filmovymaniak píše:Jakube , díky ještě jednou za odkaz na tu digitalizovanou knihu,
Jana jsem si dohledal
když jsem před lety hledal ty předky, tak tam ještě nebyla.
v popise mají uváděno
Datum aktualizace:
21.3.2025 12:56:29
Takže chápu správně, že je zpřístupněna v digi . archivu až od tohoto data.
Ano přidali to až nedávno, v zásadě byli celkem ochotní to zkusit naskenovat už loni i když to nebylo vůbec v jejich standardním plánu a normálně to prý ani nedělají, akorát měli jiné problémy co to oddálily (renovace fotodílny, problém s financováním, nemocenská). Každopádně myslím, že pokud se někde nedochovala původní nejstarší matriční kniha má dobový opis rázem cenu originálu a měl by se tak zveřejnit online co nejdřív.
Třeba na Slovensku mám zkušenost s archivy a podobně starými matrikami (které vůbec nepředložili při skenování na FamilySearch takže online nikde nejsou) i mnohem horší ve stylu, že žádné skenování neděláme ani neplánujeme, nejsou lidi, nejsou na to finance, poslat takové množství Vám ofocené nemůžeme to byste se nedoplatil takže hezky si přijeďte k nám do archivu si to nafotit sám za malý poplatek 12 eur a když to nestihnete za jeden den tak tam můžete zůstat i déle... Aneb proč skenovat a zveřejňovat online něco přes 200 let starého když můžou v rámci své dovolené jezdit všichni Slováci a Češi třeba přes celou svou republiku k nim do archivu... Přitom kdyby dali možnost genealogům, tak si myslím, že jim to tam přijde někdo naskenovat klidně i zadarmo, aby to pak online oficiálně zveřejnili a pomohli tím spoustě lidí.