Hledám Rieger + různopsaní např. Rikr, Rykr, Rigr, Rygr ap.

Zde je prostor pro zapsání příjmení, která se vyskytují ve vašich rodokmenech. Pro nově nalezená příjmení upravte, prosím, původní záznam.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Hledám Rieger + různopsaní např. Rikr, Rykr, Rigr, Rygr ap.

Příspěvekod regeira » úte dub 15, 2025 19:49

Hledám nositele příjmení Rieger (+ různopsaní, např. Riegr, Rigr, Rygr, Rikr, Rykr, Riger, apod.) především ze severovýchodních Čech, ale i okolí. Speciálně nyní hledám Josefa Rigra mlynáře (zatím nevím kde) a jeho syna Josefa Rikra, mlynáře v Humburkách, naroz. okolo r. 1738, zemř. po roce 1794 na zánět plic (zřejmě zemř. 11.11.1810 ve Vysočanech č. 1), sňatek 14.10.1766 s Kateřinou, vdovou Pylařovou - vd. Turkovou (po Frant. Turkovi), narozenou okolo 1730, zemř. 21.08.1794 Humburky 22.
regeira

Bydliště: Střekovské nábřeží 788/18, 400 03 Ústí nad Labem 3 - Střekov
Oblast pátrání: Pátrám po nositelích příjmení Rieger (Rikr, Rykr, Rigr, Rygr, apod.) především ze severovýchodních Čech. Ale může být, že i odjinud.

Re: Hledám Rieger + různopsaní např. Rikr, Rykr, Rigr, Rygr

Příspěvekod Vladimír Kafka » pát dub 18, 2025 13:55

Mám v rodokmenu Jana Riegra. Zemřel v Domousnicích 63 (což je nedaleko) 6. 6. 1856 s udaným věkem 81 let. Oženil se v r. 1806. Narození nedohledáno.
kavka
Vladimír Kafka

Oblast pátrání: Semilsko (Rybnice, Sytová, Loukov, Proseč...)

Příspěvekod sterbik » ned dub 20, 2025 10:27

Mám zmapované Riegery na Semilsku (nejvíc Kundratice a Poniklá, ale taky Košťálov, Vysoké, Semily atd.) - povětšinou mlynáři. A vím, že hodně jich má být i v okolí Nového Bydžova.
Dále vím o Riglech ve Slovči a Střihově (Poděbradsko, ale taky nedaleko od Nového Bydžova), ale nemám žádný náznak, že by byli nějak spříznění (kromě mé maličkosti, jelikož Riegerovi z Kundratic i Poniklé a Riglovi jdou všichni mí předci). Stejně tak nevidím žádného kandidáta, který by odpovídal tomu zmíněnému.
sterbik

Oblast pátrání: Městecko (Střihov, Žehuň, Dlouhopolsko, Sloveč, Choťovice, Vinice), Ohaře, Vinec u MB, Katusice, Náměšť nad Oslavou a okolí (Jedov, Častotice, Ocmanice, Zahrádka), Heřmanice, Rouchovany, Horní Heřmanice, Budišov, Vémyslice, okolí Semil a Jilemnice

Příspěvekod sterbik » ned dub 20, 2025 10:31

Vladimír Kafka píše:Mám v rodokmenu Jana Riegra. Zemřel v Domousnicích 63 (což je nedaleko) 6. 6. 1856 s udaným věkem 81 let. Oženil se v r. 1806. Narození nedohledáno.

Jednoho Jan Riegera (asi vnuka mého předka z Kundratic), který se ženil v roce 1806 tady mám, vzal si Marii Brožovou z Košťálova, měli až do roku 1822 10 dětí a pak o nich nemám nic, buď jsem záznamy nenašel, nebo se někam odstěhovali
sterbik

Oblast pátrání: Městecko (Střihov, Žehuň, Dlouhopolsko, Sloveč, Choťovice, Vinice), Ohaře, Vinec u MB, Katusice, Náměšť nad Oslavou a okolí (Jedov, Častotice, Ocmanice, Zahrádka), Heřmanice, Rouchovany, Horní Heřmanice, Budišov, Vémyslice, okolí Semil a Jilemnice

Zpět na Příjmení v rodokmenech