Čemu věřit…

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Čemu věřit…

Příspěvekod zburget » stř úno 18, 2026 16:26

Mám takovou "zapeklitou" situaci:
8.10.1805 se v polance žení Valentýn Král a bere si Růženu, dceru Františka Hurníka, sedláka z č. 128 https://digi.archives.cz/da/permalink/b ... 3c1a7f5085 (2. vlevo)
Číslování domů se zřejmě během let nezměnilo, protože Valentýn se narodil ve správnou dobu na správném čísle domu. Ale o Valentýna nejde.
Hledal jsem Růženu. A tady je zádrhel. Františkovi Hurníkovi, sedlákovi se sice rodí Růžena, dokonce i ve správný rok: https://digi.archives.cz/da/permalink/b ... c968fde7a1 (5. vpravo)
ale na domovním čísle 59. To by mě v podstatě úplně netrápilo, kdyby o tři roky pozděj na stejném domovním čísle ona Růžene neumřela: https://digi.archives.cz/da/permalink/b ... 8fed19a11e (7. vlevo)
Jenže - je tam napsaný její věk poměrně přesně, jako 2 roky a 6 měsíců - jenže to nesedí. A to by mě taky úplně netrápilo, kdyby se v přesně správný čas nenarodila jiná Růžena Hurníková, ovšem nikoli Františkovi, sedlákovi, ale Matějovi, podruhovi a to na jiném domovním čísle: https://digi.archives.cz/da/permalink/b ... 7ee691a354 (8. vlevo)

Tak jsem si řekl, že možná umřela ta Růžena, dcera Matouše a jen špatně zapsali otce a číslo domu (ale to by bylo divné). Trochu vidle mi to téhle úvahy háže to, že se pak Františkovi v roce 1794 narodila druhá Růžena, která taky rychle umřela, ale to už je jedno. Stejně by se nestihla vdát už v roce 1805. Rozhodně i tahle druhá Růžena se rodí i umírá na domovním čísle 59. Takže to spíš vypadá, že umřela ta Františkova Růžena a zapsali u ní věk Růženy Matoušovy.

Kdo si ale teda dprčic bere toho Valentýna? U nevěsty se snad nesekli v tom, že by jí zapsali špatného otce?! Každopádně na č. 128 se ve vhodnou dobu žádná Růžena nenarodila. Kdyby to byla Růžena Matoušova, tak co by dcera podruha se mohla vdávat z jiného domu, než kde se narodila.
Prohlídl jsem matriku, kdože na tom domovním čísle 128 bydlel, ale za 20 let odtamtud nebyl žádný křest a během 25 let odtamtud byl jen jeden pohřeb jednoho nesouvisejícího podruha.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Re: Čemu věřit…

Příspěvekod Zora » stř úno 18, 2026 16:47

nejčastěji se tyhle zádrhele stávaly proto, že při úmrtí jednoho z dětí se do matriky dostalo jméno jiného dítěte stejných rodičů. (nejčastěji bylo nesprávně úmrtí zapsáno u nejmladšího dítěte).

Sama jsem viděla tyhle přeskoky vícekrát... , zdá se, že farář opsal do úmrtní matriky údaje od posledního narozeného děcka...
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » stř úno 18, 2026 18:40

Zora píše:zdá se, že farář opsal do úmrtní matriky údaje od posledního narozeného děcka...
Bohužel úplně ne. Po Růženě se narodil Jan, ale ten taky zemřel. A v době zápisu úmrtí by taky neměl 2,5 roku.

Podstatné je, která Růžena se vlastně vdávala?
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Zora » stř úno 18, 2026 18:54

sedlákovi.
Svatby sedlák - podruh , to snad jen tehdy, když potřebovali sehnat ženicha
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » stř úno 18, 2026 18:58

No, vypadá to ještě zajímavěj - hledal jsem úmrtí Františka Hurníka. Našel jsem ty františky dva!!! Jeden zemřel na č. 128 a druhý na č. 59 Oba byli sedláci. :-o Dopr… Jdu hledat, které děti se a kdy vůbec se rodily na čísle 128. Tohle je jakési hodně zakleté.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Zora » stř úno 18, 2026 20:04

chce to udělat "rodokmen čísel 59 a 128-
Asi se Ti pletou dohromady dvě rodiny stejného příjmení ..... a nakonec ukradeš někomu pra...pradědečka .
Mně ho ukradli a nic s tím nenadělám :-) Z
¨
Z
Zora

Příspěvekod zburget » čtv úno 19, 2026 10:17

To číslo 59 "je v provozu". Rodí se tam děti, umírají… Číslo 128 je jakési záhadné. Je tam ticho po pěšině. Zatím jsem teda matriční záznmy nehledal úplně detailně - na to se teď chystám, ale při kontrole Hurníků jsem na 128 vůbec nenarazil, až ta svatba v roce 1805. Jako by se tam přistěhovali. Ale v gruntovnici není o čísle 128 ani čárka Není o něm ani čárka ani v urbáři - a to jsou tam čísla snad úplně všechna. Teda zrovna ani pro číslo 59 tam není nic.
Našel jsem svatební smlouvu k tomu sňatku Valentýna a Růženy. Vyjma informace, že je Růžena dcera Františka, sedláka, z čísla 128 tam není nic :-(

Musím prohlídnout matriky od začátku číslování domů a najít všechno, co se týká čísla 128…
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod zburget » čtv úno 19, 2026 23:14

Patří to logicky sem, snad to tu někdo najde.
Při svém pátrání po lidech v domě №128 jsem našel záznam v urbariálním výtahu:
https://digi.archives.cz/da/permalink/9 ... f2cf931904
jsou tam dva sloupečky s domovními čísly. Jeden je nadepsaný Wiltschekische a druhý Männichische. Domy s "Männichische číslem" mají vyplněné povinnosti, Domy s "Wiltschekische číslem" jsou jen zapsané, a žádné platební povinnosti u nich nejsou. Moje číslo 128 patří do těch Wiltschekische.

Co to je Männichische a Wiltschekische?

Jako vůběc nikam mě to neposune, ale aspoň ať neumřu blbej…
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Sil » pát úno 20, 2026 20:46

Zajimavé, že to je jen u Horní Polanky, u ostatních vsí to není. Možná střílím úplně mimo, ale nesouvisí s tím, že Dolní Polanka v té době patřila pod klimkovické panství a to patřilo Wilczekům, takže... Wiltschekische? Podle některých zdrojů držely Horní Polanku Monnichové (Larisch-Monnichové), to se podobá zase Männichische :). Ale nevím no.
Sil

Oblast pátrání: Rodinný vývod - převážně Jižní Morava. Rody panských úředníků cca 1780-1850 - primárně Morava, ale sbírám všechny. Rody příjmení "Kutal" - celé Česko.
Rodokmen online: myheritage.cz/site-family-tree-227163221/kutal

Příspěvekod zburget » pát úno 20, 2026 23:11

Aha - to je dobrý postřeh. Takže "Wiltschekische" budou v gruntovnici pro jiné panství. A ta, jak vidno, se nedochovala. :-(
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Zpět na Otázky a odpovědi