Dědeček a 1.světová válka

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Dědeček a 1.světová válka

Příspěvekod jirkakr » úte dub 23, 2013 15:44

POprosím zkušenější o radu.
Děda(1897) byl z Tábora povolán do CK rakousko-uherské armády někdy v 1914-18, odvelen do Ruska, kde byl zajat Rusy, ale utekl a delší anabázi se vrátil domů.Snad nebyl legionář podle všeho.
Kde se dají získat informace o povolání do armády v té době a dalších osudech?Je něco takového na internetu?Nebo pouze Vojenský historický ústav na Žižkově snad?
jirkakr

Oblast pátrání: Táborsko, Benešovsko, Plzeňsko

Re: Dědeček a 1.světová válka

Příspěvekod TKempny » úte dub 23, 2013 15:53

určitě vhú, pokud nevíte která jednotka, tak musíte začít u nich. obávám se ale, že už se začali stěhovat do nových prostor a je tedy archiv uzavřen až do konce stěhování někdy příští rok. teoreticky by mohl být v seznamu ztrát (na krameriovi) uveden jako zajat. tam zjistíte jednotku a poté z literatury její osudy.
TKempny

Příspěvekod Lucka. » úte dub 23, 2013 17:19

Pokud by přece jen byl legionář...
http://www.vuapraha.cz/Pages/DatabazeVH ... onaru.aspx
Lucka.

Příspěvekod karels » úte dub 23, 2013 18:59

VHÚ funguje, zrovna dnes mi přišly nějaké kopie (za úplatu). Reakční doba slušná - 20 dnů.
karels

Oblast pátrání: H.Brod, Klatovy, Kroměříž, Náchod, Ostr. Nová Ves, Prostějov, Přerov, Telč, Třebíč, Úpice, Miroslav, Ořechov

Příspěvekod Martin Jílek » úte dub 23, 2013 19:27

karels píše:VHÚ funguje, zrovna dnes mi přišly nějaké kopie (za úplatu). Reakční doba slušná - 20 dnů.

Zatím ano,ale po červnu 2013 to bude horší. Viz: http://www.vuapraha.cz/pages/aktuality/ ... chivu.aspx
Martin Jílek

Oblast pátrání: Šumperk, Telč, Mrákotín, Studená a okolí

Příspěvekod Ewka » úte dub 23, 2013 20:08

Také doporučuji obrátit se na VHÚ. Před měsícem mi přišel kmenový list mého předka - kdy byl odveden, jaké mě odborné zkoušky (střelba atp.), od kdy a kde byl pohřešovaný, kdy prohlášen za mrtva atd.. Asi 3 strany kopií, platila jsem něco přes 100 kč - což za tyto informace určitě stojí :)
Ewka

Oblast pátrání: Broumovsko, Policko, Náchodsko, Dobrušsko, Podřipsko

Příspěvekod Martin Jílek » úte dub 23, 2013 20:16

Já se dočetl v kmenovém listu,že můj praprastrýc měl ploché nohy,a tudíž se nehodil k pěchotě!
Nakonec skončil u jezdectva jako sedlář! :-D
Martin Jílek

Příspěvekod Lukisson » stř dub 24, 2013 7:03

Martin Jílek píše:Já se dočetl v kmenovém listu,že můj praprastrýc měl ploché nohy,a tudíž se nehodil k pěchotě!
Nakonec skončil u jezdectva jako sedlář! :-D

Hezké..:D
TY Lukáš
Lukisson

Oblast pátrání: Severní Morava, Valašsko, Ukrajina, Polsko

Příspěvekod artepa » stř dub 24, 2013 11:29

V SOA v archivu obce jsem našla seznamy odvedenců, kdy byli u odvodu, zda byli odvedeni a případně kam. Též možný zdroj v případě pauzy VHÚ
artepa

Oblast pátrání: Podřipsko, Praha, Hranice na Moravě, Klobouky u Brna, Štarnov, Štěpánov, Velké Karlovice

Příspěvekod jirkakr » stř dub 24, 2013 15:55

Děkuji všem mockrát za rady a pomoc.Vypravil jsem se dnes na VÚA, kde jsem byl odchycen vrátným ,který mi ukázal ceduli, že všechny badatelské hodiny jsou do konce května plně obsazeny,nepustil mne za žádnou cenu dovnitř a neumluvíte ani pani vedoucí.Takže, kdo by se chtěl vypravit na tento úřad do badatelny, je to už zbytečné.Další možnost je až v červnu 2014 na novém místě v Ruzyni.
Dovoluji si požádat paní" artepu" o konkretizaci těch seznamu odvedenců, v jaké kronice atd.,protože já nic nemohu nějak nalézt.Asi jsem nějak vedle.Děkuji předem
jirkakr

Oblast pátrání: Táborsko, Benešovsko, Plzeňsko

Příspěvekod Martin Jílek » stř dub 24, 2013 16:02

Dobrý den,začal bych tady:
Státní okresní archiv Tábor,archiv města Tábor: http://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy- ... 2107010147

P.S.K VÚA-Požádejte o informace přes e-mail.
Martin Jílek

Příspěvekod Brasl » stř dub 24, 2013 18:14

Nepátral jsem tímhle směrem, ale třeba to co vím může pomoci.
Začal bych kronikou obce, ta je v okresním archivu. Pokud byl kronikář dobrý, tak třeba odvody a válečné roky popsal. Odvedence odváděl starosta do sídla správního (politického?) okresu. Pokud se tedy zachovala agenda obce, je v okresním archivu. Možná o tom vedli agendu i správní okresy.
Pluky domobrany měli přiděleny svoje doplňovací obvody podle politických a správních okresů. V důsledku toho sloužili odvedenci z jedné obce v jedné jednotce. Domů podávali správy jeden o druhém. Pokud byli zajati, tak třeba společně a společně sloužili i v legiích. Dá se tedy určitě zjistit pro který pluk byla obec doplňovací.

JEDNOTKY RAKOUSKO-UHERSKÉ ARMÁDY DOPLŇOVANÉ Z ČECH :
http://svejkmuseum.cz/nap2_ce.htm#s%C3% ... sich_pluku

Jak to bylo s armádou nevím.
Brasl

Příspěvekod hozacwa » stř dub 24, 2013 19:44

vzkaz pro jirkakr:
nechte plavat VHA i jejich vrátného; obraťte se mailem na VHÚ; stačí pro dotaz uvést přesně jméno a příjení, datum a místo narození.
pokud nebude náhodou spis vašeho dědečka skartován, pošlou vám kopie kmenového listu s celým průběhem jak zákadní služby, tak vojenské činnosti během 1.sv.války; já jsem takto získal dříve zdarma (od zač.tohoto roku za pár Kč) vše, co tam měli během 1 týdne, včetně telefonického kontaktu na archivního "vyhledavatele" za účelem případného doplnění informací. Maximální spokojenost - a to nikdo v rodině nevěděl, jestli hledaní pradědové vůbec byli na vojně, než-li ve válce. VHÚ hodnotím na 1*.
hozacwa

Příspěvekod evanik » stř dub 24, 2013 21:31

Já jsem se obracela na vúa emailem před deseti dny. Zatím mi přišli akorát čísla jednací. TAkže e-mailem žádosti zatím přijímají.
A já teď se děsím, kolik toho najdou :-D. Praděda nastoupil k armádě odhadem kolem roku 1900- 1905 a byl u vojáků i nějakou dobu po válce. A jeho bratr byl vojenským lékařem.
evanik

Zpět na Otázky a odpovědi