Dohledání data osvojení nevlastního potomka, matrika Uhřínov

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Dohledání data osvojení nevlastního potomka, matrika Uhřínov

Příspěvekod Asanoth » stř led 29, 2025 22:23

Ahoj,
dle pokynu moderátora dělím svůj původní dotaz zde:
viewtopic.php?f=16&t=62234

4) Šeborov, okres Žďár nad Sázavou
první záznam, svatba Františka Křehlíka, který je uveden jako manželský syn Jana Křehlíka a Veroniky Valové. Nicméně, jeho narození se mi nepodařilo dohledat (vpravdě jsem ho našel někdy na vloni na jaře chybně a zaznamenal jsem si Františkova syna, taktéž Františka a chybu našel až dnes), ale v Šeborově jsem našel nemanželského syna Františka Veroniky Valové, narozeného rok před svatbou.
https://aron.vychodoceskearchivy.cz/apu ... creen=true
poslední záznam na první straně:
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00490.jp2

Lze někde dohledat, kdy a jak došlo k osvojení, jedná-li se o téhož Františka?

Díky.
Naposledy upravil Asanoth dne stř led 29, 2025 22:58, celkově upraveno 1
Asanoth

Re: Dohledání data osvojení nevlastního potomka, matrika Uhř

Příspěvekod Zora » stř led 29, 2025 22:27

Nejedná se o osvojení, ale o legitimizaci. Většinou to bývá dopsáno u narození dítěte.
Bohužel, ani jeden odkaz není funkční. Z
edit - zřejmě jste odkazy pouze překopíroval z původního příspěvku, je potřeba je vložit znovu.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Asanoth » stř led 29, 2025 23:00

Díky za upozornění, opraveno.
Asanoth

Příspěvekod Asanoth » čtv led 30, 2025 9:02

Ještě jsem našel další záznam, v roce 1833 úmrtí čtyřletého syna zmíněné Veroniky "... walla ??? ??rehlichten ?? J??". Předpokládal bych, že význam bude Veornika Vala, právoplatná žena Křehlíkova, ale nevím.
Poslední záznam: https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00540.jp2
Asanoth

Příspěvekod Zora » čtv led 30, 2025 9:12

Patří do sekce čtení.
Pozor na umístění, není to poslední zápis
z

EDIT
Tady je tabulka na převod - kurent - latinka
https://genealogie.nka.cz/?page_id=177
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » čtv led 30, 2025 11:48

Zora

Příspěvekod Zora » čtv led 30, 2025 12:52

Záznam o legitimizaci Franze jsem nenašla. Mohla jsem přehlédnout, samozřejmě.
Ale u druhého nemanž. syna Johanna, který zemřel v době trvání manželství, legitimizace neproběhla. Naopak, je přesně uveden jako nemanželský syn Veroniky, nyní provdané Křehlík.

Je možné , že se legitimizace Franze nedostala do matriky narození, šlo o dvě rozdílné farnosti.. Posílal se formulář z fary, kde manželé požádali o legitimizaci, většinou v místě svatby. Je možné, že se ve farnosti změna údajů u narození nezapsal do matriky, ale formulář se založil do farního archívu . ...

Je možné, že legitimizace u Franze proběhla až třeba s nástupem do učení. Těžko říct. ¨
Je také možné, že neproběhla vůbec a v matrice je zapsáno příjmení manžela matky..., tyto případy se děly, ale tady je to méně pravděpodobné,

Jediné datum, které je důležité, legitimizace musela proběhnout až po svatbě . Z
Zora

Příspěvekod Asanoth » čtv led 30, 2025 13:02

Díky. Předpokládám ale, že je téměř jisté, že Jan Křehlík nebyl Františkovým otcem?
Asanoth

Příspěvekod Zora » čtv led 30, 2025 13:10

U nemanželských dětí není nikde uvedeno, kdo je biologickým otcem..

Nemanželské děti - všeobecně, které byly legitimizovány, mají sice uvedeného otce, ale ten je pouze manželem matky. legitimizace fakt nic nevypovídá o biologickém otci...

Pro legitimizaci byl určen postup, manžel matky přednese předepsanou formulaci - cítím se býti otce, jsem otce, chci být otcem-... to se různí. Církev nezkoumala, zda v patřčičné době měl manžel matky (před svatbou¨¨ nějaký mimomanželský styk s onou matkou, nezkoumala ani to, zda byl vůbec přítomen. (mohl být třeba v Americe)

Ani pokud by se našel zápis o legitimizaci a změna příjmení, nemáte žáídnou jistotu, že uvedený muž je biologickým otcem.

Jak začít pátrat I, II, III
viewforum.php?f=31

Dtady jsou sepsány všelijaké poznatky , které Vám třeba usnadní pátrání v matrikách... Z
Zora

Zpět na Otázky a odpovědi