VYŘEŠENO - nazory k udajum o otci ženicha ze záznamu oddanyc

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO - nazory k udajum o otci ženicha ze záznamu oddanyc

Příspěvekod volnykam » ned bře 08, 2026 11:00

Dobry den, rad bych Vas poprosil o názory, popr. vysvětlení údajů o otci ženicha ze záznamu oddaných pro Ostravu (1734). Záznam je dostupny zde https://digi.archives.cz/da/permalink/b ... 2b2a5ba731. Leva Stranka, třetí záznam. Osobně ze záznamu vyčtu něco jako Nicolay Volny filius Voitha coslensen. Z dosavadního bádání jsem dosel k teorii, ze coslensen si lze vyložit jako Kozle (Kędzierzyn-Koźle, Polsko). Rad bych se v bádání posunul dale, ale tento záznam mi situaci komplikuje. Ještě k ženichovi. Zenich bydlel v Koblove, kde se mu az roku 1745 narodil syn, jine potomky jsem nenasel, cili 9 let po svatbě. O ženichovi nejsou ani záznamy narozeni v matrikách v Koblove, Hlucine, ani přilehlých vesnicích. To me přivedlo k myšlence, ze nejspíše přišel z Kozle. Co si myslíte ostatní ? Jak se posunout v bádání po ženichovi a jeho otci dale ? Čtu záznam o jeho otci správné ? Napadají Vas jiná vysvětlení ?
Naposledy upravil volnykam dne pon bře 30, 2026 5:34, celkově upraveno 1
volnykam

Oblast pátrání: Petřkovice, Koblov, Ludgeřovice, Slezská Ostrava

Re: nazory k udajum o otci ženicha ze záznamu oddanych (Ostr

Příspěvekod Zora » ned bře 08, 2026 11:13

Na názory ostatních samozřejmě počkejte,
co se týče správnosti Vašeho čtení záznamu použijte naši sekci Čteni, přečtěte si tam pravidla a dodržte je. z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod acim » sob bře 21, 2026 23:52

volnykam píše:Čtu záznam o jeho otci správné ?

Ne.
acim

Oblast pátrání: Těšínsko, Valašsko, Slovácko, východní Čechy, Rakousko, Slovinsko, jižní Čechy

Příspěvekod zburget » ned bře 22, 2026 12:00

Drobná rada - je dobré znát přesně strukturu záznamu, který čtete, tedy vědět, které slova v něm lze očekávat, případně která slova v něm musí být a ta slova si tam najít. Záznam je potřeba vyhodnotit jako celek, nikoli půl jednoho políčka vytrženého z celkového kontextu. Přečtěte si záznam celý (tedy nejen kolonku snoubenců celou, ale i ostatní kolonky).
A pak je podstatné si uvědomit, že bydliště snoubenců jsou v záznamu zapsaná tak, jak byla v době svatby. Nejsou tam místa, kde se snoubenci narodili. Bohužel v Ostravě jsem narazil na více lidí, kteří se v nějakém místě prostě "záhadně objevili". Jestli se jednalo o příjmení po střeše nebo migraci, po tom jsem nepátral (zatím jsem neměl tu potřebu). Ale pohybujete se v Moravské Ostravě. Podle toho, co jsem v této době vypozoroval, tak se migrovalo hlavně v rámci historické země. Tedy z území Moravy především na území Moravy a z území Slezska zase především na území Slezska. Migrace z Moravy do Slezska a naopak je ve výrazně menší míře.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Zora » ned bře 22, 2026 12:07

no a já přidávám nebo opakuji:
co se týče správnosti Vašeho čtení záznamu použijte naši sekci Čteni, přečtěte si tam pravidla a dodržte je. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod volnykam » ned bře 29, 2026 18:14

Dobry den, dekuji za odpovedi. Oznacim za VYRESENO a budu pokračovat v sekci Čtení.
volnykam

Příspěvekod volnykam » ned bře 29, 2026 18:15

Dobry den, dekuji za odpovedi. Oznacim za VYRESENO a budu pokračovat v sekci Čtení.
volnykam

Zpět na Otázky a odpovědi