od zburget » sob úno 01, 2025 14:54
Jestli můžu, tak bych k tomu připsal svůj názor. Vzhledem k tomu, že jsem těch indexů tak pár napsal, tak to snad bude bráno, jako názor ne úplně zcestný.
Když si při psaní indexu nějakým čtením nejsem jistý, tak si do přepisu jednoduše napíšu otazník. A až mám index napsaný celý, tak si vyfiltruju všechny řádky s otazníkem (a nebývá jich málo) a podívám se na ty záznamy ještě jednou. Často nechápu, jak jsem to nemohl na první dobrou přečíst. Velké množství otazníků odstraním v této fázi. To, co zbyde, porovnávám s dalšími záznamy, u kterých si jistý jsem. Zase pár otazníků zmizí. U těch, co zbydou se podívám, jestli je reálné, aby to rozklíčoval někdo jiný. A s ohledem na to, že já jsem přečetl celou matriku a myslím si, že znám místní jména a poměry líp, než někdo z tohoto fóra, který do příslušných končin nikdy nezavítal, zkusím odhadnout, jestli tedy nějaká šance je a pak dám dotaz sem do čtení. Když naznám, že je ta šance, že by to někdo rozluštil opravdu malá, tak to sem ani nedávám a nechám naprosto v klidu v indexu otazník. Rozhodně nemíním mařit čast třeba hledáním správné vzdálené vesnice narození někoho u svatby. Až to někdo bude případně potřebovat, nechť si s tím poláme hlavu sám. A klidně ať si sem pak ten dotaz dá on sám.
Co je ale opravdu frustrující je, když se tady objevila záplava dotazů na čtení, kde ten text byl často čitelný poměrně dost dobře. A bylo potřeba potvrzovat, že je to přečteno dobře, případně opravovat naprosto zásadní a na první pohled zřetelné chyby. V takovém případě je otázkou, jestli má smysl, aby se dotyčný (ať vy a nebo kdokoli jiný - píšu to obecně) do psaní indexu vůbec pouštěl. Když se do takové práce dám, tak si prostě musím věřit, že to dělám dobře - tedy že to, co vytvořím někomu víc pomůže, než aby ho to uvedlo v omyl. Když si nevěřím, tak se do toho raděj vůbec nebudu pouštět.
A souhlasím, že i nedokonalý index je lepší, než nic. Všichni víme, kolik chyb a nepřesností je v indexech, které jsou k matrikám zveřejněné.
Vy máte prostě teď tu smůlu, že jste to svého času vzal za ten ne úplně nejlepší konec a paměť fóra je svinsky dlouhá. A vy z toho navíc teď máte strach.
Doporučuju do nekonečna nevzpomínat na to, co bylo, nesnažit se být nejkorektnější na celém světě, vzít rozum do hrsti a když nebudete mít jistotu se čtením u něčeho, co opravdu potřebujete, klidně to dát do čtení. Když tam nebude 20 dotazů denně prokazatelně kvůli indexu, tak vám nikdo hlavu neutrhne, ale naopak rád pomůže. Fórum je tu pro vás. A pomůže. Pokud vy děláte práci pro jiné, je to už jen na vás. A opět vám nikdo neutrhne hlavu, když tam bude smršť otazníků. Naopak vám všichni budou líbat ruce. Jen v tom prostě musíte najít nějakou rozumnou rovnováhu.
Zbyněk Burget