rodné/oddací/úmrtní listy

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

rodné/oddací/úmrtní listy

Příspěvekod jtaborsky » ned kvě 12, 2013 21:58

Dobrý den, chtěl bych se zeptat:
1. Existují kromě zápisů na daných matrikách i samostatné rodné/oddací/úmrtní listy pro jednotlivé zápisy? Popř. Od kterého roku lze existenci těchto listin na matrikách očekávat?
2. Jestli ano, dá se požádat příslušnou matriku/archiv o opis/scan?
3. Jestli ano, myslíte, že daný oddací list může obsahovat více informací než zápis v matrice?

Např. U svatby Šimona Navrátila (svatba 10.8.1819 v Jeřmani) sháním info o otci ženicha: Franz Navrátil (narozen/původ/manželka?) viz
http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 63&scan=67

Díky moc za info
J.Táborský
jtaborsky

Oblast pátrání: kutnohorsko-bouzovsko-bohuslavice-libina

Re: rodné/oddací/úmrtní listy

Příspěvekod Slim » ned kvě 12, 2013 23:54

Bohužel musím Vás zklamat, samostatné rodné/oddací/úmrtní listy jako takové hromadně nikde nejsou a jediné dostupné matriční údaje bývají pouze ty, které naleznete v matričních knihách. Při zažádání o opis se údaje čerpají z těchto knih. A množství dostupných informací v nich záleželo na každém jednotlivém faráři. Při troše štěstí lze nalézt v různých archívech rozličné archiválie doplňující údaje z matrik. Jedná se o svatební smlouvy, pozůstalostní řízení, různé přílohy k oddacím matrikám, ohláškové knihy, záznamy o převodech majetku, vojenské záznamy, skicy k historickým mapám. Také je důležité projít veškeré matriční záznamy týkající se dané osoby. Jeho narození, svatbu, narození jednotlivých dětí i úmrtí. Nejvíce údajů obvykle naleznete při svatbách, někdy ale po strohých záznamech v ostatních matrikách najdete spoustu informací při úmrtí dané osoby. Nikdy předem nevíte jak složité dohledávání údajů bude. Genealogie není v žádném případě předem nalinkovaná rutina a proto je to i zábavný koníček.
V daném konkrétním případě bych ale začal nalezením údajů v matrikách u narození Šimona , zde by měly být bližší údaje o jeho otci a matce a pak bych nalezl záznam o jejich svatbě (což bude možná složitější, protože podle záznamů v matrice Kozova z roku 1791 to vypadá, že otec Šimona je Jiří Navrátil a Marie Žouželková, ale to může být bratranec stejného jména).
A hlavně myslet na to, že údaje v matrice nemusí být vždy správné. Já kupříkladu dnes bojoval s tím, že jsem se dostal k osobě o které jsem se domníval, že je ztracená příbuzná, ale u všech narozených dětí u té příbuzné jakožto matky bylo uvedeno jiné jméno otce její matky a místo odkud pocházel. Oddací záznam se mi najít nedařilo, přestože jsem obkroužil všechny matriky v širokém okolí. Nakonec u úmrtí té příbuzné byly uvedeny všechny správné údaje, zároveň se správným datem narození a dokonce s údaji o datu a místě svatby. Bylo to ještě širší okolí než jsem předpokládal, údaje jsem snadno našel a definitivně si potvrdil, že daná osoba je hledanou příbuznou a údaje u dětí jsou v matrikách chybně.
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod Brasl » pon kvě 13, 2013 6:33

Co dostanete při žádosti o opis rodného listu na matrice:
Podle nových pravidel se neuvádějí prarodiče, pouze rodiče. Teď jsem to absolvoval s rodnými listy dětí, kde byla chybně uvedena babička. Opravili to (po 30letech zdarma) v matrice, a nové rodné listy jsou bez babiček a dědů. Pokud požádáte o kopii a nebudou moci něco přečíst, zapíší do kolonek nečitelné, a nezjistíte nic. To je zase zkušenost s kopií rodného listu dědy z r 2002. Tolik zkušenost s živými matrikami.
Brasl

Příspěvekod jtaborsky » pon kvě 13, 2013 9:25

Slim píše:Bohužel musím Vás zklamat, samostatné rodné/oddací/úmrtní listy jako takové hromadně nikde nejsou a jediné dostupné matriční údaje bývají pouze ty, které naleznete v matričních knihách. Při zažádání o opis se údaje čerpají z těchto knih. A množství dostupných informací v nich záleželo na každém jednotlivém faráři. Při troše štěstí lze nalézt v různých archívech rozličné archiválie doplňující údaje z matrik. Jedná se o svatební smlouvy, pozůstalostní řízení, různé přílohy k oddacím matrikám, ohláškové knihy, záznamy o převodech majetku, vojenské záznamy, skicy k historickým mapám. Také je důležité projít veškeré matriční záznamy týkající se dané osoby. Jeho narození, svatbu, narození jednotlivých dětí i úmrtí. Nejvíce údajů obvykle naleznete při svatbách, někdy ale po strohých záznamech v ostatních matrikách najdete spoustu informací při úmrtí dané osoby. Nikdy předem nevíte jak složité dohledávání údajů bude. Genealogie není v žádném případě předem nalinkovaná rutina a proto je to i zábavný koníček.
V daném konkrétním případě bych ale začal nalezením údajů v matrikách u narození Šimona , zde by měly být bližší údaje o jeho otci a matce a pak bych nalezl záznam o jejich svatbě (což bude možná složitější, protože podle záznamů v matrice Kozova z roku 1791 to vypadá, že otec Šimona je Jiří Navrátil a Marie Žouželková, ale to může být bratranec stejného jména).
A hlavně myslet na to, že údaje v matrice nemusí být vždy správné. Já kupříkladu dnes bojoval s tím, že jsem se dostal k osobě o které jsem se domníval, že je ztracená příbuzná, ale u všech narozených dětí u té příbuzné jakožto matky bylo uvedeno jiné jméno otce její matky a místo odkud pocházel. Oddací záznam se mi najít nedařilo, přestože jsem obkroužil všechny matriky v širokém okolí. Nakonec u úmrtí té příbuzné byly uvedeny všechny správné údaje, zároveň se správným datem narození a dokonce s údaji o datu a místě svatby. Bylo to ještě širší okolí než jsem předpokládal, údaje jsem snadno našel a definitivně si potvrdil, že daná osoba je hledanou příbuznou a údaje u dětí jsou v matrikách chybně.

Dobrý den,
přesně jste popsal mou situaci se "Šimonem". Hledal jsem samozřejmě v jeho okolí a našel jsem "narození" všech jeho dětí, jeho svatbu, tam existuje jediný zdroj o jeho stáří a jméno otce "Franz" (divné je, že ve stejný rok se v Kozově narodil možný bratranec stejného jména, kterého jsem taky našel!) a ten se zřejmě přistěhoval z obce Dzbel! Tam jsem bohužel nenašel vhodného "kandidáta" na otce Šimona.
Proto mě napadlo dotázat se příslušného SOA na nějaké potvrzení toho "Franze"?
Je tam zápis od vojenské správy, nevím jestli by se to nedalo nějak využít?
Díky za vaši snahu!
jtaborsky

Oblast pátrání: kutnohorsko-bouzovsko-bohuslavice-libina

Zpět na Otázky a odpovědi