soupis poddaných v 18.století (Modřany, Zbraslav)

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

soupis poddaných v 18.století (Modřany, Zbraslav)

Příspěvekod janaven » stř dub 03, 2013 10:32

Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu, jak mám "rozplést údaje z matrik, kde se neuvádí žádné údaje o č.p. usedlostí, z kterých daný člověk pocházel. Je v tom trochu zmatek, vím, že v dané vesnici bylo sedláků se stejným jménem víc, takže se v tom přestávám orientovat. Zatím jsem hledala pouze v matrikách, jsem začátečník.
Jak mám dál pokračovat? Dají se tyto informace porovnávat třeba se soupisem poddaných nebo gruntovními knihami? Dají se tam nalézt třeba rodinné vztahy na usedlostech? Jedná se o první polovinu 18. století, ves Modřany, která byla součástí Zbraslavského panství (kláštera). Nevíte, prosím, někdo, jestli jsou zdigitalizované nebo v jakém archivu se nacházejí?
Děkuji moc za jakoukoliv radu.
janaven

Re: soupis poddaných v 18.století (Modřany, Zbraslav)

Příspěvekod galulois » čtv dub 04, 2013 13:57

No, já to dělala tak, že jsem jela od konce. Koncem 18. století se už čísla popisná většinou používala. Takže papír a tužku a vypsat úplně všechno o osobách stejného příjmení. Kmotry, svědky, domy - prostě úplně vše. Potom, i když už čísla popisná nepoužívali, to dávalo smysl. Soupisy poddaných jsou sice hezká věc a gruntovnice také, ale i tak, bez té mravenčí práce okolo stejně moc nepomohou.
galulois

Oblast pátrání: Ivanovice na Hané, Pucov (Třebíč) a Domoradice (vys. mýto)

Zpět na Otázky a odpovědi