Jakub Vyplel - úmrtí :: Uzavřeno

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Jakub Vyplel - úmrtí :: Uzavřeno

Příspěvekod sanmarco » úte bře 06, 2012 18:24

Mám tady jeden oříšek, se kterým si nevím rady.

Matrika oddací: 4. čen, 1737 ... Jiří Vyplel, syn Jakuba Vyplela a Barbora, dcera Jana Šimíka, oba z Šířavy (Přerov)

Jiří se narodil v roce 1715, poslední dítě se Jakubovi Vyplelovi a jeho ženě Kateřině narodilo v roce 1729 (dcera Kateřina). Takže Jakub by měl zemřít někdy mezi 1729 - 1737. Ale nezemřel :-( ... teda ne dle matrik. Není v indexu, ani samotné matrice zemřelých v Přerově. Bohužel nevím, kdy a kde se narodil, protože nemohu najít ani oddací matriku Jakuba + Kateřiny. Všichni potomci Jakuba Vyplela žili v Přerově - předměstí Šířav (např. Jiří umírá 1794), takže nechápu, proč by měl Jakub (mimochodem jeho manželku taky nemohu najít "mrtvou") zemřít jinde než v Přerově. Že by se třeba vrátil na stará kolena do rodného domu?

Pomůže někdo, nemá někdo nápad?
Naposledy upravil sanmarco dne pát bře 22, 2013 14:17, celkově upraveno 1
sanmarco

Re: Jakub Vyplel - úmrtí

Příspěvekod karels » úte bře 06, 2012 19:19

nejsem zkušený, ale mohl zemřít např. v bydlišti kteréhokoliv ze svých dětí. Já jsem měl (ale v pozdější době kolem 1900) případ, že bydlel v Buku a zemřel v nemocnici v Lipníku. Jinak - také se mi spoustu úmrtí nedaří zatím dohledat.
karels

Oblast pátrání: H.Brod, Klatovy, Kroměříž, Náchod, Ostr. Nová Ves, Prostějov, Přerov, Telč, Třebíč, Úpice, Miroslav, Ořechov

Příspěvekod sanmarco » úte bře 06, 2012 19:30

Bohužel, jak jsem psal ... všichni potomci Jakuba Vyplela žili v Přerově - předměstí Šířavě. A tam opravdu on nezemřel :-(
sanmarco

Příspěvekod Janinka » čtv bře 21, 2013 16:19

Nevím, zda je to ještě aktuální, ale nechtěně jsem se do Vyplelů zamotala a pátrala zřejmě po jiné větvi, než mi přísluší.

Úmrtí Jakuba jsem také nevypátrala, nicméně musel zemřít mezi rokem 1729 a 16.11. 1733, kdy se jeho žena Kateřina znovu vdala za Martina Hrotka. Proto to neznámé datum jejího úmrtí, zemřela jako Hrotková dne 19.4. 1757.
Jakub Vyplel se s Kateřinou roz. Pluhařovou oženil 17.5. 1711, ženil se již podruhé jako vdovec, poprvé to bylo s Barborou Loučnou 5.3. 1707. Otec Jakuba Vyplela byl Josef, pocházel z Popovic, otec Kateřiny byl Jiří Pluhař z Bochoře.
Janinka

Příspěvekod sanmarco » čtv bře 21, 2013 21:41

Na Kateřinu svatbu jsem narazil asi před týdnem :-) Hledal jsem i úmrtí Jakuba Vyplela a souhlasím, nenalezeno, zřejmě chybí zápis nebo fakt nevím. Jinak Barbora ... řekl bych, že když se to psala Laczna, tak je to spíše Lačná, to příjmení na Přerovsku stále je.

Ale docela mě fascinujte narození toho Jakuba. Já totiž nikdy jeho narození nenašel, v Popovicích se sice Jakub narodil, ale jeho otec byl Tomáš. No, ještě asi budu hledat, docela rád bych si toto ujasnil.

A také narození Kateřiny Pluhařové nemohu najít, to jméno v matrikách vůbec není :(
sanmarco

Příspěvekod Janinka » čtv bře 21, 2013 21:57

Máte pravdu, je to Lačná, opisovala jsem to rychle z indexu a z nepozornosti jsem se překoukla.

