Šerbaum, Scherbaum

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Šerbaum, Scherbaum

Příspěvekod radekbo » stř led 30, 2013 16:09

Dobry den, ztratila se mi Johana Scherbaum, resp. Jana Šerbaumová, narozená 28.7.1854. Nekdy mezi roky 1874 a 1876 si vzala Franze (Františka) Blažka, obuvníka z Prahy, a v Praze bydlela a měla s ním děti.

Bohužel jsem nikde v záznamech nenarazil na místo a datum svatby, případně ještě lépe na místo jejího narození, poradíte prosím někdo, kde se Šerbaumovi vyskytovali? Kam se podívat do matriky?
radekbo

Re: Šerbaum, Scherbaum

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř led 30, 2013 17:08

Prominte, jestli uz jste tam hledal, ale co POlicejni prihlasky....
http://digi.nacr.cz/prihlasky2/
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř led 30, 2013 17:20

A jeste jsem nasla sve predky v Soupisu prazskych obyvatel..... http://www.ahmp.cz/index.html?wstyle=2&catalogue=1 (vpravo dole)....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník

Příspěvekod radekbo » stř led 30, 2013 18:20

Diky za tipy, nicmene oboji uz jsem zkousel. V policejnich prihlaskach se Johana/Jana Scherbaum vyskytuje pouze jako zena Blazka. Soupis obyvatel je zatim pouze po "M", takze k "S" to bude jeste chvili trvat :)
radekbo

Příspěvekod Zora » stř led 30, 2013 18:29

http://digi.nacr.cz/prihlasky2/index.ph ... 21&t=2&m=1
Blažková Johanna, vdova po obuvníkovi

http://digi.nacr.cz/prihlasky2/index.ph ... folium=264
Nevím, jak se přetahuje odkaz, omlouvám se.

Jsou tam uvedeny děti, bydliště, snad by se dalo hledat tedy podle narození dětí - u matky je uvedeno narození v Praze.

Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř led 30, 2013 18:36

No kdyz se narodila v Praze a na Zizkove, tak bych nasla matriky nejblizsich far- treba budete mit stesti a nikdy se nestehovali- tj. vzdycky bydleli na Zizkove 237..... Je to taky na ahmp....
Tam by ten snatek byt mohl, ne?
A jestli jste i tam hledal, tak uz nevim a mlcim.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod artepa » stř led 30, 2013 19:15

Na AHMP je údajů dost, tam jste taky nic nevyčetl?
U datumu jejího narození není náhodou i místo? geb Bürg? Bohužel to nepřečtu
Někde psali i datum a místo svatby.
A po úpravě
Kód: Vybrat vše
http://amp.bach.cz/pragapublica/pages/zoomify.jsp?page=0&entityRef=%28^n%29%28%28%28localArchiv%2C^n%2Chot_%29%28unidata%29%29%281340906%29%29
Naposledy upravil artepa dne stř led 30, 2013 20:25, celkově upraveno 1
artepa

Oblast pátrání: Podřipsko, Praha, Hranice na Moravě, Klobouky u Brna, Štarnov, Štěpánov, Velké Karlovice

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř led 30, 2013 19:32

odkaz nefunguje :-(
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod radekbo » stř led 30, 2013 20:53

artepa: tohle je presne ten papir, ze ktereho mam nejvic informaci, to, co ctete, je podle meho odhadu (nejsem zadny odbornik na kurent, i kdyz se ho snazim naucit "uz" 2 tydny :D ) pokracovani popisu Franze Blazka, kde se pise, ze to je berechtigten Shuhmacher (opravneny obuvnik) ... cislo opravneni... und prager Burger (pražský občan).

Zora: no vidite, pisu, ze jsem prosel vsechny Scherbaumy, ale tohle mi uteklo - asi proto, ze tam neni uvedena dcera Aloisie, moje prababicka, narozena v roce 1887.

Holt fyzicka navsteva archivu me asi nemine :). To misto narozeni "Praha" mi trochu zvedlo naladu, snad to neni zadna naplava zdaleka a najdu ji :)
radekbo

Příspěvekod Zora » stř led 30, 2013 21:01

V policejních přihláškách můžete hledat i jen podle koncovky , např. -baum, třeba i - baun... tak jsem postupovala já, stejně tak u Blažka a Blažkové. Bohužel skoro nic nepřečtu....
Pokud jste si jistý rokem narození, zkuste ho zadávat pod markantem "a současně".
Je třeba myslet na to, že množství detailů mohlo být při digitalizaci nečitelných, takže i kombinujte.
A pokud potřebujete přeložit policejní přihlášku, hoďte to sem, na fórum, doplňte, co jste přečetl a určitě se najde někdo s ostřížím zrakem a chutí pomoci dočíst další infa. . Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod artepa » stř led 30, 2013 21:04

ještě měli Johanu *1885 a Aloisii *1887. U obou je v Týně, u Aloisie krejčovská pomocnice
Ona je tam ještě druhá strana :lol:
Možná malá útěcha, většina indexů k matrikám z AHMP je na netu. Tak hledat, hledat ...
artepa

Oblast pátrání: Podřipsko, Praha, Hranice na Moravě, Klobouky u Brna, Štarnov, Štěpánov, Velké Karlovice

Příspěvekod Zora » stř led 30, 2013 21:06

druhá strana i mně unikla :-))) Zora
Zora

Příspěvekod artepa » stř led 30, 2013 21:43

František zemřel v Opařanech, bohužel tam je jen ženatý, jinak nic. Ale to asi máte
Kód: Vybrat vše
http://digi.ceskearchivy.cz/DA?lang=cs&menu=3&id=6195
artepa

Příspěvekod radekbo » stř led 30, 2013 21:51

Jo jo, prave proto rikam, ze mne fyzicka navsteva archivu nemine - Alosie a Tyn znamena, ze se narodila v prazske farnosti kostela Matky Bozi pred Tynem, bohuzel tato matrika neni naskenovana, je pouze v archivu. Tam by mohlo byt uveden, odkud je matka.

A jen pro zajimavost, jaka je to sranda s tema predkama - Oporany mi dlouho nedavaly smysl, az jsem zjistil, ze se v dnesnich Oparanech u Tabora zalozila roku 1887 pobocka Kralovskeho zemskeho ustavu, filialka pro choromyslne, kam odvezli "pomatence" z preplnenych prazskych ustavu. Touhle dobou uz cile komunikuju s archivnim oddelenim dnesni detske psychiatrie, ktera tam je, mam potvrzene umrti, cislo diagnozy a cekam na vysledek, jsou tam moc ochotni :)
radekbo

Příspěvekod artepa » stř led 30, 2013 22:01

Vzhledem k tomu, že matrika N není online, tak alespoň dle indexu,
syn Josef františek se na * 30.08.1880 a je pokřtěn u sv. Haštala
Jedna konkrétní stopa, tam by mohlo být zapsáno odkud byla matka
artepa

Zpět na Hledá se!