Nezapsan v matrice?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Nezapsan v matrice?

Příspěvekod janinax » sob dub 13, 2013 21:32

Dobry vecer! Chtela bych se Vas jenom optat, zda se nekomu z Vas stalo, ze by hledana osoba nebyla vubec v matrice zapsana...
Hledam narozeni jedne osoby a nemuzu ji najit. Nasla jsem jiz snad vsechny sourozence, vim priblizny rok narozeni na zaklade zapisu o snatku a umrti a soupisu poddanych. Prislusnou matriku jsem jiz trikrat prosla, procetla jsem i okolni obce ve farnosti, matriku puvodniho bydliste matky, ale nikde nic.
Nejde mi to na rozum... Mate podobnou zkusenost?
janinax

Oblast pátrání: Semilsko, Krkonoše, Turnovsko, Třebechovice p. O., Jablonecko, Jičínsko

Re: Nezapsan v matrice?

Příspěvekod Karolina Vernerova » sob dub 13, 2013 22:02

Ano. Taky se mi jeden předek ztratil. Byl v indexu a nebyl v matrice. Jenže pak mi došlo, že je narozen až po 1913, tudíž nesmí být vidět (100 let stará data...)
Ale jestli chcete víc pomoci, tak sem dejte jméno a odkaz, kde je o té osobě zmínka. Třeba to někdo rozlousknem.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Milan Wölfl » ned dub 14, 2013 0:22

Pokud se jedná o starší období, zejm. do roku 1700 není nic neobvyklého, že dítě zkrátka zapsáno nebylo, i když křest proběhl. Ještě horší je situace v matrikách pohřbených...
Měření dostupností serverů:
:: SOA TŘEBOŇ :: ZA OPAVA :: SOA LITOMĚŘICE :: GENEALOGIE.TABY.CZ :: FAMILY SEARCH ::

(Kolegové, omluvte prosím moji dočasnou nepřítomnost zde, brzy se vrátím. V případě nutnosti e–mailem v kontaktu...)
Milan Wölfl

Oblast pátrání: Lišovsko, oblast hlubockého a třeboňského panství, jihočeské Sudety

Příspěvekod janinax » ned dub 14, 2013 7:39

Tak sem přidávám všechny podstatné údaje o mé hledané osobě. Kdyby mi byl někdo ochotný pomoci, byla bych mu neskonale vděčná!!!

Tomáš Pošvář řečený Hanousek
Otec: Josef Pošvář z Lažan 3
Podle sourozenců a soupisu poddaných matka pravděpodobně Rosina
Sourozenci narozeni v letech: 1754-1777 všichni v Lažanech 6 jako Hanouskové
Podle soupisu poddaných: pravděpodobně narozen kolem roku 1762

Sňatek: 15.11.1789 Lažany 6, údajný věk 24 let
http://digi.ceskearchivy.cz/DA?lang=cs& ... &allwords=
snímek 24

Úmrtí: 31.5. 1813 Lažany 6, údajný věk 47 let
snímek 114

Soupisy poddaných:
r. 1763 - Thomas 1 rok
snímek 64 hned na začátku

r.1777 - Thomas 15 let
snímek 54 hned na začátku
janinax

Oblast pátrání: Semilsko, Krkonoše, Turnovsko, Třebechovice p. O., Jablonecko, Jičínsko

Příspěvekod hozacwa » pon dub 15, 2013 6:41

občas se stane, že nedbalý farář nezapsal; sám jsem se s tím taky několikrát setkal, ale když už se někdo žení a následně má i kopu dětí, pak ještě umře, tak musel existovat; zpravidla se mně podařilo určit rodiče, i v jiné obci - po několika letech od narození dítěte se přestěhovali; někdy je to fuška, ale jde to. například zpětným odečtem věku při úmrtí, i když málokdy ten rok (zejména ve starších matrikách) přesně odpovídá;
pak je ještě jedna možnost, kterou jsem u svých předků také našel: dítě bylo nemanželské, v matrice pokřtěných napsáno až úplně na konci, a ještě v úplně jiném časovém rozsahu, než byla oficiálně vedena matrika; takže nezbývá než hledat, hledat - a najít! hodně úpěchů.
hozacwa

Příspěvekod janinax » pon dub 15, 2013 7:53

Dobry den! Rodice dotycneho jsem uz nasla, jejich snatek i narozeni. Nemanzelske dite to byt nemohlo, mel mladsi i starsi sourozence a vsichni byli manzelsti. Priklanim se uz vazne k tomu, ze ho proste opomneli zapsat do matriky narozenych...
janinax

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon dub 15, 2013 11:20

Asi ano- nezapsali ho. Hlavně že je o něm aspoň nějaká zmínka :wink:
Dlouho jsem se koukala na ten poslední zápis, ale nějak tam nevidím to příjmení (Razda/Kazda?)- zdálo se, že dva odkazy říkají, že se narodil 1765 a dva, že se narodil 1762.... chvilku jsem si zahrávala s myšlenkou, že to není ta samá osoba.... Napadlo mne, že to bylo jako v mojí "rodině"- syn František zemřel ve věku dvou let a pak se narodil druhý syn a jmenoval se stejně.... ale to byste v zápisech našla...
Navíc já neumím tak dobře číst.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod hozacwa » pon dub 15, 2013 19:53

ještě se vracím k těm nemanželským dětem; v rodině jsme měli mimo přímou linii jednu na svou dobu (19.století)"pokrokovou vzornou svobodnou matku" - měla 5 nemanželských dětí, empatický farář je nazýval "filius naturalis"; teprve po narození pátého dítěte se vdala; manžel si děti osvojil, zůstalo jim i stejné příjmení, neboť se jmenoval stejně jako jeho nová manželka a tudíž i adoptované děti; potom skládejte rodokmen.
hozacwa

Zpět na Otázky a odpovědi