Moje příjmení - převážně Morava

Zde je prostor pro zapsání příjmení, která se vyskytují ve vašich rodokmenech. Pro nově nalezená příjmení upravte, prosím, původní záznam.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Re: Moje příjmení - převážně Morava

Příspěvekod Zora » pát dub 04, 2025 19:30

Vložte si poznatky o svých předcích do sekce Hledá se, nebo do sekce Hledám pomoc - nezapomeňte na odkazy a co přesně hledáte, POkud máte účet na MyHeritage, klidně vložte odkaz.
Tady si toho málokdo všimne, jen tím tak trochu narušujete seznam předků Sila. Z

edit - pokud něco nemůžete přečíst, vložte do Sekce čtení, dodržte pravidla sekce a my Vám pomůžeme. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Moje příjmení - převážně Morava

Příspěvekod Sil » pát dub 04, 2025 19:37

žáčková píše:Tak daleko jsem se nedostala, protože to zaboha nemůžu přečíst.

Na fóru je tu sekce čtení starých materiálů, tam vám se čtením někdo pomůže (stačí se držet jednoduchých pravidel).
viewforum.php?f=41

žáčková píše:našla jsem odkaz https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... ill_images, je to svatba Jana Žáčka, syna Ignáce Žáčka z Vrbátek, ale ani jedna manželka Ignáce se nejmenovala Ana. A tak nevím jak se posunout dál, nemůžu najít možnou svatbu Ignace a Any, abych se nějak odpíchla. Neměl by jste nějakou radu? Moc děkuju

Bez více informací opravdu nejde říct jestli jde o stejného ignáce nebo ne (neuvedela jste žádný odkaz na ty ostatní svatby nebo jiné záznamy o tom Vašem Ignácovi). Každopádně víte, že ten Váš měl rodiče Matouše a Marii, tak se stačí podívat jaké rodiče měl tento Ignác - stačí se podívat buďto na narození Jana (touto dobou se tam často kromě rodičů psalo info o prarodičích). No a nebo můžete najít tu svatbu - píšete že svatbu Ignáze s Annou nemůžete dohledat, no ta je typicka v místě nevěsty, a Anna je z Klopotovic - zkusil bych to tam.

Zora mě předběhla, souhlasím s tím to držet někde jinde kde to patří...
Sil

Oblast pátrání: Rodinný vývod - převážně Jižní Morava. Rody panských úředníků cca 1780-1850 - primárně Morava, ale sbírám všechny. Rody příjmení "Kutal" - celé Česko.
Rodokmen online: myheritage.cz/site-family-tree-227163221/kutal

Předchozí

Zpět na Příjmení v rodokmenech