od Zora » čtv srp 01, 2013 11:41
Víš, problém je v tom, že snad ani neexistuje na Českých drahách místo, kde by se nějak uceleně daly hledat informace. Hrstka nadšenců, starajících se o historii lokálních tratí, železniční modeláři a to je všechno. Úředníci drah nevědí, neznají historii, neumí dát alespoň radu....
Hledala jsem stopu po přednostovi stanice v Kojeticích cca 1920 - 1930 a možná i dál...a nenašla jsem naprosto nic. Úřady v okolních obcích mlčí, hroby udajně neexistují, žádné nasměrování někam, žádní pamětníci, žádné spolky, žádná zmínka v tisku....
Kdybych neměla doma data psaná mým dědečkem (jednalo se o sestru jeho matky) tak už jsem přesvědčená, že jsem si to vymyslela.
A třeba dnes - u nás na nádraží místo výpravčího sídlí počítač, místo kanceláře přednosty je zázemí pro počítač, místo bytu pro přednostu jsou obecní byty¨...(ale pořád existují občané, kteří vysypou z rukávu jména všech přednostů, výpravčích a snad i pomocného personálu)
Jediné, co zbylo z našeho nádraží, je model prvorepublikových dřevěných záchodků, které vytvořil nějaký modelářský nadšenec...
A to asi vypovídá o stavu historie železničních tratí a lidí kolem nich...
Zora