Původ příjmení Trautmann a Osendorf

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Původ příjmení Trautmann a Osendorf

Příspěvekod Kašpar » ned dub 14, 2013 11:31

Zajímalo by mě,co je pravdy na tom,že předkové Trautmann-ů pocházejí z Ruska. Spolehlivě doloženi jsou v Broumově,kde byly už roku 1740 řezníky a měšťany.
A další otázka: opravdu pocházejí Osendorfové z některé ze spolkových zemí Německa,tak jak se snaží některé internetové zdroje předkládat? Údajně pocházely z Vestfálska,pak se objevují v Benešově nad Ploučnicí.

Za jakékoliv nápady a popostrčení předem děkuji.
Naposledy upravil ozana dne ned dub 14, 2013 18:13, celkově upraveno 1
Důvod: přesun do správné sekce
Kašpar

Re: Původ příjmení Trautmann a Osendorf

Příspěvekod Brasl » ned dub 14, 2013 14:40

Henricus II píše:To je genealogie a žádné onomastika (původ příjmení) :!:

Gerhard, nesouhlasím s tebou. Toto vlákno/rubrika je o Onomastice. (možná je na vině chybný překlad)
To s čím s tebou souhlasím je, že tato otázka nepatří tak úplně do onomastiky a měla být položena v jiné rubrice.

Ad Kašpar, požádej o přesunutí do otázek a odpovědí, on má Gerhard pravdu v tom, že sem to nepatří.
Brasl

Příspěvekod Kašpar » ned dub 14, 2013 19:27

Dobrá,dbám vašeho názoru,že to sem,dle vás,nepatří.
Asi jsem to napsal špatně. Zajímá mě původ příjmení,odkud vzešly,jaký je jejich původ.
Ale budiž.
Kašpar

Příspěvekod Brasl » ned dub 14, 2013 19:28

Osendorf (jediný odkaz) = http://www.mapy.cz/#q=Osendorf&t=s&x=12 ... .943025_10

Trautmann, tato otázka je velice specifická a dotýká se německé migrace v rámci Evropy za několik staletí (V ČR je zval jako kolonisty Otakar II, Karel IV, atd.). Takže ano, "technicky"možné to je. Doporučím vám prostudovat historii kolonizace Broumovského výběžku.

Vzácným konkrétním dokladem kolonizace velké části Policka a Broumovska jsou zápisy na zadní desce kodexu Super Cantica canticorum, které uvádějí jako kolonizátora opata Martina, a jménem jednotlivé lokátory.
http://dso.broumovsko.cz/broumovsko/vyv ... ajiny.html
Brasl

Příspěvekod Kašpar » ned dub 14, 2013 19:30

Velice děkuji za odpověď.
Kašpar

Příspěvekod Brasl » ned dub 14, 2013 20:14

Není zač.
Nesoustřeďte se jenom na tu první vlnu, ono jich bylo víc a např. Krkonoše jsou blízko. :-)
Já osobně mám část předků z 3. kolonizační vlny Krkonoš v pol. 16. stol.

Proto císař, ve snaze získat co nejoddanější stoupence pro nejvyšší úřady, povolával do Čech cizí šlechtice a odborníky (horníky, dřevaře, aj.) z Rakouska a Itálie. Gendorf a po něm císařský trutnovský lesmistr Kašpar Nus z Raigersdorfu povolávali odborníky z Korutan, Štýrska a Tyrol. Byla to jedna z dalších kolonizačních vln, která zasáhla oblast Krkonoš. Noví osídlenci nebyli místním obyvateli z okolí zvlášť vítáni. Jak uvádí trutnovský kronikář Simon Hüttel v roce 1549:
http://rodopisna-revue-online.tode.cz/regiony/reil.pdf

V těchto velkých "vlnách" měli zvyk si dávat přídomky dle obce původu a poté se jich po staletí beze změny držet jako příjmení.
Není vyloučeno že se mohl některý z Trautmannů vydat do Ruska a pak se vrátit. U nás v rodě se traduje, že přišli tenkrát (ve zamiňované kolon. vlně) dva bratři, ale jeden z Tirol a druhý z Německa (zřejmě na základě vzkazu, nějaká "pošta" fungovala i tenkrát).
Brasl

Zpět na Otázky a odpovědi