Hladam - Franciscus Kapitan, narodeny 1788

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Re: Hladam - Franciscus Kapitan, narodeny 1788

Příspěvekod Zora » čtv led 16, 2025 20:37

Kolegyně, Vy vždycky napíšete, že jste hledala...
Neumíte číst kurent a hlavně - vůbec se nesnažíte se to naučit. Vždyť Vás to marné hledání bez výsledku musí stát strašně času...

Tady je narození mladšího Františka
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00580.jp2

Bylo by vhodné pokusit se ten zápis přečíst, Kolegové Vám v sekci Čtení rádi pomohou. Z

ëdit
Pozor, všimněte si kolonek manželský - nemanželský.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Chavele33 » ned úno 02, 2025 22:06

Zora píše:Kolegyně, Vy vždycky napíšete, že jste hledala...
Neumíte číst kurent a hlavně - vůbec se nesnažíte se to naučit. Vždyť Vás to marné hledání bez výsledku musí stát strašně času...

Tady je narození mladšího Františka
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00580.jp2

Bylo by vhodné pokusit se ten zápis přečíst, Kolegové Vám v sekci Čtení rádi pomohou. Z

ëdit
Pozor, všimněte si kolonek manželský - nemanželský.

Zora, dakujem.
Mate takmer vo vsetkom co pisete hore pravdu. Neviem citat kurent, hoci sa snazim. Lustim tie zapisy s tabulkou pred ocami a snazim sa najst podobu v pismenkach. Nedari sa mi to velmi.
Stracam dlhe hodiny bez konkretneho vysledku, prinasa mi to "depku" z vlastnej neschopnosti. Neviem preco som sa upäla na patranie po predkoch v tejto vetve. Mozno z dôvodu, ze to bolo v rodine vzdy tabu.
Navyse, nedobre sa orientujem na tomto fore. Ako pisal Vas kolega, robim "binec". Nie je to umyselne. A tiez sa uz aj hanbim, ze vlastne stale o nieco ziadam - pri citani zapisov, pripadne vysvetlenia ich vyznamu. Aj tuto spravu som objavila az dnes, uplnou nahodou.. Som Vam vdacna za nu.. a pokusim sa nieco z nej vylustit a urobit si v tych Kapitanovcoch poriadok.
Z môjho pohladu robite velmi zasluznu pracu.
Mam milion otazok a vôbec netusim, kde najst odpovede...
Cele toto nie je lutovanie seba samej, iba taka uvaha, mozno trocha mimo temu..
Chavele33

Oblast pátrání: juzna Morava, horne Rakusko Slovensko - zapadne

Příspěvekod Zora » ned úno 02, 2025 22:22

není třeba zoufat, já jsem takhle také začínala a pro nepřečtená jména jsme si dokonce zavedla zkomoleniny... Ono to postupně šlo :-)
Musíte vytrvat, jinak to prostě nejde.
Vezměte si třeba kř. jméno, které máte s naprostou jistotou přečteno.

Třeba Franz. To má pět písmen,. Zkuste je postupně hledat v nepřečtených slovech...Zaměřte se také na samohlásky, to dost často pomůže...
Kolegové Vám už něco přečetli, takže můžete porovnávat...

Někdy pomůže místo tabulky porovnávat zápisy psané stejnou rukou...

Binec na fóru... Ano, můžete dát nikam vyřešené, když to vyřešené není... Můžete třeba pod příspěvkem napsat, že ho chcete přesunout do "koše".

Musíte dávat pozor na předmět, tam je opravdu třeba mít ty čtyři věci naprosto správně. Místo, rok, jazyk, druh matriční (nebo jiné) události...

Do textu pak napište , kde se záznam nachází,
pak přepis v originálním jazyku..
Dolů můžete uvést, co si myslíte, nebo nějaké další informace. nevkládejte to ale přímo do přepisu...

Tady ten Franz, co nese příjmení Kapitán, není velmi pravděpodobně manželským synem a tudíž s rodem Kapitán nemá biologicky nic společného...

Pokud potřebujete odpověď, klidně mně napište přes SZ, Tlačítko najdete u mého příspěvku vlevo dole. Moje odpověď se Vám zobrazí úplně nahoře na kterékoliv stránce - jako nová zpráva.
Číst Vám ale fakt nebudu, už velice špatně vidím. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Předchozí

Zpět na Hledám pomoc