Živá matrika

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Živá matrika

Příspěvekod Stagha » pát bře 22, 2013 20:59

Můj dotaz směřuje ohledně živé matriky.
Můj dědeček se narodil v roce 1938 v Dřísech. Pokud budu kontaktovat matriční úřad v Dřísech, kde jsou uloženy záznamy o narození a tak žádat o výpis z matriky narozených, m
Musím se prokázat svým a otcovým rodným listem naši příbuznost?
Děkuji
Štěpánka :)
Stagha

Oblast pátrání: Lounsko, Rakovnicko, okolí Olešnice na Moravě, Kolínsko, Berounsko, Příbramsko, okolí Mělníku, Staré Boleslavi, Mladé Boleslavi, Lysé nad Labem

Re: Živá matrika

Příspěvekod Slim » pát bře 22, 2013 21:09

Řekl bych, že to je matriku od matriky jiné. Vše je o lidech. Já mám pozitívní zkušenosti, v jednom případě stačilo pouze říct jak ta příbuznost je a ve druhém to ani vědět nechtěli a chtěli pouze vědět, které matriky mne zajímají a nechali mne si potřebné údaje samotného vyhledat (což mi hodně pomohlo, protože ta živá matrika začínala už v polovině 19. století, holt malá dědina). Doporučuji na matriku nejdříve zavolat, popřípadě je oslovit emailem a oni určitě sdělí, co budou vyžadovat.
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod Martin Jílek » pát bře 22, 2013 21:12

Slim píše:Doporučuji na matriku nejdříve zavolat, popřípadě je oslovit emailem a oni určitě sdělí, co budou vyžadovat.

Přesně tak! :wink:
Martin Jílek

Oblast pátrání: Šumperk, Telč, Mrákotín, Studená a okolí

Příspěvekod Stagha » pát bře 22, 2013 21:22

Děkuji moc :)
Stagha

Oblast pátrání: Lounsko, Rakovnicko, okolí Olešnice na Moravě, Kolínsko, Berounsko, Příbramsko, okolí Mělníku, Staré Boleslavi, Mladé Boleslavi, Lysé nad Labem

Příspěvekod Shari » pát bře 22, 2013 21:34

Tak v Mostě jsou tak přísní, že jsem musela mít sebou rodný list matky, když jsem chtěla dědu... a sourozence matky, i když to byly malé děti a velice brzy umřely, mi neprozradily a ukecat se nedaly... Prý se ale připravuje nějaký zákon, že k údajům 100 let zpátky by měl být stejný přístup v živých matrikách jako k těm v archivu... kéž by...
Shari

Oblast pátrání: Mostecko-Kopisty, Svinčice; Lounsko-Smolnice, Raná, Pochvalov; Příbramsko-Láz, Pozdyně, Narysov, Sedlice

Příspěvekod Stagha » pát bře 22, 2013 21:37

Tak to doufám, že budou natolik ochotní, že nebudu muset cestovat do Dřís a Berouna. :)
Stagha

Zpět na Otázky a odpovědi