RESTAUROVÁNÍ DOKUMENTŮ

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Re: RESTAUROVÁNÍ DOKUMENTŮ

Příspěvekod Kašpar » sob dub 13, 2013 7:02

Možná trochu zcestně,ale ve zprávě ze západočeských archivů za rok 2011 jsem se dočetl,že používají jakýsi japonský papír gramáže 9g/m2
Citát: Ve velmi příjemném prostředí nás vítá ing. Lucie Šimková. Právě vykoupala a odkyselila několik archů sčítacích operátů z roku 1890 pro město Jáchymov, které byly nejprve vyčištěny suchou cestou, tj. štětcem a gumou. Na prosvětlovacím stole leží týž materiál, připravený k lepení japonským papírem gramáže 9 g/m2.
Celá třetina formátu však schází na některých bečovských městských písemnostech, které jsou nyní v péči Petry Vránové. Protože část archiválií svěřených ke konzervaci vykazuje značnou lámavost, ztrátu hmoty a některé archy se nacházejí ve stavu rozsypu, bude nejvhodnější použít metodu studené laminace. Na tu je třeba předem připravit laminační fólie. Na polyetylenovou fólii Petra nanáší laminační suspenzi a na ni opatrně přikládá velmi slabý japonský papír gramáže 4 g/m2. Tento druh zvolila proto, že inkoust na ošetřovaných archiváliích působením vzduchu, vlhkosti a světla značně vybledl a silnější japonský papír by ještě
ztížil již tak nepříliš dobrou čitelnost textu.

http://www.soaplzen.cz/sites/default/files/zapadoceske-archivy-2011.pdf
Kašpar

Příspěvekod Karolina Vernerova » sob dub 13, 2013 7:23

tak to je dooost dobryyy!
9g/m2 to je spis zavojicek nez papir
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod StenD » ned kvě 05, 2013 18:41

Doporučju se obrátit na odborníky, třeba:
http://www.evarestauro.cz/

neodborným zásahem dokument jenom ještě více poškodíte.

Standa
StenD

Příspěvekod Zdenek » ned kvě 05, 2013 19:47

Nevím jestli Vám můj příspěvek bude nějak prospěšný, ale dříve jsem chodil celkem často prohlížet matriky do archivů a setkal jsem se několikrát s profesionálně opravenými archiváliemi.
Zde ukázka:
http://img24.eu/v-vx4uljcj.jpg
Myslím, že člověk, který toto dělal odvedl maximum a zasloužil by pochvalu.
Také jsem viděl opravu téměř rozpadlé stránky pomocí takové síťky. Nevím jak to přesně popsat, ale byla to taková síťovina s oky asi 3x3mm z velmi jemného vlákna a tou byla celá stránky přelepena. Vlákno bylo tak jemné, že téměř vůbec nepřekrylo text. Nejspíš to bylo slepeno v nějakém lisu, oboustranně a bylo to velmi pevné. Snažím se najít foto, ale zatím se mi to nedaří.
Detaily bohužel neznám, snad v nějaké restaurátorské dílně by věděli, ale nejspíš to neprozradí. :D
Zdenek

Příspěvekod IvoD » pon kvě 06, 2013 8:16

Zdenek píše:...Také jsem viděl opravu téměř rozpadlé stránky pomocí takové síťky. Nevím jak to přesně popsat, ale byla to taková síťovina s oky asi 3x3mm z velmi jemného vlákna a tou byla celá stránky přelepena. Vlákno bylo tak jemné, že téměř vůbec nepřekrylo text. Nejspíš to bylo slepeno v nějakém lisu, oboustranně a bylo to velmi pevné. Snažím se najít foto, ale zatím se mi to nedaří...

Možná je to to, co jsem viděl u matrik z Opavy - viz např. N, Z • inv. č. 1971 • sig. NJ I 1 • 1626 - 1680 (narození, Nový Jičín, rok 1626) - např. strana 3 vpravo (nebo podobné stránky), odkaz je ZDE, přístup jako obvykle až napodruhé, skok na stránku ještě nefunguje, takže 3 ručně.

PS: všiml jsem si, že odkaz uložit vpravo nahoře už mají červený :-)
IvoD

Příspěvekod Zdenek » pon kvě 06, 2013 19:23

IvoD píše:
Zdenek píše:...Také jsem viděl opravu téměř rozpadlé stránky pomocí takové síťky. Nevím jak to přesně popsat, ale byla to taková síťovina s oky asi 3x3mm z velmi jemného vlákna a tou byla celá stránky přelepena. Vlákno bylo tak jemné, že téměř vůbec nepřekrylo text. Nejspíš to bylo slepeno v nějakém lisu, oboustranně a bylo to velmi pevné. Snažím se najít foto, ale zatím se mi to nedaří...

Možná je to to, co jsem viděl u matrik z Opavy - viz např. N, Z • inv. č. 1971 • sig. NJ I 1 • 1626 - 1680 (narození, Nový Jičín, rok 1626) - např. strana 3 vpravo (nebo podobné stránky), odkaz je ZDE, přístup jako obvykle až napodruhé, skok na stránku ještě nefunguje, takže 3 ručně.

PS: všiml jsem si, že odkaz uložit vpravo nahoře už mají červený :-)

Jo, to je ono. :wink:
Zdenek

Příspěvekod IvoD » úte kvě 07, 2013 6:22

Zdenek píše:...Jo, to je ono. :wink:

Gratuluji k jubilejnímu 999-tému příspěvku (a zároveň se ostatním omlouvám za OT - nedalo mi to :-) )
IvoD

Předchozí

Zpět na Otázky a odpovědi