Neexistující matriky židů Morava

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Neexistující matriky židů Morava

Příspěvekod Alo » ned zář 14, 2025 17:15

Dobrý den, nevím, zda si mohu dovolit obtěžovat následující rozsáhlou otázkou.
Marně hledám židovské předky z oblasti Moravské Ostravy. Využil jsem archivní služby města Ostravy, dále zdroj https://vademecum.nacr.cz/vademecum/per ... 9817df4708, kde jsou jen indexy, dále https://www.jewishgen.org/. Ale nic. Nenapadá vás nějaký další zdroj, přece nemohli Němci všechny stopy zlikvidovat? Děkuji za případnou pomoc. Alois Bláha

Co mám:
První stopa končí u Abraham Adolf Fries - narozen 22.5.1849 Dolní Bludovice, bytem Ostrava Šenov a jeho manželky Esther Arnostky/Ernestin roz. Mandlové - nar. 2.12.1856 Heizendorf/Hynčice.
Rád bych zjistil jejich rodiče a jejich data případně i jejich předky.
Jejich syn Isidor Fries *7.4.1881 Šenov, + 1944 Osvětim (úředník Juta, Bludovice)

Druhá stopa končí u Hermann Attermann *18.2.1857 Moravská Ostrava, +1943 Terezín a jeho manželky Berta Eisenberg *22.5.1864 Andrychów Polsko (nyní jsem poslal žádost na apbielsko@katowice.ap.gov.pl), +23.12.1937 Mor. Ostrava
Rád bych zjistil jejich rodiče a jejich data případně i jejich předky.
Jejich dcera Bedřiška Friesová, roz. Attermann *7.12.1891 Ostrava Vítkovice, +1944 Osvětim
Alo

Re: Neexistující matriky židů Morava

Příspěvekod Zora » ned zář 14, 2025 17:43

https://www.nacr.cz/wp-content/uploads/ ... sikova.pdf

V této archivní pomůcce zjistíte název sídla židovské obce a které obce sem spadaly.

U vybraného sídla židovské obce zjistíte, které matriky se dochovaly.

Teoreticky jde o matriky, indexy a kontrolní matriky. Z

Zkuste hledat také v sčítacích operátech, tam je větší šance na hledanou osobu, rodinu narazit. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Alo » pon zář 29, 2025 22:58

Děkuji moc za snahu. Ozývám se až nyní, protože jsem neměl Sledováno!! a nemohl se této věci věnovat. Z uvedeného odkazu něco málo v matrikách z těch let skýtá Opava, tak uvidím. Pokud jsou někde jen indexy, tak se nic nedozvím, že? A.
Alo

Příspěvekod Zora » úte zář 30, 2025 0:36

U židovských zdrojů je třeba brát vše, co by mohlo alespoň částečně pomoci. Indexy mohou ukazovat dejme tomu sourozence, ne všichni jsou zapsáni ve ztracených matrikách...
Nedávno jsem řešila židovskou rodinu z Miroslavi, někteří sourozenci byli v matrikách, pro jiné se matrika nedochovala. Další zdroj - seznam osob na židovském hřbitově mně pomohl zjistit jména rodičů i prohledanou osobu, která v dochované matrice nebyla.
Pro osoby, které zahynuly v KT, se často zpětně vyřizoval doklad o prohlášení za mrtva. I zde bývají další informace, které mohou bádání pomoci.
Nejvíc pomohou, jak už jsem psala, sčítání. Je to hrozná práce, pokud není známá přesná adresa, ale pak získáte poměrně hodně údajů.

Hledání je o hodně složitější, časově náročné. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Zpět na Otázky a odpovědi