VYŘEŠENO Kateřina Bohatá, dc.Ignáce, mlynář

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

VYŘEŠENO Kateřina Bohatá, dc.Ignáce, mlynář

Příspěvekod Asanoth » ned úno 16, 2025 19:32

Zdravím,
hledám zápis o narození Kateřiny Bohaté dcery Ignáce - zde nevěsta 1779, 5 zápis, dcera Ignáce Konstantina Bohatého z Frankova Zhořelce:
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00290.jp2
Hledal jsem zápis o příchodu Ignáce Bohatého na zhořecký mlýn. Našel jsem pouze dominikální pozemkovou knihu:
https://www.mza.cz/aron/apu/1b8a4e9e-db ... b02e469e17
Zde by mohla být relevantní strana, ale to je nad moje síly:
https://www.mza.cz/aron/apu/1b8a4e9e-db ... 9eec0e9cb7
Nicméně přepdokládám, že tohle bude spíš v rustikální a tu jsem našel až od pozdějších let.
Jestli bych v knize našel, odkud Ignác přišel, to netuším. Navíc možná na mlýně nebyl "gruntovník" (?), takže by v zápisu ani nebyl.

Ignác Bohatý mohl pocházet z Bohatého Mlýna v Mostišti, což by měla být matrika Velké Meziříčí. Prohledal jsem tamní záznamy, stejně jako záznamy Měřína, kde by měl být Zhořelec, a také Tasov (index) a Radostín (index), ale žádné děti Ignáce Bohatého jsem nenalezl.
Díky PMG jsem našel svatbu (nějakého) Ignáce Bohatého, právě z Bohatého mlýna (tj. z mlynářského rodu) v roce 1737, čtvrtý záznam:
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -01400.jp2
Ale jakkoliv je jinde jméno Ignác poměrně neobvyklé, na Meziříčsku je jich relativně hodně, takže těžko říct, je-li to stejný Ignác. Tak jako tak mi nepomohl tento záznam k nalezení Barbory.

Pro zajímavost, hledám taky Matěje Podvalu, resp. jeho dceru Marii: Matěj Podvala přišel v 60. nebo 70. letech na Šimáčkův mlýn (Olší nad Oslavou 43), zemřel 23.2.1792. Ale to jen tak přidávám kdyby náhodou bez odkazů: Je to stejná větev a mlynářské rody se tu hodně míchaly.
Díky.
Naposledy upravil Asanoth dne úte úno 18, 2025 21:51, celkově upraveno 1
Asanoth

Re: Kateřina Bohatá, dc.Ignáce, mlynář Meziříčsko(Fr.Zhoř)ca

Příspěvekod Zora » ned úno 16, 2025 20:13

https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -02630.jp2

Tady je Ignác, v Mostišti, které jste prohledával. ¨

https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -02870.jp2

Tady je Kateřina, v Mostišti, které jste prohledával.

Poradila bych méně záznamů, věnujte se jim postupně, a pečlivě. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Asanoth » ned úno 16, 2025 23:03

Děkuji. Na základě čeho ale lze usoudit, že je to ten správný Ignác?
Zde uvádíte narození Ignáce de Loyoly, ale v mém svatebním zápisu je Ignác Konstantin.

To "Sudicta" znamená "su dicta", tedy že se mlýn jmenuje stejně jako Ignác?
Asanoth

Příspěvekod Zora » ned úno 16, 2025 23:12

Nevím, zápisy jsem ani nečetla...především proto, že na podrobnosti nevidím...
To nechávám na Vás

U jména Ignáce zvažte, zda si nepřidával další křestní jméno nebo si zjistěte zda nebyli sv. Ignácové dva. Já znám jen jednoho, Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » ned úno 16, 2025 23:25

Na Matěje Podvalu (bez odkazů) se podívejte také na indexy na PM.
Vy jste nic nehledal... Z
Zora

Příspěvekod Asanoth » pon úno 17, 2025 8:37

Zora píše:Nevím, zápisy jsem ani nečetla...především proto, že na podrobnosti nevidím...

