VYŘEŠENO - Matrika O (církev Husitská), 1911, Olomouc

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

VYŘEŠENO - Matrika O (církev Husitská), 1911, Olomouc

Příspěvekod michal.rus » pon úno 17, 2025 16:39

Ahoj.

Hledám záznam o narození mého pradědečka, Jana Ruše, který se narodil 13. května 1911 v Hrádku (okr. Český Těšín). Tato informace byla získaná z knihy narození jeho syna (viz přiložený obrázek). Bohužel se nemohu dopátrat konkrétního záznamu o jeho narození a ani záznamu o sňatku - 2. října 1932 s Andělou Götzovou - oddáni v Olomouci, Husuv sbor (viz vpravo dole). Hledal jsem kde se dalo. Matrikářka v Bystřici (kam spadá Hrádek) nic nenašlia. Napadlo mě, zda to nesouvisí právě s tou Církví husitskou.

Nevíte, kde jsou knihy narození/oddání/umrtí této církve uloženy a zda jsou digitalizované?

Děkuji.
Přílohy
pradeda_01.JPG
Naposledy upravil michal.rus dne pon úno 17, 2025 22:50, celkově upraveno 1
michal.rus

Re: Matrika O (církev Husitská), 1911, Olomouc

Příspěvekod Ellise » pon úno 17, 2025 18:05

Dobrý den,

knihy jsou digitalizované, najdete je normálně v digitální badatelně ZAO, jen je potřeba použít rozšířené vyhledávání matrik a zvolit odpovídajícího původce (právě podle vyznání Vašeho pradědečka). Pro sňatek tedy Evangelická fara a.v. Olomouc. Ze záznamu o sňatku se pak dozvíte, že narození je v matrice z fary Návsí, zvolíte tedy Slezská evangelická církev augsburského vyznání Český Těšín. Farní sbor Návsí.

Sňatek zde: https://digi2.archives.cz/da/permalink/ ... 58573ef73c (sken 178)
Narození zde: https://digi2.archives.cz/da/permalink/ ... 69fbf4d84e (sken 56)

Ellise
Ellise

Re: Matrika O (církev Husitská), 1911, Olomouc

Příspěvekod michal.rus » pon úno 17, 2025 22:49

@Ellise
Moc děkuji. Udělala jste mi velkou radost, protože z téhle strany našeho rodu mám naprostou tmu. Nevíme vůbec nic.
Koukám, že ve hledání se musím ještě pěkně zlepšovat. Díky
michal.rus

Zpět na Hledám pomoc