Zkušenosti s Kriegsarchivem ve Vídni

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Zkušenosti s Kriegsarchivem ve Vídni

Příspěvekod ZM124 » úte říj 28, 2025 12:07

Dobrý den, doufám, že tuhle otázku pokládám do správného fóra. Chtěla bych se zeptat, zdali má zkušenosti s Kriegsarchivem ve Vídni? Snažím se dohledat informace ohledně mého pradědy a jeho účasti v bojích první světové války. Praděda se narodil v roce 1891 na Slovensku a z vyprávění jeho snachy, mé babičky vím, že ve válce byl a že byl vážně raněn, dlouho se léčil a pak byl z armády propuštěn. Našla jsem ho také ve Verlustlistech rakousko-uherské armády, a to hned čtyřikrát v průběhu let 1914-1917, co potvrzuje babiččina slova. Zajímali by mě nějaké podrobnosti o jeho službě, vím ale, že kmenové listy jeho ročníku byli skartovány, proto se ani nepokouším jeho kmenový list hledat. Zjistila jsem, že v Kriegsarchivu ve Vídni jsou uchovávány záznamy o vojácích, kteří byli raněni, a možná by stálo za pokus tyhle záznamy prověřit. Jsem ale trochu na vážkách, neboť rešerše ve vídeňském Kriegsarchivu je poměrně nákladná a já nevím, jestli vůbec bude možné nějaké informace dohledat a nechci zbytečně vyhazovat peníze za něco, co možná nepřinese žádný výsledek. Proto bych se ráda zeptala, jestli má někdo z vás zkušenosti s touhle službou? Pokud jste žádost o rešerši do Kriesgsarchivu v podobné věci zadávali, bylo hledání úspěšné? A kolik byla výsledná cena za provedenou rešerši? Předem mockrát děkuji za odpovědi i za případné typy, jakou cestou bych se ještě mohla v bádaní vydat.
ZM124

Re: Zkušenosti s Kriegsarchivem ve Vídni

Příspěvekod zburget » úte říj 28, 2025 18:41

Můžete se zeptat i zde. Určitě tady někdo zkušenosti má. Jen možná budete muset chvíli počkat, až se tady ta správná osoba objeví.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Re: Zkušenosti s Kriegsarchivem ve Vídni

Příspěvekod pavel.m » úte říj 28, 2025 19:48

Znám člověka, co zkoumá osoby z česka, které byly u letectva Rakousko-Uherské armády. Nevím zda zadával rešerži, ale určitě tam jezdí hledat. Můžu vám dát email, pokud chcete, je to pracovník VHÚ.
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Zpět na Otázky a odpovědi