Dobrý den,
hledám svému kamarádovi jeho předky ze Sudet a nemohu najít Josefu Heindlovou, která měla svatbu 24. 2. 1892, pravděpodobně v Drnholci, kdy si vzala Konráda Schuberta z Laa an der Thaya. Její existenci dokazují pouze dva zápisy v matrice. V roce 1906 se Konrádovi a Josefě v Šanově narodila dcera Terezie, která se roku 1926 vdávala za Josefa Kmenta (https://www.mza.cz/actapublica/matrika/detail/12204?image=216000010-000253-003379-000000-013818-000000-00-00500.jp2, 2. zápis vlevo). V roce 1946 zemřel Konrád Schubert v Šanově 118 (https://www.mza.cz/actapublica/matrika/detail/12220?image=216000010-000253-003379-000000-013824-000000-00-00340.jp2, 3. zápis vlevo). U zápisu úmrtí je datum jeho narození (19. 2. 1867 v Lávě nad Dyjí (Laa an der Thaya)). Tam se mi ho skutečně podařilo najít, pokřtěn byl jako Konrad Julius, jeho rodiče byli Antonín Schubert a Terezie rozená Kristová (https://data.matricula-online.eu/de/oesterreich/wien/laa-an-der-thaya/01-09/?pg=116, 2. zápis), akorát se nenarodil 19., ale 17. To je drobnost. U zápisu úmrtí je i datum svatby (24. 2. 1892, později propiskou dopsáno místo - Drnholec - všechno zcela jasně a zřetelně). Jenže jak hledám, v Drnholci se toho dne prý žádná svatba nekonala - možná ji farář zapomněl napsat, možná není pravda, že byla v Drnholci (odkaz na matriku v Drnholci, kde by svatba měla být - https://www.mza.cz/actapublica/matrika/detail/2599?image=216000010-000253-003370-000000-002609-000000-FM-B09295-01270.jp2).
Ve sčítání Konrád ani Josefa nejsou, prošel jsem celý index na začátku sčítacího operátu 1921 v Šanově (mj. jediný rok, v němž jsou dostupné sčítací operáty u Znojma a ještě dost daleko od něj, nevím proč, ale dost to dlouhodobě komplikuje moje hledání) a nikde nebyl Konrád Schubert uveden. V zápisu svatby J. Kmenta a T. Schubertové jsou nějaké zápisky pod svatbou, odkazující na Müglitz = Mohelnice, nechápu moc, proč tam píšou tu Třebíč, jestli měli na mysli Mohelno? Každopádně v Mohelně žádná Josefa Heindlová není, Mohelnice je rozsáhlá a navíc v opavském archivu, který mě svým uspořádáním příliš nenadchl (musí se před hledáním pracně překlikávat všechno, aby tam zůstaly pouze matriky, a i tak se tam najde vždycky plno matrik, které hledání neodpovídají - nevztahují se přímo k Mohelnici, ale k nějakým vesnicím okolo). Mj. Mohelnice je zmíněna i u otce Konráda Schuberta, že prý odtamtud pocházel, matka prý byla z Uničova, což je taky poměrně velké město a taky v opavském archivu... Viděl jsem, že Heindlů je plno v Mikulově, ale tam se svatba také nekonala. V Drnholci žili v období, kdy by se mohla Josefa narodit, Ondřej a Tekla Handlovi, ale když jsem si našel sčítací operát (v roce 1880 žili v domě č. 234), tak tam žádnou Josefu neměli - Tekla jako mladší rodič se narodila asi 1844 (rok píšu z hlavy, sčítací operát před sebou teď nemám) a první dceru měli 1867, to by tam musela být, nemohla by snad být ve věku 11 let a méně někde v jiném domě ve službě...
Škoda, že není ještě zveřejněna matrika narozených v Šanově - zápis narození Terezie Schubertové v roce 1906 by se nám docela hodil, stejně jako sčítací operát nebo zápis úmrtí Josefy Schubertové, v prvním by byly informace o rodičích Josefy a odkud pocházela, v druhém datum narození a místo původu, ve třetím minimálně datum narození, protože v té době se tam už psalo. Josefa zemřela až po roce 1949 (Konrád má u zápisu úmrtí napsáno, že je ženatý, tudíž v roce 1946 musela ještě žít), což mi to příliš neusnadňuje. Hodily by se i zápisy ostatních dětí, žádné jiné jsem však nenašel ani v Šanově, ani v Laa an der Thaya, odkud pocházel otec, Drnholec je moc velký (v roce 1921 celkem 658 čísel popisných!) na hledání bez indexu, a i když jsem hledal, žádné další děti jsem tam nenašel. Takže si myslím, že Terezie byla jejich jediná dcera.
Proto mám prosbu, zda by mi někdo, kdo se v této oblasti, která je mimo oblast mého obvyklého bádání, takže o ní nemám příliš jasno, orientuje, mohl nějak poradit, kde bych mohl Josefu Heindlovou hledat, aniž bych musel jet 70 km na matriku pro zápis Terezie Schubertové. Děkuji moc.
EDIT: Procházel jsem i první farnost Mikulov (sv. Václav), jsou tam sice Heindlové, ale žádná Josefa. Druhou farnost (sv. Jan) jsem zatím neprocházel.