Pět Navrátilů za tři Vopršálky - ochrana dat

Pokec o genealogii jen tak - prostě volně.

Pět Navrátilů za tři Vopršálky - ochrana dat

Příspěvekod Zora » pon úno 25, 2013 12:46

Sorry, je to trochu delší.
Začátek mého bádání - nadšení, naivita....poučení.
Nalezeno "celých 40 osob" :D a šup s tím na Myheritage a přidávat a přidávat. Oslovit asi dvacet správců účtů, odpověděl jeden, s ponaučením, že jsem naivní, když si myslím, že někdo odpoví.

Ano, pravda i v těch případech, kdy šlo evidentně o shodu.Neodpověděl nikdo.
Další bádání pouze v Builderu, na Myritage zůstal kus, kde byla opravdu velká šance najít, "nalákat" příbuzné. po půl roce , .... "ani ťuk".
Navíc každé přihlášení znamenalo odklikávat, že nechci tohle, že nechci tamhleto, platit , platit, platit... Teď mám jen účet bez osob.

Poté , co se mně doma v PC v Builderu spojily dva mé, nezávisle vedené rodokmeny a nešlo to ani po zásahu odborníků zvrátit - (nikdy nemám otevřené dva současně), jsem přešla na PAF.
Nejsem debilní ženská od plotny, která neumí užívat PC, ale nebaví mě to, není to můj koníček a chci se věnovat předkům, (ne černouškům uvnitř té bedny, co tam přenášejí informace).
Nyní bez reklam, bez nabídek, se všemi možnostmi (prezentaci na netu nevyužívám).

Chápu, že na všem se dá vydělávat, že za informace se v dnešním světě mnohdy platí i zlatem.
Chápu mormony, kteří stahují všechny matriky proto, že na základě své víry křtí i osoby dávno mrtvé proto, aby jim dopřáli věčný klid.
Chápu Vás všechny, kteří chcete mít rodokmen na netu a třeba se jim v dobrém pochlubit, vždyť jsou to stovky, tisíce hodin a množství nalezených příběhů.

Nechápu, k čemu je komu "rodokmen" s 10 000 (30 000) osobami. Jednoduchý výpočet možných předků jedince a počátky písemných záznamů o osobách dají celkem rozumné číslo o předcích. Ani šlechtické rody neměly tolik osob.

Snad vlastník tohoto propletence, nazývaného rodokmen, počítá s tím, že někdy v budoucnu se někomu budou hodit "ukradené - přivlastněné" části rodokmenů poctivých badatelů, a on bude ten, který bude moci nabízet.
V lepším případě výměnou tři Vopršálky za pět Navrátilů, v horším to bude na dřevo a keš.
Je věcí každého, jak se svými daty nakládá, ale nikdy nezvěřejňuji data o osobách narozených po r. cca 1900.
Jak snadno si kdokoliv může vyrobit třeba svůj životopis a doložit předky, aniž by vůbec pocházel z Česka. I matriční doklady bych mu nabídla jak na podnose.
Že to není možné? Vzpomeňte si, jak v době protektorátu většinou z dobré vůle dostávali žadatelé rodné listy osob, se kterými měli společné příjmení a byl u nich nežidovský původ. Sama takový vlastním, poslední předek nebyl z Brna a nebyl k nalezení, tož jsme dostali jiného.
Tehdy se vyrobil pouze opis rodného záznamu. S dnešní technikou možné konce ani nedomýšlím. A v dějinách bylo spoustu akcí, kdy stačilo doložit, že jste příslušníkem nějakého národa, národnosti a rázem se zlepšilo ekonomické postavení...(řečeno zjednodušeně) :mrgreen:

Pokud má někdo zájem o společné předky, není nic jednoduššího si vyměnit konkrétní gedcom a spravovat si dál pouze a jenom to svoje a klidně se do budoucna dělit o nová zjištění.

Už jsem se také skočila na zajímavý špek". Ono není zas tak obtížné v příslušné matrice vyhledat předky, mnohem složitější je najít danou obec.
A tak někteří dobráci, především ti, co mapují konkretní příjmení, s nadšením povypráví o shodě. Já samozřejmě napíšu obec a přibližný časový úsek, čekám oplátkou na nabízené shody, ale už se nic neděje. On nemusel dát nic, ale vycucat si z matrik obce může naprosto všechno. Mně se naopak dostane na oplátku ujištění, že jsem naivní blbka. :idea:

Na závěr řečnická otázka
Bude v budoucnu i ceník zajímavých matričních nálezů?
Pak nabízím nejvyšší nabídce odkaz na osobu Dorota Kunda. :oops:

