Už řadu let sleduji postupné zveřejňování nových matrik a od roku 2025 zvlášť pozorně u matrik oddaných a zemřelých uzavřených k roku 1949. Je mi jasné, že díky velkému počtu jejich digitalizace a zpřístupňování nemůže proběhnout naráz a že jednotlivé archivy k tomu přistupují s různými možnostmi a kapacitami. Všechny krajské archivy dnes už sice více či méně podrobně informují o tom, jaké dokumenty (a zejména matriky) nově zpřístupnily, chyběl mi ale přehled, jak si v tomto ohledu jednotlivé archivy vedou ve vzájemném srovnání.
Proto jsem vytvořil jednoduchou webovou stránku s přehledovým grafem, který ukazuje, kolik matrik jednotlivé archivy v roce 2026 nově zveřejnily. Přehled vychází výhradně z veřejně dostupných informací archivů a nijak nenahrazuje jejich oficiální sdělení. I když předpokládám, že většina badatelů tyto zdrojové stránky zná a sleduje, uvádím u každého archivu pod grafem také přímý odkaz na stránku s jeho aktualizacemi a rovněž datum poslední aktualizace resp. zveřejnění.
Toto srovnání lze zároveň chápat jako určité „nastavení zrcadla“ archivům – zcela faktické, bez hodnocení a bez komentářů – které v průběhu roku ukáže to, co bylo skutečně on-line zpřístupněno badatelské veřejnosti. Nic víc, nic míň.
I když je přehledová stránka s grafem technicky vytvářena pomocí skriptu, samotná data musím u jednotlivých archivů získávat a kontrolovat ručně (odlišné struktury zápisů, různá četnost aktualizací apod. neumožňují jednoduchou a trvale udržitelnou automatizaci).
Pokud by mi tedy nějaká aktualizace unikla nebo byla započtena chybně, budu rád za upozornění přímo v tomto vlákně. Konkrétní informace a oznámení o aktualizacích by však samozřejmě měly i nadále zůstávat ve vláknech jednotlivých archivů – je to tak přehlednější a každý je na to už zvyklý. Nevidím důvod to měnit.
Ještě doplňuji, že u SOA Litoměřice a ZAO Opava jsem opravil lednové hodnoty. Původní čísla vycházela ze součtu „nových“ i „aktualizovaných“ záznamů v jejich přehledech, což se ukázalo jako metodicky nevhodné – ty „aktualizované záznamy“ totiž často zahrnují pouze formální změny u již dříve zpřístupněných matrik.
Nově proto započítávám pouze skutečně nové záznamy dle položek označených jako „nové“. Stále to sice není úplně přesné, protože tyto nově zařazené matriční přírůstky ještě nejsou v okamžiku zveřejnění v jejich aktualizačních přehledech všechny naskenované, ale rozpoznat to tam není jak. Dá se to samozřejmě zjistit po rozkliknutí odkazu na každou přidanou matriku, ale to by se ten stav digitalizace musel průběžně sledovat u každé matriky. A to nevidím jako reálné.
Doplněno 12.1.2026:
Protože ani po té předchozí úpravě metodiky pro Vademecum se situace nezlepšila (do počtu nových přírůstků se mj. dostávaly i matriky s datacemi, které již byly publikovány dříve), hledal jsem řešení, které by ty počty alespoň částečně objektivizovalo. Kdyby v technických datech k matrice bylo datum jejího zveřejnění (samozřejmě se skeny), byla by to záležitost na pár hodin úprav ověřovacího skriptu. Tohle klíčové datum tam ale není - nebo jen špatně hledám. Podařilo se mi ale najít cestu (legální!) k ověření, zda má nově přidaná matrika "obrázky" či zda jde jen o jakési její zavedení do katalogizačního systému archivu, kdy dokonce ještě ani nemusí být fyzicky archivem převzatá, natož pak zdigitalizovaná.
Ani tak to ovšem není zcela přesné, protože údaj KDY byly ty "staré" matriky opravdu zpřístupněny, se z jejich oficiálních aktualizací ani z Archivů změn (resp. exportů), a ani z informací o matrice zjistit nedá. Přesná čísla budou znát pracovníci obou archivů a pak už snad jedině svatý Vavřinec...
Oba archivy nyní vyhodnocuji podle stejných pravidel. Do přírůstků jim počítám pouze matriky O a Z (včetně indexových), co byly uzavřené v roce 1947 a později. Matrik N vedených do roku 1924 je minimum - ty samozřejmě do přehledu zahrnuji také. A protože by se to v průběhu roku mělo postupně srovnávat (měly by se předpokládám zveřejňovat především nově převzaté matriky), neplánuji už dělat další změny vyhodnocovací metodiky. Ledaže by ta čísla začala být oficiálně dostupná tak, jak to mají ostatní archivy, a jak je na to - konec konců - asi většina badatelů zvyklá.
Každopádně platí to, jak zmiňuji pod grafem - rozhodující slovo má příslušný archiv...
Jinak i mne samotného překvapilo, kolik nových matrik O a Z k roku 1949 se nyní objevilo u Opavy. Naproti tomu u Litoměřic byly podle stejných pravidel přidány pouze 4 matriky. Spousta dalších už tam ale na digitalizaci čeká, takže se jistě brzy objeví i v mém přehledu.
Odkaz na přehledovou stránku ke zveřejňování matričních přírůstků: https://mix.9e.cz/GEN/digimat.htm.
Někdy se může stát, že prohlížeč nezareaguje na změny této stránky - pojistí to CTRL+F5.