Jannová Antonia, HLEDA SE-VYŘEŠENO

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Re: Jannová Antonia, HLEDA SE

Příspěvekod Dali.Mila » pát led 24, 2025 22:34

Zora píše:https://vademecum.soalitomerice.cz/vademecum/permalink?xid=09ddd7cea03b9b8d:-1b1ffbd2:1261cfe24ad:-7e2d&scan=12c3253dd6d64eabb3d0899c52080702

Tady uvádíte, že matka Antonie Jan je legitimizovanou dcerou Josefa Janna, Souhlasím s tím...
Nemá se pak narození hledat pod příjmením Antonie Mašatová? Ještě jsem se ale neprokousala, takže klidně můžu udělat chybu,. z

Ano, to si právě myslím, hledám vždy obě varianty příjmení.
Dali.Mila

Oblast pátrání: Skrančice, Radochovy, Nicov, Strojetice, Dolni Kralovice

Příspěvekod Dali.Mila » pát led 24, 2025 22:35

Zora píše:A jestli doufám správně, měl by to být záznam nejspíš Antonie? Jedná se o úplně poslední záznam-Antonín.
https://digi.ceskearchivy.cz/7170/94/1277/2376/53/0

Vzhledem k tomu, že se data narození - křtu a křestního výtahu skoro neliší, je možné, že bylo požádáno pro matku buď o data narození, nebo o potvrzení legitimizace matky......
Jenže arciděkanství v Plzni zahrnuje mnoho farností.

S tou legitimizací mě to taky napadlo.
Dali.Mila

Příspěvekod Zora » pát led 24, 2025 22:38

Ok, uvidíme zase zítra. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Dali.Mila » sob led 25, 2025 8:07

Diky za Váš čas!
Dali.Mila

Příspěvekod Zora » sob led 25, 2025 9:42

nevím, jestli máte, na Vašem MH není uveden. Jestli ano, tak se omlouvám.
mAšat Josef, 15. června 1867 pLZEŇ

https://www.portafontium.eu/iipimage/30 ... =329&h=132
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Dali.Mila » sob led 25, 2025 11:38

Nemám! To je pro mě nový objev!! Moc děkuji. Jak jste to zvládla tak rychle? Ani nevíte, jak jste mi udělala radost!
Dali.Mila

Příspěvekod Zora » sob led 25, 2025 11:44

Inu, hledala jsem v té Plzni, jestli na něco nenarazím, Radši to tam ale zkontrolujte, mohla jsem se přehlédnout, brejle - blbě vidím. Z
Zora

Příspěvekod Zora » sob led 25, 2025 11:54

Máte nějaké informace o Růženě, kde žila v dospělosti? Z
Zora

Příspěvekod Dali.Mila » sob led 25, 2025 12:13

Zora píše:Inu, hledala jsem v té Plzni, jestli na něco nenarazím, Radši to tam ale zkontrolujte, mohla jsem se přehlédnout, brejle - blbě vidím. Z

Určitě to projedu, vypadá to, že mě dneska čeká dlouhá noc, mě přímo ta Plzeň napadla vlastně až včera, když mi to začalo dávat souvislosti. O Růženě přímo nic nevím, ale babička řikala, že chvíli žila u tetičky v České Třebové a nás s otcem napadlo, jestli to nebyla právě Růžena, bohužel, v době, kdy babička žila a o tomto vyprávěla, mě ty souvislosti příliš nezajímaly. Taky můj otec si vybavuje, že právě do Třebové jel asi jednou nebo dvakrát ke strýčkovi s rodinou a mohl by to být zas Antonín, syn Antonína ( z operátu z Olomučan ). Bohužel otec byl hodně malý a nepamatuje se, u koho tam byl.
Dali.Mila

Příspěvekod Zora » sob led 25, 2025 12:39

Je mně to jasné, jak je to se vzpomínkami...

Ještě+ k tomu domovskému právu. Děti neprovdané Antonie by měly mít domovskou obec podle otce Antonie. Jenže otec byl asi jen následný manžel původně neprovdané Kateřiny Mašatové. U nemanželských dětí by měla být domovská obec podle otce Kateřiny Mašatové...
Já samozřejmě nevím, kde měl Josef Mašata domovskou obec, dom. právo se přidělovalo v roce 1948, manželským párů a jejich dětem...
Ale naprosto marně přemýšlím, jak se mohl dostat ten Žamberk jako dom. obec u Rúženy. Matka Antonie byla neprovdaná... V době jejího narození matka stoprocentně žila.
Jediné, co mě napadlo, je možnost, že děti, které zanechaly matky v sirotčinci, mohly dostat za určitých okolností dom. právo obce, kde byly ponechány... Ale tohle jsme ještě nikdy nepotřebovala, takže podmínky neznám...¨
Je mně divné, proč bratr vymýšlel jinou domovskou obec než měl on sám...

