Narození Kateřiny Daníčkové

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Narození Kateřiny Daníčkové

Příspěvekod pavel.m » úte led 28, 2025 14:33

Dobrý den,

dnes jsem asi nějak divně spal, nebo byly erupce na slunci. Jinak si to neumím vysvětlit. Hledám narození Kateřiny Daníčkové cca 1818 (1815-1820)
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -01690.jp2
v indexu sloupec úplně vpravo je v roce 1816, 6. řádek napsaná Kateřina Daníčková str.112.

Na straně 112 ji prostě nevidím a zároveň ani nikde v okolí. Jelikož je to tam běžné příjmení, tak hledám Kateřinu, jejíž rodiče Byly Martin Daníček a Justýna roz.Matúšová.

Děkuji, pokud na to někdo kouknete, protože já jsem z toho jelen. Nenašel jsem ji ani přes index, ani listováním.
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Re: Narození Kateřiny Daníčkové

Příspěvekod filmovymaniak » úte led 28, 2025 16:14

Podle indexu má být mezi Josefem Daňkem a Janem Daňkem, ale není.
Znáte číslo domu?

Bratr Václav asi č.p. 63, vlevo 4. odspodu
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -01160.jp2
filmovymaniak

Příspěvekod pavel.m » úte led 28, 2025 17:08

Sourozence jsem právě našel, ale ji ne. Jeste mě napadlo, zda nebyla dodána nějak dodatečně nejen do indexu, ale i do matriky. Třeba na papírku, co vypadl
PaM
pavel.m

Příspěvekod Zora » úte led 28, 2025 17:16

https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -01140.jp2
snad nevidím na to, pravá strana DŮM Č. 64

z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod pavel.m » úte led 28, 2025 17:17

To je prave jina, ale dekuji.
PaM
pavel.m

Příspěvekod Ellise » úte led 28, 2025 18:18

Dobrý den,

hledala jsem celou rodinu Martina Daníčka a narození této Kateřiny se mi nikdy nepodařilo najít. Tehdy jsem si to uzavřela s tím, že ji možná prostě zapomněli zapsat.
Ellise

Příspěvekod Zora » úte led 28, 2025 18:30

J8 si myslím, že se sepisovala matrika, následně se dělal index, opačně to dost dobře nejde...
Pokud zapsali Kateřinu do indexu, někde ji museli v matrice přečíst... Vymyslet si ji nemohli...

Takže - špatně zapsané křestní jméno, nebo dvakrát zapsaná ona, mnou blbě nalezena KAteřina.
Naprosto teoreticky by ji mohli zapomenou zapsat do matriky, pak by ale nebyla v indexu.
Zbývá ještě možnost, že existuje opis matriky, tato matrika se mně zdá, že opisem není...
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod pavel.m » úte led 28, 2025 20:05

Ellise píše:Dobrý den,

hledala jsem celou rodinu Martina Daníčka a narození této Kateřiny se mi nikdy nepodařilo najít. Tehdy jsem si to uzavřela s tím, že ji možná prostě zapomněli zapsat.

To me moc netěší, je to posledni datum co mi tam chybi pro tisk 8 generaci :(
PaM
pavel.m

Příspěvekod Ellise » úte led 28, 2025 20:21

Zora píše:J8 si myslím, že se sepisovala matrika, následně se dělal index, opačně to dost dobře nejde...
Pokud zapsali Kateřinu do indexu, někde ji museli v matrice přečíst... Vymyslet si ji nemohli...

Takže - špatně zapsané křestní jméno, nebo dvakrát zapsaná ona, mnou blbě nalezena KAteřina.
Naprosto teoreticky by ji mohli zapomenou zapsat do matriky, pak by ale nebyla v indexu.
Zbývá ještě možnost, že existuje opis matriky, tato matrika se mně zdá, že opisem není...
Z
Je pravda, že logicky by měl být index psaný podle zápisů v matrice. Jenomže pokud se podívám do toho indexu, tak se mi zdá, že právě Kateřina tam klidně mohla být zapsaná dodatečně (možná tam původně byl jen letopočet 1816 a Kateřinu dopsali vedle až později, i to číslo 112 se mi zdá malinko menší než čísla nad a pod). Moje teorie je následující: do matriky ji nezapsali. Pak se na to muselo přijít - Kateřina prokazatelně existovala, vdala se, měla dědický podíl na gruntu Martina Daníčka pozemkové knize... Tak možná opravdu vložili do knihy lísteček, jak psal kolega výše. Lísteček "zaindexovali" podle data, kam měl záznam patřit. Pak se mohl lísteček ztratit, ale zápis v indexu už zůstal.
Ellise

Příspěvekod pavel.m » úte led 28, 2025 20:31

napíšu do MZA, ať mi projdou opis, ale zase za to budou chtít nekřesťanské peníze beztak. :D
PaM
pavel.m

Příspěvekod pavel.m » pon úno 10, 2025 7:27

Není ani v Opisu. Takže se prostě nenarodila. Chybí mi v 8 generacích jediný datum. To asi není až tak zlé.
PaM
pavel.m

Zpět na Hledám pomoc