Přeji v dalším hledání hodně štěstí, koukám, že nejen mně dělají Vyplelovi v rodokmenu neplechu :).
Janinka

Příspěvekod Janinka » pát bře 22, 2013 10:31

S tím Jakubem je to divoké, ale s tou Kateřinou ještě víc. Sice se všude píše, že byli z Bochoře, ale kromě úmrtního zápisu, kdy Jiřímu Pluhařovi z Bochoře zemřela v Šířavě 11.3. 1698 dcera Christina a úmrtního zápisu Jiřího, jako by se po nich slehla zem.
Janinka

Příspěvekod sanmarco » pát bře 22, 2013 10:37

No právě :-(
sanmarco

Příspěvekod sanmarco » pát bře 22, 2013 13:02

Ještě drobnost, Jakub měl za otce Jana: Jois = druhý pád od Joes (Johanes- Johanis) tedy nikoliv zkratka pro Josefa. Ale jeho úmrtí také hledám už pár dnů marně. Měl zemřít před svatbou v roce 1707, je u něj napsáno Popovice, tedy farnost Předmostí, ale taky nic :( Tak fakt nevím :-D
sanmarco

Příspěvekod Janinka » pát bře 22, 2013 13:34

No, to tedy není drobnost, to je můj pořádný překouk :D. A asi to bude znít otřepaně, ale buďte rád alespoň za to, kam až jste se ve své linii dostal, já třeba u svého Františka Vyplela absolutně netuším, odkud pochází, kdy se narodil, ani kdo byli jeho rodiče. Jestli mi nepomůže prolistování matrikou, kde by mohlo být narození či sňatek s jeho ženou, tak se obávám, že i když budu dělat salta vzad, dál se stejně nedostanu :).
Janinka

Příspěvekod sanmarco » pát bře 22, 2013 13:35

Janinka píše:S tím Jakubem je to divoké, ale s tou Kateřinou ještě víc. Sice se všude píše, že byli z Bochoře, ale kromě úmrtního zápisu, kdy Jiřímu Pluhařovi z Bochoře zemřela v Šířavě 11.3. 1698 dcera Christina a úmrtního zápisu Jiřího, jako by se po nich slehla zem.

Dáme mi prosím odkaz na úmrtí Jiřího Pluhaře? Toho jsem ještě nehledal a když ho už máte, ušetříte mi práci :)

Já zde na snímku 60/77 .. Z, O • 1689 - 1719 • 7207 • Př I 19 • Přerov, Bochoř, Kozlovice, Újezdec, Želátovice našel úmrtí jeho dcera Anny, úplně nahoře.
sanmarco

Příspěvekod sanmarco » pát bře 22, 2013 13:39

Janinka píše:No, to tedy není drobnost, to je můj pořádný překouk :D. A asi to bude znít otřepaně, ale buďte rád alespoň za to, kam až jste se ve své linii dostal, já třeba u svého Františka Vyplela absolutně netuším, odkud pochází, kdy se narodil, ani kdo byli jeho rodiče. Jestli mi nepomůže prolistování matrikou, kde by mohlo být narození či sňatek s jeho ženou, tak se obávám, že i když budu dělat salta vzad, dál se stejně nedostanu :).

Dejte mi údaje ještě k tomu vašemu Františkovi, mrknu do svých záznamů ... těch Frantíků tam bylo tolik, že nevím, kdo je kdo :-D
sanmarco

Příspěvekod Janinka » pát bře 22, 2013 13:49

To tedy bylo :D, moc údajů k němu ale nemám - jen to, že byl ženatý s Petronilou Vyplelovou, rozenou Kučíkovou z Tučína, sňatek nedohledán, narození obou dvou také ne. Jediný, snad správný údaj, by měl být datum úmrtí - 19.2.1813 č. p. 430, Šířava, neboť v tomto čísle popisném se později rodily děti Marianny, jeho dcery, a Františka Barašíkových.
Janinka

Příspěvekod sanmarco » pát bře 22, 2013 13:58

Hmm, to je podivné. František Vyplel (narozen 18. lis, 1748 na Šíravě, Přerov - zemřel 19. úno, 1813, Přerov na zápal plic) je můj přímý předek. Ale tento si 9. čen, 1772 v Želátovicích vzal Petronilu, dcera Jana Pavelka z Želátovic (Petronilla narozena 12. dub, 1753, Želátovice).

Otec Františka byl Jiří Vyplel + matka Barbora Šimková. A právě otcem Františka byl Jakub Vyplel a Kateřina Pluhařová, které tedy hledáme.
sanmarco

Příspěvekod Janinka » pát bře 22, 2013 14:08

Tohle mne právě svedlo na scestí a já pátrala po falešném Františkovi, po tom vašem. No vidíte, tak ani zřejmě správné datum úmrtí nemám. A to jsem myslela, že alespoň to, že zemřel v čísle popisném, kde se rodili jeho vnuci, by mohlo být to správné vodítko. Podle údajů u svatby jeho dcery Mariany byl uveden jako zemřelý a vzhledem k tomu, že do té doby to byl jediný zemřelý František... Chjo.
Janinka

Další

Zpět na Hledá se!