Totálně nasazeni

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Totálně nasazeni

Příspěvekod LucieZach » pát kvě 03, 2013 7:37

Dobrý den, babi mi vyprávěla, že její rodiče byli za války totálně nasazeni. Vím jejich jména, vím kde a kdy se narodili. Ale žádné pracovní knížky se nedochovali. Když zemřeli, babi všechno vyhodila, dokonce i fotku, kde je její tatínek ve fotbalovém dresu s hákovými kříži. Dalo by se někde zjistit o tomto období víc? Je někde nějaký seznam nebo spis, kde by mohla figurovat jejich jména? Děkuji, Lucie Zachová
LucieZach

Re: Totálně nasazeni

Příspěvekod aloe » pát kvě 03, 2013 7:59

Sem na tom obdobně, prababička byla nasazená v Německu, váhám kde s pátráním začít snad obrátit se na Česká rada pro oběti nacismu ta měla část věcí přebrat ze svazu nuceně nasazených.. asi.. pokud něco zjistím ozvu se..
aloe

Příspěvekod Karolina Vernerova » pát kvě 03, 2013 7:59

Milan Wölfl o tom psal....
viewtopic.php?f=12&t=5636

Nejsou tam tedy jména, ale pro začátek....
Nějak mám pocit, že ještě někde na fóru a pomerně nedávno se to řešilo- a snad i jména.... Zkuste pohledat přes tlačítko hledej vpravo nahoře....
K.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod LucieZach » pát kvě 03, 2013 8:03

Děkuji za odpovědi. Bůh ví, jestli se něčeho dopátrám. Prababi s pradědou se vrátili, pak měli moji babičku a další dvě děti. Ale bohužel nevím ani město, kde byli.
LucieZach

Příspěvekod artepa » pát kvě 03, 2013 9:55

artepa

Oblast pátrání: Podřipsko, Praha, Hranice na Moravě, Klobouky u Brna, Štarnov, Štěpánov, Velké Karlovice

Příspěvekod LucieZach » pát kvě 03, 2013 12:02

Děkuji, Petruš :-) ty jsi zlato. Mrknu se.
LucieZach

Příspěvekod syrius » pát kvě 03, 2013 13:06

Dobrý den, přestože sama tuto problematiku neřeším, našla jsem zmínky o totálně nasazených v kronikách obcí, kde moji předkové žili. Některé kroniky obcí uvádějí jmenný seznam lidí dané obce, kteří za války pracovali v Německu, našla jsem i seznamy lidí, kteří za války donášeli. Vše záleželo na kronikáři... Zkuste se podívat na http://www.portafontium.cz/ a pokud tam kronika vaší obce není, požádejte obecní úřad. Zatím mi všude vyšli vstříc a na dobírku mi digitální podobu kroniky zaslali na DVD.
syrius

Příspěvekod LucieZach » pát kvě 03, 2013 13:36

Děkuji vám za úžasnou odpověď :-)
LucieZach

Zpět na Otázky a odpovědi