C??nensi

Když hledáme na základě místa. Nebo chceme nějaké informace od někoho, kdo to má blíž.

Re: C??nensi

Příspěvekod Zora » pát bře 28, 2025 21:58

Netuším, co je hodně a co je moc, ale faktem je, že Vám kolegové dohledávají věci pro Váš přehled , dle mého mínění, zbytečně. V přehledu mohou být i nepřečtené věci.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Mistr Jan » sob bře 29, 2025 9:56

Zora píše:Podívejte se třeba na Cizí v matrice... Více méně zbytečnost v tom množství, jak je prezentujete...Je to bez odezvy, jen to zahlcuje další sekci - příspěvky bez odpovědi. a počet čtení je taky mizivý.

Já v tom případě nerozumím, jak má ta sekce fungovat. Josef je jeden z mála, ne-li jediný, kdo do té sekce nějak přispívá. Farnosti bere systematicky. Ta sekce není k žádným diskuzím (o čem taky diskutovat?), ale k obohacení fóra v tom smyslu, že tam někdo může najít hledanou osobu během vyhledávání. Vždyť to tam ničemu nepřekáží, k čemu by byla sekce, která zeje prázdnotou.
J.
Mistr Jan

Oblast pátrání: okresy Kladno, Rakovník, Beroun, Kutná Hora, Opava, Tábor, Písek, ale i jiné
Rodokmen online: https://www.myheritage.com/site-OYYV77D ... QLZWJBILY/

Příspěvekod Zora » sob bře 29, 2025 10:16

Zdá se mně, že jsou tam všechny svatby, kdy ženich nebo nevěsta nebyli z farnosti, ale až z "vedlejší"...
Nikdo to asi nečte, netuším proč, vůbec nikdo nereaguje, taky nevím proč...
Dřív bylo zvykem, že když někdo našel své předky, dal to pod příspěvkem najevo.

Pak je plná i sekce příspěvky bez reakce, kde se dříve dalo reagovat i nato, co nám uniklo.
Kdysi jsem tam děkovala, tím se příspěvek posunul ze sekce nepřečtených, ale v tom množství od kolegy Josefa se v tom nedá pokračovat.

Až na pár výjimek už tam vlastně nikdo další nepřispívá, nevím proč.

Nenapsala jsem, že je to proti pravidlům, napsala jsem pouze to, co je faktem. Že se mně to nelíbí, s tím, nic nenadělám...
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » sob bře 29, 2025 22:50

Já tam nepřispívám z jednoho prostého důvodu - jsou místa, kde je těch cizích opravdu obrovské množství. Jak jsem zmínil, píšu index Ostravy. V případě svatební matriky bych tam musel přepsat cca 20% té matriky. To je jednak nereálné a druhák stejně k ničemu. Předpokládám, že když přepíšu index k celé matrice a ten index je pak zveřejněný, teď navíc v jednotné databázi, tak je současný zápis do Cizích v matrice naprosto zbytečný. Pokud někdo bude to jméno hledat, tak má místo, kde ho najde snadněj a systematičtěj, než tady v jedné chaotické sekci na fóru.

Zapsat tam nějaký nález by mělo smysl snad jen tehdy, kdybych náhodou našel něco cizího v matrice, kterou jen procházím. Smysl sekce Cizí v matrice vidím jen v tom, aby bylo případně možné tam najít něcio, co jinak a jinde není nejmenší šance objevit.
Ale nechť tam píše klidně každý všechno, co kde najde. Mně to tam nevadí, vadí mi to jen tehdy, když tam někdo něco napíše a ještě potřebuje, aby mu to někdo schválil / kontroloval / opravoval… To je jen opruz vůči ostatním. Najdu -> zapíšu, co jsem našel a jak jsem to přečetl -> odejdu. Tečka. Nepřečtu, nerozumím tomu, nepíšu, neřeším. Cokoli jiného je špatně.
Pokud bude potřeba, klidně můžeme vymyslet nějaká pravidla pro tu sekci. Ať je v tom jasno. Nechávám na zvážení. Jako nápad to píšu sem veřejně, ať se k tomu může vyjádřit každý. Detaily bychom případně vyřešili jen my, moderátoři soukromě.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » sob bře 29, 2025 23:05

..a pak je jeden zápis ve čtení, pak v místopise a asi v cizích.
A furt se tomu musí zcela zbytečně někdo věnovat... Z
Zora

Příspěvekod Zora » ned bře 30, 2025 12:54

Navrhuji

do předmětu rok druh události, jména a obce
do textu jen odkaz

Nic víc není třeba, v tom mám stejný názor jako kolega Burget.

POkud to někdo bude potřebovat, buď si sám přečte nebo dá dočíst do čtení.

Perfektně to dělá Janamic a kupodivu i ve stejné oblasti jako kolega Josef...
(Ten jí to ovšem dočítá a vpisuje - zcela zbytečně)

Jsem zásadně proti postupu, jaký zvolil kolega Josef.
Chce přečíst vše, nejde mu to, tak dává postupně do čtení, tam mu pomáhají alespoň tři lidé, pak hledá lokalitu, opět pomáhají další kolegové, a pak vloží do Cizích (a'o pomocnících ani slovo).
Zbytečné, pokud je to z jeho matričních přehledů, tak zápis je v přehledech a asi i v genealogii.PM.

Našli jsme mimochodem, proto vkládáme jen odkaz.

Z
Zora

Předchozí

Zpět na Místopis