Dobrý den, chtěl bych se nechat poučit a poradit.
K dotazu prvnímu- stává se mi často, že u sedláků je často psáno, že je sedlák, ale u "někoho" . Posílám příklad. Je to ta spodní část, Jakub syn Marina Samce, sedláka u ........ v Drhovici bere Dorotu , dceru Martina Bendy, sedláka u -------- atd. Čtu to blbě nebo tomu nerozumím? Jak to dříve bývalo? Prosím o vysvětlení
http://digi.ceskearchivy.cz/cs/3357/25
K dotazu druhému- počítal jsem předkovi děti. Ukázalo se mi, že měl 5 dětí se svojí zákonitou manželkou , další 1 dítě s jinou ženou ze stejné vesnice, a další 1 dítě opět s jinou ženou z téže vesnice, a další 1 dítě s další jinou ženou z vedlejší vesnice. U všech je psáno, že otec je tento muž Andreas z této vesnice, žádné není vyloženě psané jako nemanželské, jsou v normální matrice, a at jsem prohlížel matriky a soupisy poddaných , nemůžu nalézt zatím žádné jiné muže stejného jména v této vesnici. Samozřejmě to mohly být nějaké děvečky, sloužící..... Takže dotaz zní stejně jako u předchozího, jak to dříve bývalo a je to vůbec možné , bývaly takové časy a události běžné nebo byl předek okrasa vesnice a okolí ? Jenom pro informaci dodávám, že tento muž byl pár let i rychtář obce, období o kterém píši, je mezi roky 1674 až 1693 a jedná se o oblast jižních Čech, konkretně Táborska.