Myslím, že platilo pravidlo, že dítěti, které bylo legitimizované, zůstalo i po legitimizaci původní domovské právo.

Třeba Vás něco napadne :-), nějak to dohromady dáme... :-) Z
Zora

Příspěvekod Dali.Mila » sob led 25, 2025 13:43

Já si myslím, že jsem ji našla! Ale nadšení dost střídá zklamání nebo spíš zmatenost. Tady je v indexu narozených jako Mašáková 12. 6. 1862, páté nemanželské dítě zhora. Jestli tomu správně rozumim, v matrice by měla být na straně 4.
https://www.portafontium.eu/iipimage/30 ... =251&h=487
Tady se mi domněnka potvrzuje, protože ji přepsali i pod písmeno "J" s příjmením Janů, datum narození sedí. Vlevo sedmá od spodu mezi řádky.
https://www.portafontium.eu/iipimage/30 ... =250&h=484
A matrika narozených? Jméno sedí, datum sedí, ale rodiče nesedí. Úplně dole.
https://www.portafontium.eu/iipimage/30 ... =163&h=317
Jediná taková souvislost, ale to je čistá konspirace, která mě napadá, že v indexu jako Janů, se mi zdá, že má uvedenou jakoby stranu "3" a v zápisu v matrice je v kolonce matky taky napsána trojka.
Naposledy upravil Dali.Mila dne sob led 25, 2025 13:58, celkově upraveno 1
Dali.Mila

Příspěvekod Dali.Mila » sob led 25, 2025 13:44

Zora píše:Je mně to jasné, jak je to se vzpomínkami...

Ještě+ k tomu domovskému právu. Děti neprovdané Antonie by měly mít domovskou obec podle otce Antonie. Jenže otec byl asi jen následný manžel původně neprovdané Kateřiny Mašatové. U nemanželských dětí by měla být domovská obec podle otce Kateřiny Mašatové...
Já samozřejmě nevím, kde měl Josef Mašata domovskou obec, dom. právo se přidělovalo v roce 1948, manželským párů a jejich dětem...
Ale naprosto marně přemýšlím, jak se mohl dostat ten Žamberk jako dom. obec u Rúženy. Matka Antonie byla neprovdaná... V době jejího narození matka stoprocentně žila.
Jediné, co mě napadlo, je možnost, že děti, které zanechaly matky v sirotčinci, mohly dostat za určitých okolností dom. právo obce, kde byly ponechány... Ale tohle jsme ještě nikdy nepotřebovala, takže podmínky neznám...¨
Je mně divné, proč bratr vymýšlel jinou domovskou obec než měl on sám...

Myslím, že platilo pravidlo, že dítěti, které bylo legitimizované, zůstalo i po legitimizaci původní domovské právo.

Třeba Vás něco napadne :-), nějak to dohromady dáme... :-) Z

Toto jsou moc cenné informace, upřímně mě to nikdy nenapadlo s tím sirotčincem!
Co jsem našla ještě sčítací operát jejího prvního syna Jana, který žil v Brně, tak ten měl opravdu uvedeny Strojetice, stejně jako otec Antonie, na tom Olomučanském sčítání je spousta nerovností. To vlastně ale hlásili sami ti občané, že? Takže to muselo vzejít od nich.
Dali.Mila

Příspěvekod Dali.Mila » sob led 25, 2025 15:52

Tady je zápis z knihy zemřelých syna Kateřiny Mašatové z roku 1966, kde se už píše, ze nyní je provdána za Josefa Jána, přitom oddáni měli být v roce 1872. Čtvrtý odspoda.
https://www.portafontium.eu/iipimage/30 ... =187&h=362
Dali.Mila

Příspěvekod Zora » sob led 25, 2025 16:29

1866 :_)
Z
Zora

Příspěvekod Zora » sob led 25, 2025 16:45

Ta matrika nar. púro Antonii by měla být tahle:

https://www.portafontium.eu/iipimage/30 ... =418&h=159

V indexu má uvedeno LObzy, (lobezú

Jen teď fakt nemůžu hledat, tak zkuste , prosím
matrika je rozdělena podle obcí. Z
Zora

PředchozíDalší

Zpět na Hledá se!