Zora
PS
Pro pořádek - kdykoliv komukoliv ráda pomůžu, snad se občas zmýlím, omluvit se umim a činím tak. O vše, co vím, se ráda podělím. Bohužel využívám (nezneužívám) pomoc při čtení, blbě vidím.
Nesnáším lumpy, tzv. sosáky a vychcánky (sorry), kteří nic nepřinesou, nepustí informaci, ale vše si uzurpují pro sebe.
Naposledy upravil Zora dne pon úno 25, 2013 23:27, celkově upraveno 2
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Pět Navrátilů za tři Vopršálky - ochrana dat

Příspěvekod Lenkae » pon úno 25, 2013 21:24

Mluvíš mi z duše, jsem tu krátce ale jsou tací, co mají v rodokmenu spousty a spousty jmen.Už jsem si říkala, kde je vůbec vzali, protože mít to skutečně v rodokmenu není možné.
Proč to ale dělají, mě doteď nenapadlo, díky za osvícení:-)
Naposledy upravil Lenkae dne úte úno 26, 2013 15:08, celkově upraveno 1
Lenkae

Oblast pátrání: Janovice u Polné,Polná, Sirákov//Dolní Dobrouč, Nasavrky u Chocně//Žďár Nad Orlicí, Chotiv//Dubicko, Bohuslavice, Zvole, Hněvkov, Příkazy, Olomouc //

Příspěvekod Martin Jílek » pon úno 25, 2013 22:51

Lenkae píše:Mluvíš mi z duše, jsem tu krátce ale i tady jsou tací, co mají v rodokmenu spousty a spousty jmen.Už jsem si říkala, kde je vůbec vzali, protože mít to skutečně v rodokmenu není možné.
Proč to ale dělají, mě doteď nenapadlo, díky za osvícení:-)

Myslím,že více příjmení v rodokmenu není nic neobvyklého!Záleží na tom,jak široce chcete pátrat!Pokud se ovšem spokojíte jen s dohledáním předků,třeba v otcovské linii,tak těch příjmení moc nebude.Já osobně pátrám po všech liniích + rozrod.
Jinak souhlas se Zorou. :wink:
Data jsou dnes velký business.Je to špatné,že někdo zneužívá genealogii i ke svému (finančnímu)prospěchu!
Martin Jílek

Oblast pátrání: Šumperk, Telč, Mrákotín, Studená a okolí

Příspěvekod Lenkae » pon úno 25, 2013 23:21

Já nevím, ale 10 000 předků?To je sakra moc ne?I když tady asi nejsou zas takhle rozmnožení, to spíš na MyHeritega.
Jinak mám dojem, že jsem Vám před momentem psala díky uplně něčemu jinému SZ:-)
Lenkae

Oblast pátrání: Janovice u Polné,Polná, Sirákov//Dolní Dobrouč, Nasavrky u Chocně//Žďár Nad Orlicí, Chotiv//Dubicko, Bohuslavice, Zvole, Hněvkov, Příkazy, Olomouc //

Příspěvekod Martin Jílek » pon úno 25, 2013 23:35

Lenkae píše:Já nevím, ale 10 000 předků?To je sakra moc ne?I když tady asi nejsou zas takhle rozmnožení, to spíš na MyHeritega.
Jinak mám dojem, že jsem Vám před momentem psala díky uplně něčemu jinému SZ:-)

10 000 duší!To už je skutečně moc!Na SZ odpovězeno :-D
Martin Jílek

Příspěvekod Lenkae » pon úno 25, 2013 23:51

Před pár lety , když jsem si začala pohrávat s rodokmenem a vyplnila základní známé údaje na Myheritage, mi volal pán, že máme shody, zda mu povolím členství a spoustu řečí kolem.
Já celá nadšená, protože o digi matrikách jsem si tenkrát mohla nechat zdát to povolila a shody byly nakonec jen v tom, že já tam měla rodinu od manžela(rodiče, sestru, jejího manžela) a on taky, protože on je příbuzný manžela mé švagrové, takže tam logicky měl ty samé lidi.
To mi celkem nevadilo, zkousla jsem i fotky, které si stáhnul z jiného serveru.
Co mě ale vytočilo, když si do svého rodokmenu začal dávat mé pokrevní předky, které jsem pak během nějakého času dohledala.Oni s ním nemají vůbec nic společného, nechápu, k čemu mu to je, ale má v rodokmenu přes 1400 lidí, tak z toho má asi radost.Že jsou uplně cizí mu nevadí.Přitom své předky tam má jen málo, rozhodně ne do hlubší minulosti, jen sbírá lidi kolem sebe
Takový rodokmen je podle mě celkem na prd, jsem poučená, už nejsem tak důvěřivá.
Za SZ díky, moc jste mi pomohl:-)
Lenkae

