VYŘEŠENO N, 1834, Klešice, němčina

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO N, 1834, Klešice, němčina

Příspěvekod smejdal » čtv led 02, 2025 16:46

Zdravím, chtěl bych poprosit o odsouhlasení údajů vlevo uprostřed, nepotřebuji doslovný překlad jen potvrzení, že je to Václav, kterého hledám.

Mám jeho rodiče z Holešovic, z matrik oddaných jsem našel tři jejich děti, ale nenalezl jsem jejich narození, potřebuji najít hlavně Václava, který dle věku při svatbě se mohl narodit v roce 1834, ze sčítání lidu jsem u něj našel, že se narodil v Klešicích. Je to ale panství Heřmanoměstecké, kdežto rodina je z panství Rosického, obě ale patřili Kinským. V Klešicích jsem našel narození Václava v č.p. 4 což podle mapy byl nejspíš statek, je možné, že tam mohla jeho rodina na nějaký čas bydlet?

Mělo by se jednat o narození Václava Šmejdy,
otec Josef Šmejda z Holešovic 13 (zemřel v Lipci 16), syn Josefa Šmejdy z Holešovic 13 a Kateřiny dcery Františka asi Chlada z Holešovic 29,
matka Anna dcera Václava Havlíčka z Holešovic 17 a Kateřiny dcery Františka Hanáka z Lipce

Já čtu při troše fantazie, narození „21. září“ číslo domu „4“ jméno „Václav“ otec „Josef Šmejda katolík … Josefa Šmejdy chalupníka z Holešovic panství rosické č.p. 13 … Kateřina … z Holešovic panství rosické č.p. 9 … „ matka „Anna katolička … z Holešovic panství rosice č.p. 17 … Kateřina … Hanák … č.p. 7 … „

Moc díky za reakce, jak píšu nahoře stačí mi jen potvrzení, že to vidím správně. Je to tady můj první příspěvek, jestli jsem se rozepsal moc dejte vědět příště bych byl stručnější. :)

https://2i.cz/images/2025/01/02/CZ_2150 ... gn-872.jpg
Naposledy upravil smejdal dne čtv led 02, 2025 19:06, celkově upraveno 1
smejdal

Oblast pátrání: Lipec, Chrudimsko, Pardubický kraj, příjmení Šmejda
Rodokmen online: MyHeritage - smejdal@seznam.cz

Re: N, 1834, Klešice, latina

Příspěvekod Zora » čtv led 02, 2025 17:04

Zdravím,

my tady máme nějaká pravidla, viz výše.

Nezapomínejte udávat, kde se onen zápis na stránce nachází - vlevo, vpravo, třeba 4. zápis
Je potřeba vkládat odkazy na matriky, ne skeny. Pokud chcete u genealogie zůstat, pak je třeba postupně zvládat kurent.

tabulka na převod - kurent - latinka https://genealogie.nka.cz/?page_id=177 P

Držím palce, ať se daří. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Radix » čtv led 02, 2025 17:10

Je to němčina, ne latina.
Radix

Příspěvekod zburget » čtv led 02, 2025 17:44

Zdravím,
vítám na fóru!

Já myslím, že v případě prvního příspěvku můžeme být trochu shovívavější, nicméně nějak to tu musíme "srovnat do latě".
Takže teď jen ze které strany začít…

Tady jste napsal dotaz do sekce čtení, kde se zabýváme výhradně čtením materiálů. Pro dotaz tak, jak jste ho položil by bylo asi vhodnější jiné místo na tomto fóru. Trefil jste se současně do sekce, kde jsou opravdu hodně přísná pravidla a jejich dodržování je zde opravdu dost striktně vyžadováno. Je to proto, abychom se tady v dotazech vůbec vyznali a abychom s nimi mohli co nejefektivněj pracovat. Často tady bývá opravdu dost narváno, takže opravdu se tu na pravidlech hodně bazíruje, i když to nově příchozímu může připadat zbytečné.

Obecně zde na fóru platí, že pokud je materiál, na který se odvoláváte zveřejněn někde ob-line v archívu, dávejte sem VŽDY přímý odkaz do archívu. Obrázek jste sice správně nedal přímo sem do fóra, ale i tak by bylo daleko lepší sem dát odkaz přímo do archívu. U všech archívů do jde, někde je na to potřeba ale nějaká obezlička.

Zde v této části fóra, tedy ve čtení vám velice rádi ten záznam pomůžeme přečíst celý, stejně se ten kurent musíte naučit číst, bez něj se nikam nehnete, ale ten přepis je vždy potřeba napsat v originále. Zde tedy v němčině (Mimochodem - opravte si ten jazyk v předmětu. Latinsky to fakt není). Pokud budete následně potřebovat pomoc s překladem, nebude to problém, prvotní přepis ale musí být německy.

Ale když už jste tady, tak vám toho Václava, kterého jste popsal, potvrdím.
Jen ta čísla popisná nesedí všechna, tak jak je máte v předpokladech. Ale to by ebylo nic divného, pokud se nejednalo o majitele nějaké nemovitosti, tak se lidi celkem stěhovali. Pokud byl otec podruh, tak by nebylo nic divného, že se mu třeba každé dítě narodilo někde jinde. Ale to jsou pak informace, kvůli kterým si opravdu ten záznam stojí za to vyluštit komplet. Z těch záznamů se dozvíte víc informací o rodinných poměrech, o ekonomickém statusu vašich předků a někdy to bývá i celkem zajímavé.

Takže teď je na vác, co tady po nás přesně chcete. Jestli opravdu jen potvrzení, že máte správný záznam, pak bych vám ten dotaz asi přesunul do "Otázky a odpovědi" nebo "Hledá se". Jestli chcete záznam vyluštit, pak zůstaneme zde a vy z toho zkuste vypsat, co se vám povede. Tabulku pro čtení kurentu už vám Zora poslala. Tenhle záznam sece není zrovna písankový krasopis, ale číst se to dá. Takže se toho nebojte, v klidu vynechejte to, co je pro vás nečitelné (kde se do sebe míchají čáry z různých písmen a řádků) a my vám to tady potom dorazíme do nějakého zdárného konce.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Re:VYŘEŠENO N, 1834, Klešice, němčina

Příspěvekod smejdal » čtv led 02, 2025 19:01

Děkuji všem za reakci a rady, příště se polepším, Láďa
smejdal

Oblast pátrání: Lipec, Chrudimsko, Pardubický kraj, příjmení Šmejda
Rodokmen online: MyHeritage - smejdal@seznam.cz

Re: VYŘEŠENO N, 1834, Klešice, němčina

Příspěvekod zburget » čtv led 02, 2025 19:11

Předpokládám, že tady pokračovat nechcete a tudíž toto vlákno není o čtení a mělo by být přesunuto do lépe odpovídající části fóra.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Zpět na Otázky a odpovědi