Začátek mého bádání - nadšení, naivita....poučení.
Nalezeno "celých 40 osob"

Ano, pravda i v těch případech, kdy šlo evidentně o shodu.Neodpověděl nikdo.
Další bádání pouze v Builderu, na Myritage zůstal kus, kde byla opravdu velká šance najít, "nalákat" příbuzné. po půl roce , .... "ani ťuk".
Navíc každé přihlášení znamenalo odklikávat, že nechci tohle, že nechci tamhleto, platit , platit, platit... Teď mám jen účet bez osob.
Poté , co se mně doma v PC v Builderu spojily dva mé, nezávisle vedené rodokmeny a nešlo to ani po zásahu odborníků zvrátit - (nikdy nemám otevřené dva současně), jsem přešla na PAF.
Nejsem debilní ženská od plotny, která neumí užívat PC, ale nebaví mě to, není to můj koníček a chci se věnovat předkům, (ne černouškům uvnitř té bedny, co tam přenášejí informace).
Nyní bez reklam, bez nabídek, se všemi možnostmi (prezentaci na netu nevyužívám).
Chápu, že na všem se dá vydělávat, že za informace se v dnešním světě mnohdy platí i zlatem.
Chápu mormony, kteří stahují všechny matriky proto, že na základě své víry křtí i osoby dávno mrtvé proto, aby jim dopřáli věčný klid.
Chápu Vás všechny, kteří chcete mít rodokmen na netu a třeba se jim v dobrém pochlubit, vždyť jsou to stovky, tisíce hodin a množství nalezených příběhů.
Nechápu, k čemu je komu "rodokmen" s 10 000 (30 000) osobami. Jednoduchý výpočet možných předků jedince a počátky písemných záznamů o osobách dají celkem rozumné číslo o předcích. Ani šlechtické rody neměly tolik osob.
Snad vlastník tohoto propletence, nazývaného rodokmen, počítá s tím, že někdy v budoucnu se někomu budou hodit "ukradené - přivlastněné" části rodokmenů poctivých badatelů, a on bude ten, který bude moci nabízet.
V lepším případě výměnou tři Vopršálky za pět Navrátilů, v horším to bude na dřevo a keš.
Je věcí každého, jak se svými daty nakládá, ale nikdy nezvěřejňuji data o osobách narozených po r. cca 1900.
Jak snadno si kdokoliv může vyrobit třeba svůj životopis a doložit předky, aniž by vůbec pocházel z Česka. I matriční doklady bych mu nabídla jak na podnose.
Že to není možné? Vzpomeňte si, jak v době protektorátu většinou z dobré vůle dostávali žadatelé rodné listy osob, se kterými měli společné příjmení a byl u nich nežidovský původ. Sama takový vlastním, poslední předek nebyl z Brna a nebyl k nalezení, tož jsme dostali jiného.
Tehdy se vyrobil pouze opis rodného záznamu. S dnešní technikou možné konce ani nedomýšlím. A v dějinách bylo spoustu akcí, kdy stačilo doložit, že jste příslušníkem nějakého národa, národnosti a rázem se zlepšilo ekonomické postavení...(řečeno zjednodušeně)

Pokud má někdo zájem o společné předky, není nic jednoduššího si vyměnit konkrétní gedcom a spravovat si dál pouze a jenom to svoje a klidně se do budoucna dělit o nová zjištění.
Už jsem se také skočila na zajímavý špek". Ono není zas tak obtížné v příslušné matrice vyhledat předky, mnohem složitější je najít danou obec.
A tak někteří dobráci, především ti, co mapují konkretní příjmení, s nadšením povypráví o shodě. Já samozřejmě napíšu obec a přibližný časový úsek, čekám oplátkou na nabízené shody, ale už se nic neděje. On nemusel dát nic, ale vycucat si z matrik obce může naprosto všechno. Mně se naopak dostane na oplátku ujištění, že jsem naivní blbka.

Na závěr řečnická otázka
Bude v budoucnu i ceník zajímavých matričních nálezů?
Pak nabízím nejvyšší nabídce odkaz na osobu Dorota Kunda.

Zora
PS
Pro pořádek - kdykoliv komukoliv ráda pomůžu, snad se občas zmýlím, omluvit se umim a činím tak. O vše, co vím, se ráda podělím. Bohužel využívám (nezneužívám) pomoc při čtení, blbě vidím.
Nesnáším lumpy, tzv. sosáky a vychcánky (sorry), kteří nic nepřinesou, nepustí informaci, ale vše si uzurpují pro sebe.