Kaudela = ? Kaudelka

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Kaudela = ? Kaudelka

Příspěvekod Appian » sob bře 23, 2013 8:16

Narazil jsem na predka jmenem Kaudela. Bohuzel jsem nenalezl jeho presne narozeni, ale prohlizim matriku oddanych zhruba v dobe kdy ho mohli mit jeho rodice - kolem 1750. Bohuzel Kaudela uz tam nikde neni, Kaudelove jako kdyby se vyparili, ale narazil jsem na 2 snatky panu jmenem Kaudelka. Konkretne snatek 1748 (Jacob Kaudelka) by se mi casove hodil ;)

Myslite ze to je jen nahoda a shoda a 2 rozdilne cizi rody - Kaudela a Kaudelka - nebo by to mohla byt jedna rodina. Rozhodne ovsem nejde o spatne prectene jmeno, u toho meho (a pozdejsich generaci) je zretelne psano Kaudela (nebo take Koudela) a u techto snatku je tam zcela zretelne navic "k" - Kaudelka. Tak ze by vypustili pismeno pro dalsi pokoleni? Na druhou stranu mi to uz prijde jako 2 rozdilna prijmeni. A zaroven to je zas podezrely tak napadne podobna jmena v jedne vesnici.
Appian

Re: Kaudela = ? Kaudelka

Příspěvekod zrnka písku » sob bře 23, 2013 8:53

neříkám, že je to řešení, ale viz viewtopic.php?f=5&t=3396&hilit=miko%C5%A1ek
zrnka písku

Příspěvekod latrucha » sob bře 23, 2013 11:05

On je to dneska vlastně Koudelka - v té době se v psaném projevu používal diftong "au", který se ale později změnil v "ou".
Jinak pravděpodobnost, že jde o hledaný pár, je vysoká, v této době neexistovala striktní pravidla, zapisovatel si nelámal s nějakým písmenkem navíc hlavu. Mám ve vývodu případ Chaloupka: psáno Chaloupka (Chalupka) i Chalupa (v jednom případě i Chaloupek) a je to ta samá rodina (farář to při zápise měnil, jak ho to napadlo...)
latrucha

Příspěvekod Appian » ned bře 24, 2013 13:14

Tak to je stejny pripad. Chalupa - Chaloupka. Kaudela - Kaudelka.
Appian

Zpět na Otázky a odpovědi