Italové v rodokmenu

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Italové v rodokmenu

Příspěvekod Jack Midnightpaw » ned zář 07, 2025 14:39

Zdravím všechny genealogy.

Během mého pátrání jsem narazil na poměrně zajímavého předka. Donát Bonta (Bonda).
Nejprve jsem narazil na jeho záznam o úmrtí. Zemřel dne 30. dubna 1771 ve Vysokém Mýtě ve věku 61 let. (viz https://bitly.cx/vUGi)
Později jsem našel i jeho sňatek s jeho manželkou Dorotou Matouškovou ze dne 6. února 1743 v Chocni. (viz. https://bitly.cx/hROa)
V tomto dokumentu se píše: "Donat Bonda, poctivý mládenec kominický Dorota poctivá panna ~~pozůstalá~~ dcera Lukáše Matouška z Chocně. On však ze Vlach z Mailandu rodilý"
Avšak vím že Vlachy jsou Itálie a Mailand je Miláno.
Tudíž jsem začal komunikovat s Italskými genealogy, abych se informoval, jak z jejich strany fungují archivy. Využil jsem tedy svých současných poznatků které mám (Měl se narodit v roce 1710 v Miláně).
Avšak narazili jsme na problém s tím, že potřebuji o dost víc informací, abychom mohli určit kde přesně se narodil (dle informací od Milánského genealoga Dr. Riccarda de Rosa, v té době již v Miláně bylo přes 50 farností)

Zkusil jsem se optat tedy Okresního archivu v Ústí nad Orlicí, jestli náhodou nemají nějaké informace o kominickém cechu v Chocni a Vysokém Mýtě mezi lety 1710 - 1760. Tu však neměli.

Chtěl bych se touto cestou zeptat zkušenějších genealogů, jestli nevíte nějaké další možnosti kde bych mohl najít nějaké další informace o svém předkovi?

Předem vám moc děkuji za rady.
S pozdravem
Jack
Jack Midnightpaw

Re: Italové v rodokmenu

Příspěvekod Zora » ned zář 07, 2025 15:01

Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Italové v rodokmenu

Příspěvekod Jack Midnightpaw » ned zář 07, 2025 21:19

Děkuji převelice za tento odkaz. Jsem docela překvapen že někdo se mým předkem zabýval.

Rozhodl jsem se zkusit napsat na Okresní archiv Ústí nad Orlicí, zda nemají knihu sňatkových kontraktů.
Jack Midnightpaw

Zpět na Hledám pomoc