech, konkrétně v okolí Litomyšle a České Třebové.
V rodokmenu mám prozatím tato příjmení:

FLÍDR - Bohuňovice (farnost Cerekvice nad Loučnou), rolníci v Bohuňovicích, přišli zřejmě z obce Lezník,
má větev se poté přestěhovala do Svinné u České Třebové, nevím však kdy.
Mám informace, že ve Svinné "adoptovali" dvě osiřelé děti, opět nevím rok, odhaduji, že to bylo po roce 1902

KOLDA - Horky (farnost asi také Cerekvice nad Loučnou), vím, že rod vymřel kolem roku 1940, mám zájem o informace o
Anně, nar. 1882 v Bohuňovicích - patří k naší rodině a nemáme o ní žádné informace, pouze zápis z matriky, že se vdala

PROKOP - Dolní Újezd čp. 16, z tohoto čísla pochází moje prababička Anna, provdána za FLÍDRA

KLUSOŇ - Dolní Újezd čp. 168, z tohoto čísla pochází moje pra-prababička Rosalie

Ráda vyměním či poskytnu informace, pokud někdo má ve svém rodokmenu tyto rodiny.

Krásný den

Kačka
KackaCT

Oblast pátrání: Bohuňovice okr. Svitavy, Dolní Újezd u Litomyšle, Svinná u České Třebové, Dobruška, Díly (Nový Postřekov), Postřekov.

Re: Vých. Čechy - FLÍDR, PROKOP (Litomyšl, D. Újezd...)

Příspěvekod PAB » čtv dub 11, 2013 18:42

Dobrý den,
moje maminka je rozená Flídrová. :) Této větvi jsem zatím nevěnovala tolik energie, abych vybádala vše, co lze zjistit, ale pár generací už mám. Flídr je lokální příjmení, na Litomyšsku bylo několik příjmení typických pro tuto oblast. Ještě i dnes je tam největší koncentrace Flídrů (viz kdejsme.cz). Na internetu jsem už narazila i na teorie, že místní příjmení z Litomyšska pocházela vždy od jednoho konkrétního praotce. "Moji" Flídrové pocházeli z Lubné (nebo tam alespoň po několik generací žili). Přímá linie mých předků s příjmením Flídr: František (Lubná 62) - František - František (1834) - František (1859) - Josef (1893, Lubná 179) - Josef (1920, Pudilka 4) - má maminka. Po dalším bádání se třeba v rodokmenu jednou potkáme.

Jinak doporučuji tento rodopisný web týkající se této oblasti: http://zdvorily.wz.cz/ .

Mějte se hezky a hodně štěstí se sbíráním informací!
Petra B.
Naposledy upravil PAB dne čtv dub 11, 2013 19:06, celkově upraveno 1
PAB

Příspěvekod KackaCT » čtv dub 11, 2013 18:49

.)Dobrý den Petro,

jsem v současné chvíli v jiné větvi svého rodokmenu, ale podívám se na to.
Co tak mám ale v hlavě, tak ta vaše větev bude jiná, než moje.

Vím, že Flídr je v této lokalitě velmi rozšířené příjmení, měla jsem co dělat se v matrikách neztratit :)
Web znám, narazila jsem na něj náhodou, děkuji.

Zatím hezký večer.
KackaCT

Oblast pátrání: Bohuňovice okr. Svitavy, Dolní Újezd u Litomyšle, Svinná u České Třebové, Dobruška, Díly (Nový Postřekov), Postřekov.

Příspěvekod KackaCT » čtv srp 01, 2013 19:51

Dobrý den Petro,
po delší době mám zase chviličku na bádání.
Maličko se ale ztrácím...Mám v matričních zápisech Annu, rozenou Flider z Lubnyho č. 45
a nejsem si vůbec jistá, jestli se jedná o obec Lubná, kde máte předky vy, nebo o obec Lubné - a ta vůbec netuším,
kde by mohla být.
Pohybuji se v období kolem roku 1859 a tedy jen tuším, že tehdy mohli obce nazývat maličko odlišně, než dnes.

Třeba mi pomůžete:)
Hezký den Kačka
KackaCT

Příspěvekod PAB » pát srp 02, 2013 16:30

KackaCT píše:Dobrý den Petro,
po delší době mám zase chviličku na bádání.
Maličko se ale ztrácím...Mám v matričních zápisech Annu, rozenou Flider z Lubnyho č. 45
a nejsem si vůbec jistá, jestli se jedná o obec Lubná, kde máte předky vy, nebo o obec Lubné - a ta vůbec netuším,
kde by mohla být.
Pohybuji se v období kolem roku 1859 a tedy jen tuším, že tehdy mohli obce nazývat maličko odlišně, než dnes.

Třeba mi pomůžete:)
Hezký den Kačka

Dobrý den,
podle mě to bude stejná Lubná, jako je ta moje - tzn. fara Sebranice, okres Svitavy. Podle map.cz jsou Lubné jen tři a zbylé dvě jsou v úplně jiných krajích. A z matrik vím, že Lubnou dříve zapisovali jako Lubny. Flídrů tam bylo povícero. Moji byli z č.p. 62. Zatím jsem došla do roku 1809. Jsem zvědavá, co dál vybádáte. :)

Mějte se hezky!
Petra B.
PAB

Zpět na Příjmení v rodokmenech