ADOPCE

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

ADOPCE

Příspěvekod fenix2.0 » pát úno 14, 2025 2:45

Dobrý den, při sestavování rodokmenu jsem natrefil na záznamy ohledně adopce u Josefa Horčice:
Kniha N: https://katalog.ahmp.cz/pragapublica/pe ... 59#scan159
Kniha O: https://katalog.ahmp.cz/pragapublica/pe ... 20#scan420

Chtěl bych poprosit o radu, jak si tento záznam mám vysvětlit, jelikož v knize oddaných je uvedeno ,že může nadále užívati příjmení Horčic ,což naznačuje,že toto příjmení používal už před adopcí.
Myslíte, že adoptovaný otec by mohl být jeho biologickým? pochopil jsem správě ,že Josef Horčic nepoužíval příjmení po matce?

Děkuji za vysvětlení, nemám s tím zkušenost,tak snad někdo už na toto natrefil.-)
fenix2.0

Re: ADOPCE

Příspěvekod Zora » pát úno 14, 2025 5:11

Musíte se podívat na přesné znění uvedeného zákona 447/1919 sb., který zahrnuje výši zletilosti

Podle Všeobecného zákoníku občanského, který začal platit na území dnešní České republiky 1. ledna 1812, byla až do roku 1919 stanovena zletilost na 24 let.[3] Zákonem 447/1919 sb. se věk nabytí zletilosti snížil na 21 let.

pokud jsem dobře počítala , Josef se narodil 1910, ženil se 1934, výnos je z roku 1931. Snad tedy došlo k adopci až v době, kdy nabyl zletilosti.
Pak se jedná o o adopci v dospělosti, pokud ne, tak o adopci nezletilého. Výše uvedený zákoník to naprosto jasně definuje.

Příjmení.
Josef měl na základě výnosu právo používat ode dne platnosti výnosu příjmení Horčič.
V knize oddaných je formulace - může i nadále používat příjmení Horčič, tím je míněno, že nadále může používat příjmení, které mu výnosem bylo přiděleno, tedy které už používal od r. 1931.

Tady se domnívám, že se mohlo jednat o biologického otce, tyhle řídké případy adopce řešily především následná dědická práva... Setkala jsem se s tím, že se tak dělo před smrtí biologického otce... nebo tehdy, kdy nemohlo dojít k sňatku rodičů (otec ženatý, nebo matka nesouhlasila a pod. ) Jistota to ovšem není...
Zkuste se podívat, kdy zemřel onen otec , třeba to něčemu napoví... Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod fenix2.0 » pát úno 14, 2025 6:26

Děkuji mnohokráte, pro kontext doplňuji co jsem našel v polic přihláškách, dle toho by mohl být biologický otec, ač mě tu mate to, že v přihlášce je uvedeno, že se stala jeho 2 manželkou ..že by se rozvedli?každý totiž v knize oddaných u syna má své příjmení a i jinou adresu.. vím, že v roce 1947 se vdávala za jiného muže

Link: http://digi.nacr.cz/prihlasky2/index.ph ... folium=160
Link: http://digi.nacr.cz/prihlasky2/index.ph ... folium=161
fenix2.0

Příspěvekod Zora » pát úno 14, 2025 6:51

Na tohle fakt neodpovím...
Musela by se přepsat přihláška, pokusit se najít narození otce Horčice, (pozn. o sňatku, rozvodu, ale je to nepravděpodobné vzhledem k místu narození), podívat se alespoň na druhý sňatek s Olgou a zda je u tohoto sňatku dopsáno něco o event. rozvodu... Udělat tabulku podle data a události :-)
Je tu tak trochu komplikace s evangelickými matrikami, nemám tak velkou zkušenost, co kdy kde zaznamenávali dodatečně do zápisů...

Ony tyhle případy adopce jsou případ od případu různé v detailech... Tady mě třeba teď, co jsem viděla přihlášky, napadá, ale nemám proto žádné opodstatnění, že Olga mohla požádat svého manžela o adoptování svého nemanželského syna, jehož Horčic nebyl biol. otcem...
Pokud se totiž brali Olga s Horčicem před r. 1931, pak by bylo dost logické, že Horčic bude syna legitimizovat...
Možná také, že nějakou roli hráli rodiče Olgy....
Vůbec ale nevím, jaký byl vztah v roce 1931. Byli manželé, nebyli manželé, byl někdo z nich v tomto roce znovu ženatý... Chce to pečlivě pátrat po jakékoliv zmínce, podkladu... a teprve potom si udělat nějaký závěr...
Asi bych Vás jenom mátla nebo bych usuzovala na základě neúplných informací.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Zpět na Otázky a odpovědi