VYŘEŠENO Objasnění informace v oddací knize

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO Objasnění informace v oddací knize

Příspěvekod Jack Midnightpaw » pon srp 11, 2025 10:14

Zdravím všechny genealogy!
Během svého bádání jsem narazil na jeden záznam v oddací knize ze kterého jsem upřímně zmaten. Nebyl jsem schopen najít žádné vysvětlení.

Můj 5xpra děda Martin Bonta (Bonda) se provdal dne 4. července roku 1776 s Helenou rozenou Kralovou.

Záznam o sňatku jsem našel v Hrochově Týnci v okrese Chrudim. Avšak v sekci Locus je Chrudim - Jánské Předměstí (viz odkaz)
https://aron.vychodoceskearchivy.cz/apu/988e358e-6344-4201-9901-7950f714e3c5/dao/988e358e-6344-4201-9901-7950f714e3c5/file/ed96e11b-bef7-4257-b019-25db8ff0332b

Avšak záznam v Chrudimi jsem nenašel a jsem jemně bezradný. Byl by někdo víc zkušenější, kdo by mi pomohl tuto věc vysvětlit?

Budu se těšit na odpověd.
S pozdravem
Jack
Naposledy upravil Jack Midnightpaw dne úte srp 12, 2025 22:28, celkově upraveno 1
Jack Midnightpaw

Oblast pátrání: Vysoké Mýto, Choceň

Re: Objasnění informace v oddací knize

Příspěvekod zburget » pon srp 11, 2025 16:13

Praděda se, předpokládám, oženil, nikoli provdal ;-)

Já v tom odkazu ale vidím ještě jednu lokalitu - Honestus sponsus Martinus Filius defuncti Donati Bonti Alto-Mauta …
Takže bych zkusil hledat primárně v tom Mýtě. Kolonka Locus vám jen říká, kde ženich bydlel v době sňatku. Nikoli, odkud pocházel. Při troše štěstí bude jeho otec bydlet stále tam, kde se Martin narodil.

Důležité je záznamy číst celé a hlavně rozumět tomu, co je v nich napsáno.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Jack Midnightpaw » pon srp 11, 2025 17:04

Pěkný den přeji.

Velice moc děkuji za objasnění toho, co znamená to Locus. Z toho jsem byl velice zmaten.
Taktéž vám děkuji za objasnění toho textu. Už se mi podařilo informace dohledat a posunout se dál v této části větve.
Avšak mám menší potíže s tím odkud byla Helena rozená Václava Krale.
Hádám že ta poslední část by měla být Tenicio. Liberi. Taky to tam vidíte?

Velmi si vážím Vaší pomoci a děkuji za opravení mé chyby. ;)
Jack Midnightpaw

Příspěvekod zburget » úte srp 12, 2025 18:30

Logicky by měla být z toho Týnce. Svatba byla vždy v místě bydliště nevěsty, případně v místě její služby.Tady je odkaz na jejího otce, který měl být svobodný(!) - tedy nebyl poddaný(!) a byl z Týnce. I když to vypadá, jako Tumicio, tak to bude nejspíš Teimicio - šptně napsané Teinicio. S tím bych počítal primárně, až pokud byste nic nenašel, tak bych začal přemýšlet o jiném místu původu. Každopádně opět pozor - v tom záznamu je napsáno, kde otec Heleny bydlel před svou smrtí. On se tam taky mohl přistěhovat a Helena se mohla narodit jinde.

Nehledejte přímo Helenu, hledejte i všechny její sourozence. Před prvním dítětem bude "někde" svatba. Pokud nebude v Hrochově Týnci, tak budete muset hledat v okolí. První dítě se mohlo narodit v bydlišti matky. Prvorodička mohla jít úmyslně na konec těhotenství ke své matce, kde taky mohla porodit.
Nebo se do Týnce rodina přesunula a pak bude potřeba hledat odkud. Při troše štěstí budou nějaké indicie u jiných záznamů. Jako první zkuste hledat úmrtí Helenina otce. Bude v Hrochově Týnci před její svatbou. Máte nějaký údaj, který máte aspoň z jedné strany jistě časově omezený.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Jack Midnightpaw » úte srp 12, 2025 22:27

Děkuji vám velice moc za rady. Velice moc si jich vážím. Pomohl jste mi si to uspořádat a objasnit.
Jack Midnightpaw

Zpět na Otázky a odpovědi