Příspěvekod Martin Jílek » úte úno 26, 2013 0:26

Lenkae píše:Před pár lety , když jsem si začala pohrávat s rodokmenem a vyplnila základní známé údaje na Myheritage, mi volal pán, že máme shody, zda mu povolím členství a spoustu řečí kolem.
Já celá nadšená, protože o digi matrikách jsem si tenkrát mohla nechat zdát to povolila a shody byly nakonec jen v tom, že já tam měla rodinu od manžela(rodiče, sestru, jejího manžela) a on taky, protože on je příbuzný manžela mé švagrové, takže tam logicky měl ty samé lidi.
Co mě ale vytočilo, když si do svého rodokmenu začal dávat mé pokrevní předky, které jsem pak během nějakého času dohledala.Oni s ním nemají vůbec nic společného, nechápu, k čemu mu to je, ale má v rodokmenu přes 1400 lidí, tak z toho má asi radost.Že jsou uplně cizí mu nevadí.Přitom své předky tam má jen málo, rozhodně ne do hlubší minulosti, jen sbírá lidi kolem sebe
Takový rodokmen je podle mě celkem na prd, jsem poučená, už nejsem tak důvěřivá.

Celý rodokmen na internetu nemám a ani nechci!Jediné o co se podělím je index příjmení!
Pokud se někdo ozve rád poskytnu info,ale ne data žijících osob.
K dnešnímu dni mám v rodokmenu 1161 osob a nepovažuji se za sběratele dat!
Ono,když se jedněm rodičům narodí 15 dětí,tak to potom roste geometrickou řadou!
S čistým svědomím mohu říct,že všech 1161 mnou pracně dohledaných osob mám v rodokmenu právem!
Ne každý genealog je sběrač dat!(I když má v rodokmenu třeba 2000 osob).
Toť vše. Pěkný večer.
Martin Jílek

Příspěvekod Georgiuss » úte úno 26, 2013 11:37

Toto téma se dotklo několika otázek, které, protože mám genealogii rád, mi nedají abych na ně nereagoval. Nejedná se tak ani o ochranu dat, jako o motiv který lidé mají když sestavují svůj rodokmen. Mezi nejsilnější motivy patří existence potomků v rodině nebo v rodě. Mít děti, vnuky - to je hnací síla která táhne. Každý takový člověk si přeje najít v nich následovníka, který bude pokračovat. Lidé s tímto motivem se dívají na své dílo s úctou, jedná se přece o jejich předky, jejich krev. Je naprosto nekompetentní tady tvrdit, že by zde docházelo ke zneužívání nebo falšování těchto dat.

Oproti tomu existuje dnes motiv módy, boom. Chytají se ho lidé, které zatím nijak neoslovila soudržnost rodu. Tito lidé, často bez potřebných znalostí, přistupují k tvorbě rodokmenu jako ke sbírání poštovních známek. Místo "vyměním Belgické Kongo za královnu Viktorii" nastupuje "vyměním pět Navrátilů za tři Vopršálky". To jsou ti dnešní sběratelé dat. Často upadají do spárů komerce, která vždy doprovází každý boom a nad stránkami MyHeritage - čistě komerčního projektu - se podivují že Novák z Lanškrouna není příbuzný s Novákem z Děčína.
Jejich činnost je doprovázená neschopností odhadnout (nikoliv spočítat) kolik může mít členů takový rodokmen za 10 až 13 generací v případě vývodů i rozrodů ( tedy všech pokrevních příbuzných). Nevědí že tento počet dosahuje desetitisíců. Nevědí ani, že každý člen má v genealogické terminologii své jméno. (Viz v TV Tajemství rodu kde paní Květě Fialové předváděli příbuznost s vyspětlením že pro ni neexistuje název.) Netřeba se na ně zlobit, je potřeba jim to ale vysvětlit.

Já přeji všem, kteří se genealogií zaobírají , aby našli ten pravý motiv proč v práci pokračovat, a aby se dokázali osvobodit z komerčních spárů, pokud už do nich spadli.
Georgiuss

Oblast pátrání: Třebíčsko, Znojemsko, střední Čechy

Příspěvekod Lenkae » úte úno 26, 2013 15:07

Martin Jílek píše:
Lenkae píše:Před pár lety , když jsem si začala pohrávat s rodokmenem a vyplnila základní známé údaje na Myheritage, mi volal pán, že máme shody, zda mu povolím členství a spoustu řečí kolem.