A jak jste ty zápisy tedy našla? V indexech na PMG jsem nic nenašel, možná máte jiný index?

Svatých Ignáců je několik:
https://www.google.com/search?q=sv.+ign ... s-wiz-serp
První z nich pocházel z Konstantinopole. Nevím ale, jak by to mohlo napomoci napojení mého Ignáce Konstantina na vašeho Ignáce Lojola.

Kdyby byl jen ten původní "Sv. Ignác", tak by se asi nikdo nejmenoval "Ignac Lojola".

Zora píše: Poradila bych méně záznamů, věnujte se jim postupně, a pečlivě. Z

Už jsem vám psal (byť vaše reakce, pokud si správně vpzomínám, byla "věřte, že mě je to uplně jedno"), tuhle polovinu rodokmenu už mám tak nějak hotovou a nyní jen dohledávám, co se mi dříve nepodařilo. Proto je těch hledaných víc najednou. Na fórum jsem se zaregistroval až po roce poměrně intenzivní práce. Pokud vás to drásá, rozložte si myšlenkově mé příspěvky do doby jednoho roku.
Mohu doporučit jednoduchý rozhodovací proces na začátku: Buď chcete s daným příspěvkem pomoci, nebo ne. Nikdo vás přece nenutí.

Zora píše:Na Matěje Podvalu (bez odkazů) se podívejte také na indexy na PM.
Vy jste nic nehledal... Z
[/quote]
Jestli myslíte tohle:
https://www.pmgenealogie.cz/Marriage?Se ... cked=false
Tak nemám jak napojit tento jediný záznam na svatbu Marie, poslední záznam, který mám poslední v této linii (https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -03050.jp2): Poslední vlevo.
Asanoth

Příspěvekod Zahryz90 » pon úno 17, 2025 9:09

Jen malá poznámka, která se stala v mém rodokmenu. Jméno Ignác je jiná varianta jména Hynek, tak jestli nemůže bát použito jméno Hynek.
Zahryz90

Příspěvekod Zora » pon úno 17, 2025 9:15

inu, nehledáte, nic dalšího k tomu nelze říct. Existují zcela normální indexy u matričních knih, ty je třeba vždycky prohlédnout. U Velkého Meziříčí jsou indexy snad pro všechny knihy..
Našla jsem to v indexu podle jména a příjmení, stejně tak jsem našla odkazovaný zápis. Jeho přečtení je na Vás...

Narození Ignace z Loyoly

Pro hledání jste zadal
- hledám zápis o narození Kateřiny Bohaté dcery Ignáce -
- Ignác Bohatý mohl pocházet z Bohatého Mlýna v Mostišti, což by měla být matrika Velké Meziříčí. Prohledal jsem tamní záznamy, stejně jako záznamy Měřína, kde by měl být Zhořelec, a také Tasov (index) a Radostín (index), ale žádné děti Ignáce Bohatého jsem nenalezl.

Takže to jsem vyhledala a ještě je alespoň jedna dcera Ignáce ve Frankově Zhořci 'ne Zhořelci¨.

Podvala - chtěl jste:
- Pro zajímavost, hledám taky Matěje Podvalu,
Tak jsem ho vyhledala v indexech na PM.
Že Vám to nenavazuje , to je opět váš problém, je třeba hledat. Tím se strašně moc naučíte...

Na další otázky neumím odpovědět, to je na Vás...

Mně se to jeví tak, že děláte spoustu předků současně, nevyhledáváte pořádně a asi i čekáte, že si někdo sedne a vyhledá to za Vás.
Snad jsem Vás tím navedla na cestu racionálního samostatného hledání a ne psaní - to jsem nenašel.

Z
Zora

Příspěvekod Zora » pon úno 17, 2025 9:16

Zahryz90 píše:Jen malá poznámka, která se stala v mém rodokmenu. Jméno Ignác je jiná varianta jména Hynek, tak jestli nemůže bát použito jméno Hynek.

To je v pohodě, našlo se s naprostou jistotou, co bylo třeba, jen kolega si s tím neumí poradit... Z
Zora

Zpět na Hledá se!