Celý rodokmen na internetu nemám a ani nechci!Jediné o co se podělím je index příjmení!
Pokud se někdo ozve rád poskytnu info,ale ne data žijících osob.
K dnešnímu dni mám v rodokmenu 1161 osob a nepovažuji se za sběratele dat!
Ono,když se jedněm rodičům narodí 15 dětí,tak to potom roste geometrickou řadou!
S čistým svědomím mohu říct,že všech 1161 mnou pracně dohledaných osob mám v rodokmenu právem!
Ne každý genealog je sběrač dat!(I když má v rodokmenu třeba 2000 osob).
Toť vše. Pěkný večer.

Já přece neřekla, že jste sběrač dat?
Pán, o kterém jsem mluvila má v rodokmenu přes 1400 lidí, ale většinu z nich ještě žijících, do historie šel jen tam, kde si to posbíral u jiných, jako třeba u mě a to je sběrač, i kdyby tam těch lidí měl jen 50.Nejde jen o množství, ale o to, jestli je to přízeň, nebo ne,
Pokud má v rodokmenu stovky lidí, s kterými je spřízněn 10 kolenem a pouze sňatkem, tak nechápu, k čemu to je.
Já mám 90 lidí a jsem v začátku, takže je jasné, že 2000 lidí není problém.
Na MH jsou ale fakt i s 30 000 lidmi :D
Lenkae

Příspěvekod Martin Jílek » úte úno 26, 2013 15:55

Lenkae píše:Já přece neřekla, že jste sběrač dat?
Pán, o kterém jsem mluvila má v rodokmenu přes 1400 lidí, ale většinu z nich ještě žijících, do historie šel jen tam, kde si to posbíral u jiných, jako třeba u mě a to je sběrač, i kdyby tam těch lidí měl jen 50.Nejde jen o množství, ale o to, jestli je to přízeň, nebo ne,
Pokud má v rodokmenu stovky lidí, s kterými je spřízněn 10 kolenem a pouze sňatkem, tak nechápu, k čemu to je.
Já mám 90 lidí a jsem v začátku, takže je jasné, že 2000 lidí není problém.
Na MH jsou ale fakt i s 30 000 lidmi :D

Ok,špatně jsem Vás pochopil!
Tak se omlouvám.
Martin Jílek

Příspěvekod Lenkae » úte úno 26, 2013 16:19

To se mi ulevilo, fakt nejsem prudič, to je to psané slovo:-)
Lenkae

Příspěvekod ozana » úte úno 26, 2013 17:01

Lenkae píše:Na MH jsou ale fakt i s 30 000 lidmi :D

I více, znám jeden web s téměř 55 tisíci, s tím, že jeho autor jich má doma v off-line verzi přes 63 tisíc osob. Taky to má strašně do šířky a poměrně málo (cca 1770) do minulosti. Prý práce po nocích za 13let.
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod Georgiuss » úte úno 26, 2013 17:21

ozana píše:

I více, znám jeden web s téměř 55 tisíci, s tím, že jeho autor jich má doma v off-line verzi přes 63 tisíc osob. Taky to má strašně do šířky a poměrně málo (cca 1770) do minulosti. Prý práce po nocích za 13let.

Takové lidi je třeba spíše obdivovat a ne je na fóru dehonestovat.
Georgiuss

Oblast pátrání: Třebíčsko, Znojemsko, střední Čechy

Příspěvekod Zora » úte úno 26, 2013 17:40

Ano, souhlasím, obdivuhodné....
Ovšem pouze v případě, že za nimi stojí jejich práce, jejich hodiny času, jejich trpělivost a nestojí za nimi zklamaní, otrávení, či napálení badatelé.

Ä mëzi námi, prozraďte mě, jak onen badatel (který zde v dřívějších příspěvcích prezentoval své "číslo" - lze dohledat - zastavil se tu pouze jednou) spravuje 66 000 lidí.
Nehovořím o systému v PC, hovořím o osudech, historii, poznání, souvislostech...
Celkový počet osob připomíná středně veliké město.

Pokud by se denně věnoval 10 lidem - vracel se k jejich datům, zjiťoval další souvislosti, 10x 365 = 3650 navšívených jednotlivců za rok, kdy najde čas na ten zbytek ?
Pak mě napadá, že je třeba vycucávat cizí rodokmeny a neztrácet drahocenný čas bádáním.

Mohu se mýlit, třeba je to jiný druh koníčku, řekněme strom osob celého světa, kdo víc, kdo dřív... pak nic proti.

Ovšem stále platí - obdivuhodné, pokud to dělá jën sám za sebe, korektně a ne na úkor druhých.
O tom byl můj příspěvek. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod ozana » úte úno 26, 2013 19:05

Georgiuss píše:
ozana píše:

Takové lidi je třeba spíše obdivovat a ne je na fóru dehonestovat.

Neměl jsem v úmyslu jej shazovat, jen jsem reagoval na těch 30tisíc.
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Další

Zpět na Povídání volně na genealogické téma